Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Nejčernější“ pondělí za čtvrt roku. V USA se nakazilo 60 tisíc lidí během jediného dne

Autor: ČTK - 
20. října 2020
19:49

Spojené státy v pondělí znovu zaznamenaly okolo 60 000 nových případů nákazy koronavirem a nárůst denních bilancí tak pokračuje i dva týdny před hlavním termínem letošních voleb. Objevují se proto spekulace, zda se může epidemická situace citelně promítnout do chování voličů. Samotné počty nových infekcí nicméně podávají zkreslený obrázek vývoje, nejen v důsledku rostoucího počtu testů, píše deník The New York Times (NYT).

Podle tohoto zdroje americké státy v pondělí nahlásily dohromady na 64 000 nakažených. Univerzita Johnse Hopkinse (JHU), která sestavuje vlastní statistiky, evidovala bezmála 58 500 případů, což je podle televize CNN nejvyšší pondělní bilance za poslední tři měsíce.

Denní součty nákaz jsou na vzestupu ve většině amerických států a na úrovni celých USA se průměrný přírůstek z uplynulých sedmi dní pomalu přibližuje rekordním hodnotám nad 60 000 zaznamenaným na konci července. Úmrtí spojovaná s covidem-19 však v zemi s přibližně 330 miliony obyvateli stále přibývají relativně pomalu a podle analýzy NYT výrazně neroste ani další klíčový ukazatel, kterým je podíl pozitivních testů.

Infekce s nejvíce šíří mezi mladými Američany

Statistiky o nových případech viru, kterým je věnována taková pozornost, poněkud přehánějí závažnost aktuálního šíření nákazy, a to kvůli nárůstu testování. Kromě toho se zlepšila léčba, což snižuje počty mrtvých,“ uvádí deník.

Průměrný počet prováděných testů na virus SARS-CoV-2 se tento měsíc dostal nad hranici jednoho milionu denně. Relativně nízký podíl nákaz končících úmrtím je pak podle všeho spojen i se změnou přístupu mezi nejzranitelnějšími obyvateli, tedy mezi seniory. Ti jsou nyní podle NYT opatrnější a infekce se tudíž více šíří mezi mladými Američany.

V USA zemřelo už téměř čtvrt milionu lidí

O tom, že se situace skutečně zhoršuje, nicméně svědčí vývoj statistiky hospitalizací. Podle iniciativy The COVID Tracking Project bylo v pondělí v USA pacienty s covidem-19 obsazeno skoro 38 000 nemocničních lůžek, což je o 7000 více než na začátku měsíce. Problémy se zvládáním náporu nemocných jsou hlášeny zejména z amerického středozápadu.

Spojené státy mají ze všech zemí světa nejvyšší celkovou bilanci nakažených i mrtvých. Kvůli koronaviru zde podle JHU umřelo více než 220 000 lidí a každý den přibývají stovky dalších případů. Nákaza se v zemi prokázala u více než 8,2 milionu lidí včetně prezidenta Donalda Trumpa.

Volby v ohrožení

Boj proti koronaviru je jedním z hlavních témat vrcholící volební kampaně, jejíž podobu epidemie covidu-19 výrazně poznamenala. Nové zhoršení ukazatelů podle agentury AP vnáší do již tak mimořádné volby další prvek nejistoty. „Vzhledem k načasování vzbuzuje (vývoj epidemické situace) pádné otázky ohledně toho, zda by mohli voliči měnit své chování s cílem ochránit své zdraví,“ napsala agentura AP.

Průzkumy z posledních měsíců naznačují, že výrazně větší obavy budí koronavirus mezi voliči Demokratické strany. Ti také ve větší míře dávali najevo záměr volit korespondenčně.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa