Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Co „vyvede“ Trump a proč by mohl uspět za čtyři roky? Expert o výměně v Bílém domě i politice Bidena

Autor: Pavlína Horáková - 
10. listopadu 2020
05:30

Volební hlasy amerického prezidentského klání nejsou ani týden po volbách  sečteny. Americká média však již vyhlásila vítěze voleb, demokrata Joea Bidena. S tím zásadně nesouhlasí současný prezident Donald Trump, který bez důkazů argumentuje možnými podvody, ale i nedopočítanými hlasy přesto, že to byl právě on, kdo se už druhý den po volbách prohlásil za vítěze. Co od egocentrického prezidenta Trumpa můžeme ještě do lednové inaugurace očekávat a jaká bude vláda nového prezidenta Bidena? Nejen o tom hovořil v pondělním Epicentru Blesk Zpráv amerikanista Jiří Pondělíček.

„Domnívám se, že z jeho strany to byla určitě strategie,“ míní Pondělíček o Trumpově předčasném vyhlášení vítězství. „Strategie, jak zvýšit šanci, že když to bude těsné, tak se podaří sčítání zastavit a pak už se to podaří nějak uzdržovat do termínu, kdy jednotlivé státy musí vyhlásit, kdo je bude zastupovat ve sboru volitelů, tak by těm státům nezbývalo nic jiného, než vyslat volitele podle stávajícího výsledku,“ vysvětlil Pondělíček logiku za, na první pohled spontánním a neuváženým, krokem současné hlavy Států.

Video  Co „vyvede“ Trump a proč má za čtyři roky šanci na úspěch? Expert o výměně v Bílém domě i politice Bidena.  - Blesk
Video se připravuje ...

„Já se domnívám, že je to opravdu nebezpečná hra s ohněm, snažit se vzbudit v lidech pocit, že jim ty volby byly ukradeny, lidé mu budou věřit a nebudou ochotni přijmout pak ani ty oficiální výsledky,“ popsal nebezpečnost Trumpova chování a vysvětlil, že ty emoce, které jeho rétorika v lidech vzbuzuje, půjde pak uklidnit už jen stěží.

Během období mezi volbami a inaugurací, která proběhne 20. ledna, standardně dochází ke kontaktům odcházejícího a nastávajícího prezidenta, aby byla předána agenda a aby měl nastupující prezident dostatek času na přípravu převzetí moci. „To letos příliš očekávat nejde, že by Trump přijal Joe Bidena v Bílém domě, jak je tradicí,“ uvedl amerikanista z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.  „Než rozhodne sbor volitelů, nečekal bych, že Donald Trump nasadí smířlivější tón. Snad tak učiní aspoň poté, co bude výsledek oficiální,“ vyjádřil naději nad Trumpovo vystupováním.

Pomstychitý Trump a příští volby

Donald Trump je ale prozatím i nadále americkým prezidentem a ve svých rukou třímá obrovskou moc. „Spekuluje se, že by z pomstychtivosti mohl něco vyvést. Pravomoc amerického prezidenta je velmi silná, ale zároveň kolem něj jsou lidé, kteří by jeho takové jeho impulzy měli brzdit,“ prozradil Pondělíček a zároveň uvedl, že drobné zlomyslnosti asi očekávat můžeme.

Hned po Bidenovi získal Donald Trump historicky druhý nejvyšší počet hlasů a otázkou zůstává, zda by se případně mohl ucházet o funkci prezidenta v příštích volbách 2024 a zda by tak mohl učinit i jako nezávislý kandidát.  „Domnívám se, že se Republikánská strana od Trumpa nebude moci oprostit právě proto, že získal úctyhodný počet hlasů. Pokud by se v roce 2024 v primárkách – které budou velice zajímavé – pokusil získat nominaci, měl by velkou šanci na úspěch,“ míní expert na americkou politiku.

Radikální změny bez Senátu jen stěží

Joe Biden nebude radikálním prezidentem, který by chtěl překopávat americký systém,“ odpověděl Pondělíček na otázku, jak velké změny můžeme od Bidena v příštích letech očekávat.

Budoucí prezident vytýčil jako své programové priority boj s pandemií, klimatické změny a vypořádání se se zakořeněným rasismem ve Spojených státech. „Otázka je, co bude moci změnit. Čeká se, kdo získá Senát, to de facto rozhodnou až dvoje doplňující volby v lednu. Jelikož jde o stát Georgia, pravděpodobně vyhrají republikáni,“ okomentoval v Epicentru Blesk Zpráv amerikanista Pondělíček, jak se bude Bidenovi vládnout.

gejzovic ( 10. listopadu 2020 12:36 )

Zase jeden názor darmožrouta

aeraluna ( 10. listopadu 2020 06:41 )

🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ "Expert" by se měl věnovat všem aspektům problematiky, tj. i věku zmiňovaných osob - za 4 roky??? To už bude strejdovi Donaldovi 80 let...co dodat, no...USA začínají připomínat SSSR před jeho koncem, kdy se ve vedení střídali čím dál starší geronti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa