Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Volby v USA 2020: Vítězství Bidena, Trumpova zlost, drama při sčítání i soudní dohra

Aktualizováno -
9. listopadu 2020
18:10
Autor: ČTK, mav, Darina Jíchová, kal, trm, sova - 
3. listopadu 2020
06:10

Demokrat Joe Biden bude 46. americkým prezidentem. Vítězství mu přiřkly projekce médií v USA po zisku 20 klíčových volitelů ze státu Pensylvánie. Prezident Donald Trump nicméně odmítá uznat porážku a mluví o „nelegálních“ hlasech. Za ty bez důkazů označuje korespondenční hlasování. Volby budou mít dohru u soudu, kam Trumpova kampaň posílá jednu žalobu za druhou. Některé už soudy smetly, dalšími se zabývají a dojít může i na přepočítávání hlasů. Blesk Zprávy sledovaly dění kolem amerických voleb online.

  • Letošní volby doprovázel dramatický souboj s očekávaným těsným výsledkem. Průběžně si vedl lépe Joe Biden, kterému se podle projekcí amerických médií podařilo získat nutných 270 volitelů. Rozhodly hlasy z Pensylvánie, jak se očekávalo.
  • Joe Biden v prvním projevu slíbil, že se pustí do boje s pandemií koronaviru, a zdůraznil, že chce Spojené státy spojit, nikoli rozdělit. Jeho tým již zahájil kroky k převzetí úřadu a spustil oficiální stránky.
  • Donald Trump a jeho kampaň se zkouší bránit soudně. Prezident v posledních třech dnech opakovaně obvinil demokraty, že se snaží ukrást jeho volební vítězství. Pro své tvrzení o manipulaci s hlasovacími lístky ale nepředložil žádné důkazy. Federální soudce ve čtvrtek zamítl žádost Trumpovy kampaně, aby se v Pensylvánii přestaly sčítat volební lístky nedlouho poté, co žaloby republikánů zamítli soudci v Georgii a v Michiganu. Nově Trumpova kampaň podala stížnost na hlasování v Nevadě.
  • V USA je 240 milionů oprávněných voličů a rekordních 100 milionů jich letos využilo možnosti předčasného hlasování. I kvůli tomu se sčítání protahovalo a vítěze klání jsme oproti zvyklostem neznali hned ve středu ráno po volbách.

Video  Vítězný projev Bidena: O jasném vítězství, koronaviru a obnově duše USA  - Reuters
Video se připravuje ...

Prezidentské volby v USA 2020
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Donald Trump Donald Trump Joe Biden Joe Biden Trump a Biden Trump a Biden
Zobrazit nové zprávy
4:28
8. 11. 2020

S novým prezidentem USA přijde do Bílého domu i nová první dáma. Původně slovinskou modelku Melanii Trumpovou (50) vystřídá profesorka angličtiny, o téměř 20 let starší Jill Bidenová (69). Pro ni jde o návrat, za prezidentství Baracka Obamy byla „druhou dámou“. Už během kampaně svého muže řekla, že by dál chtěla učit. Pedagožka má ale na svém kontě podle všeho také pořádný skandál, její exmanžel Bill Stevenson se s reportéry Daily Mailu podělil o příběh, jak ho Bidenová s prezidentským kandidátem podváděla. Aféra vedla k rozvodu.

Melania Trumpová a Jill Bidenová
4:12
8. 11. 2020

Donald Trump, který je často velmi aktivní na sociálních sítích, na Bidenův projev nijak nereagoval. Podle amerických médií teď sám žádný projev nechystá. V nejbližších dnech se chce soustředit na to, aby jeho právní tým zpracoval dostatek podkladů pro napadení voleb.

Prezident Donald Trump při odjezdu z olfového resortu krátce poté, co média přiřkla vítězství ve volbách jeho sokovi Joeu Bidenovi
3:56
8. 11. 2020

Zvolenému prezidentovi Bidenovi dál chodí gratulace z celého světa. Na společnou komunikaci se těší například japonský premiér Jošihide Suga nebo venezuelský prezident Nicolás Maduro, který loni s USA přerušil diplomatické styky.  Maduro prohlásil, že je „vždy připraven na dialog a porozumění s lidmi a vládou Spojených států“. Vůdce jihoamerické země v příspěvku na twitteru rovněž Bidenovi a zvolené viceprezidentce Kamale Harrisové pogratuloval k vítězství.

Gratulace dnes Biden přijal i z Asie. „Vřelé gratulace Joeu Bidenovi a Kamale Harrisové. Těším se, až s vámi budu pracovat na dalším posílení japonsko-americké aliance a zajištění míru, svobody a prosperity v indo-tichomořském regionu a jinde,“ napsal japonský premiér Suga.

3:38
8. 11. 2020

Joe Biden se jako centrista bude snažit udržet na uzdě levé křídlo Demokratické strany, argumentuje Karl Rove, někdejší vysoce postavený poradce prezidenta George Bushe mladšího. „Dost možná doufá, že si Senát udrží republikáni, aby mohl vládnout podle svého," pronesl konzervativní veterán Rove na Fox News.

3:33
8. 11. 2020

V televizi Fox News, nakloněné republikánům, zase zaujal Bidenův slib oslovovat i politiky z tábora svých oponentů, což ani Barack Obama, ani Donald Trump neudělali.

3:31
8. 11. 2020

Komentátoři CNN chválí Bidenovu střízlivost a pokoru. „Nudné místo vzrušující, předvídatelné místo překvapivé, normální místo mimořádné,“ porovnali Bidenův styl s končícím prezidentem Donaldem Trumpem. Například Biden ve svém vítězném projevu jedinkrát krátce zmínil, že dostal 74 milionů hlasů, víc než kdokoliv jiný v americké historii. A Biden nyní neřekl o nikom nic špatného.

3:24
8. 11. 2020

„Z hloubi svého srdce vám děkuji,“ nahrál Bidenův štáb na jeho twitter děkovné video.

3:13
8. 11. 2020

„Země sjednocená. Země posílená. Země uzdravená. Spojené státy americké,“ zní nový status na twitterovém profilu Joea Bidena.

3:09
8. 11. 2020

„Klasický Joe Biden,“ zhodnotila jeho projev komentátorka CNN Dana Bashová. Velmi se podobá proslovům, jež pronesl za rok a půl, co bojoval o Bílý dům – například motivy křesťanství a historie americké demokracie.

2:59
8. 11. 2020

Po projevu Biden, Harrisová, jejich rodiny a štáb i zástupy fanoušků sledují ve Willmingtonu ohňostroj, který vykresluje mapu Spojených států, Bidenovo jméno a číslo 46 - bude 46. prezidentem.

Zvolený prezident Joe Biden a zvolená viceprezidentka Kamala Harrisová s rodinami po vítězném projevu ve Wilmingtonu Zvolený prezident Joe Biden s manželkou Jill po vítězném projevu ve Wilmingtonu Zvolený prezident Joe Biden při vítězném projevu ve Wilmingtonu Ohňostroj po vítězném projevu zvoleného prezidenta Joea Bidena.
2:58
8. 11. 2020
!

„Buďme národem, kterým víme, že můžeme být. Není nic, co nedokážeme, když se snažíme. Děda mi říkával: Joey, měj víru. Ale babička říkala, Ne, šiř víru! Bůh žehnej Americe a chraň naše vojáky. Děkuji vám, díky, díky,“ zakončil křesťansky svůj vítězný projev Joe Biden.

Zvolený prezident Joe Biden při vítězném projevu ve Wilmingtonu Zvolený prezident Joe Biden při vítězném projevu ve Wilmingtonu Zvolený prezident Joe Biden při vítězném projevu ve Wilmingtonu
2:53
8. 11. 2020

„Dnes celý svět sleduje Ameriku. Věřím, že v našich nejlepších chvilkách jsme majákem pro celý svět. Lídrem budeme příkladem své moci, ale i mocí svého příkladu,“ pokračuje Biden.

2:51
8. 11. 2020

„Naše práce začíná zkrocením covidu. Nemůžeme napřed zachraňovat ekonomiku,“ oznámil Biden a slíbil, že v pondělí jmenuje skupinu čelních expertů, svůj vlastní štáb pro boj s koronavirem.

2:48
8. 11. 2020

„Všichni, kdo jste volili prezidenta Trumpa, rozumím vašemu zklamání. Ale teď si navzájem všichni dejme šance. Je čas odložit ostrou rétoriku, ztlumit teplotu, vidět se navzájem, slyšet se navzájem. Naši oponenti nejsou našimi nepřáteli. Jsou to Američané,“ volá Biden po jednotě.

2:46
8. 11. 2020

Biden také vychválil svou „dvojku“, první osobu tmavé pleti zvolenou do funkce viceprezidenta USA. „Kamalo a Dougu, jste rodina, jste teď čestní Bidenovi, tomu neuniknete,“ poctil ji i s manželem.

2:44
8. 11. 2020

„Pro americké pedagogy je to skvělý den. Budete mít jednu z vás v Bílém domě, Jill bude skvělá první dáma, jsem na ni moc hrdý,“ připomněl budoucí prezident svou manželku Jill Bidenovou.

Zvolený prezident Joe Biden při příchodu k vítězném projevu ve Wilmingtonu
2:42
8. 11. 2020
!

„Lidé tohoto národa promluvili. Dali nám jasné, přesvědčivé vítězství. Vyhráli jsme se 74 miliony hlasů, nejvíc v historii tohoto národa," začal svůj vítězný projev Joe Biden. „Jsem pohnut důvěrou, kterou ve mne kladete. Budu prezidentem, který nevidí modré nebo červené státy, ale jen Spojené státy,“ dodal.

Video  
Video se připravuje ...
2:39
8. 11. 2020
!

„Prolomil jednu z největších bariér v naší zemi a zvolil si za viceprezidentku ženu,“ vychválila Harrisová svého budoucího šéfa Bidena. „Budu první v tomto úřadě, ale ne poslední. Každá dívka u televize teď vidí, že Amerika je zemí možností. Teď vám vysílá jasnou zprávu: sněte s ambicí a přesvědčením,“ pokračovala. 

„Budu se snažit být viceprezidentkou loajální, upřímnou a připravenou, budu myslet na vás a vaše rodiny,“ oslovila své voliče i odpůrce Harrisová, načež přivítala na pódiu hlavní hvězdu večera.

„Zvolili jsme prezidenta, který reprezentuje to nejlepší v nás. S respektem ve světě. Prezidenta pro všechny Američany. Joea Bidena,“ dodala.

2:36
8. 11. 2020

„Když přišla z Indie v 19 letech, takový moment si nepředstavovala. Ale hluboce věřila, že něco takového je možné,“ zavzpomínala Harrisová na svou zesnulou matku. A připomněla ženy z různých menšin a jejich boj za rovnoprávnost a spravedlnost. "Tyto ženy bývají přehlíženy, ale ukazují, že jsou páteří naší demokracie."

2:33
8. 11. 2020

„Čtyři roky jste pochodovali za rovnost a spravedlnost, za naše životy a naši planetu. A pak jste volili. Zvolili jste naději, jednotu, vědu a ano, pravdu. Zvolili jste Joea Bidena za příštího prezidenta USA. John je léčitel, sjednotitel, ověřený člověk," pokračuje první žena zvolená americkou viceprezidentkou.

Zvolená viceprezidentka Kamala Harrisová při příchodu k vítězném projevu ve Wilmingtonu Zvolená viceprezidentka Kamala Harrisová při příchodu k vítězném projevu ve Wilmingtonu
2:30
8. 11. 2020
!

„Kongresman John Lewis, než zesnul, napsal: Demokracie není stav, je to čin. Myslel tím, že americká demokracie není garantovaná, je jen tak silná, jako naše odhodlání za ni bojovat, střežit ji a nebrat ji nikdy za samozřejmou. Vyžaduje to boj, oběti, ale je v tom radost, pokrok. My, lid, máme moc vybudovat lepší budoucnost,“ zahájila vítězný projev budoucí viceprezidentka Kamala Harrisová.

2:24
8. 11. 2020

V Arizoně Biden zvýšil svůj náskok na 18 713 hlasů. Další dílčí výsledky se čekají až dnes pozdě večer českého času.

2:20
8. 11. 2020

Donalda Trumpa bude dějepis popisovat jako významnou a svým způsobem tragikomickou postavu počátku 21. století. Velvyslanec v USA Hynek Kmoníček ještě dodává, že se prezident – pokud teď prohraje – pokusí v roce 2024 Bílý dům opět získat. Jenže už nemusí dostat šanci. „Počkejte na okamžik, kdy může být nucen přejít do opozice. Jak rychle ho začnou opouštět zejména republikánští potenciální konkurenti,“ vysvětluje v rozhovoru pro Reflex ZDE>>>

2:15
8. 11. 2020

Joe Biden by měl pronést každou chvílí vítězný projev, kolona se zvoleným prezidentem dorazila do Wilmingtonu. Původně bylo vystoupení ohlášeno na 2:00 našeho času, má ale zpoždění.

Kolona s Joem Bidem při příjezdu do Wilmingtonu.
1:41
8. 11. 2020

Štáb Donalda Trumpa podává další žalobu na volby, tentokrát v arizonském okrese Maricopa County, v němž žije přes 60 procent obyvatel Arizony - zejména ve Phoenixu. Podle prezidentových právníků tam pracovníci ve volebních místnostech nesprávně instruovali některé voliče, kteří na volebních přístrojích vyplnili příliš mnoho kolonek, čímž svůj hlas zneplatnili. Nedorozumění podle nich bylo způsobeno tím, že se používal nový typ volebních přístrojů. 

Trumpův tým tvrdí, že řada voličů kvůli tomu přišla o možnost vyjádřit ve volbách svoje preference, a že množství takto zneplatněných hlasů by mohlo být určující pro výsledek voleb v celém státu.

1 2 3 4 5 6 7 8 9

sekebo ( 11. listopadu 2020 01:48 )

Kačer Donald Trumpeta "vládl" 4 roky a pohled na volby v USA zvenčí dopadl hůř, než v nějakém totalitním státě nebo banánové republice. Dědek může být zlý, může se soudit, může si rvát vlasy nebo přehazovačku, ale snad mu někdo rozumný z jeho okolí domluví a nebudou ho muset z Bílého domu vykopat násilím. Trumpíku, dej si mokrý hadr na hlavu, skoč si do kina a hlavně se už klidni. Mandate is over !!!

tony3 ( 10. listopadu 2020 22:44 )

Přestaňte už přebírat ty lživý bludy od CNN a jiných zkorumpovaných liberálních médií, co vlastní a řídí Demokrati. Prezident ještě vyhlášen nebyl. Média prezidenta nevyhlašují!!! Volby byly Demokraty prokazatelně zkorumpovány, na některých místech o víc jak 100000 padělaných hlasovacích lístků. V pondělí začaly soudy. Výsledek by měl být znát 14.12. Naučte se legislativu a nešiřte lži!!!!

abil ( 10. listopadu 2020 21:28 )

Ocekavany tesny vysledek? Novinari nejak zapomneli, ze Bidenovi prisuzovali vyrazne vitezstvi. Stejne si nejak nevsimli, ze rozhodne nebylo od zacatku jasne, ze vyhraje. Naopak dost dlouho vedl Trump a teprve o dost pozdeji ho zacal najednou dotahovat Biden. Taky zapomneli na chovani Clintonove po prohranych prezidentskych volbach pred ctyrmi lety.

strejda777 ( 10. listopadu 2020 17:42 )

Tak jsem dneska slyšel dobrý vtip o Trumpovi. Asi ho už někdo z Vás slyšel... Příjde konečně Biden do Bílého domu. Vejde do oválné pracovny. Rozhlédne se, podívá se ke stropu a říká: "Slezte z toho lustru Donalde, vidím Vás"! To jen tak, pro zasmání a lepší náladu.....

kakamilek ( 9. listopadu 2020 23:59 )

Z čeho prosím tebe vycházíš?Bohnický kodex?

Zobrazit celou diskusi