Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Čeští politici k vítězství Bidena: Zeman zmínil spolupráci, Babiš řeší cla a NATO

Aktualizováno -
7. listopadu 2020
20:13
Autor: ula, ČTK - 
7. listopadu 2020
18:47

Čeští politici na sociálních sítích se vyjadřují k americkým prezidentským volbám a gratulují vítězi, demokratovi Joeovi Bidenovi. Většina z nich dává najevo, že Biden byl jejich favoritem. Předseda Pirátů Ivan Bartoš považuje výsledek voleb za zcela legitimní a doufá, že zvolení Bidena znamená pro Evropu novou éru spolupráce. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová konstatovala, že zakopání příkopů po Trumpovi je skvělou zprávou pro USA i pro nás. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) ve vítězství Bidena nevěřil a uznal, že se unáhlil. Ministr zahraničí Tomáš Petříček očekává spory a přepočítávání hlasů. Prezident Miloš Zeman zaslal Bidenovi gratulační dopis.

Jako první reagoval na oznámení výhry Bidena europoslanec, předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil. Zároveň na svém twitteru neskrýval radost, že dosavadní prezident Donald Trump prohrál.

Podle šéfa české diplomacie Petříčka (ČSSD) je Biden praktickým vítězem amerických prezidentských voleb, čekají ho ale zřejmě spory a přepočítávání hlasů. Ministr Petříček to dnes uvedl ve vyjádření pro ČTK. Na svém twitteru pak Bidenovi pogratuloval: „Blahopřeji Joeovi Bidenovi k vítězství v prezidentských volbách. Těším se na spolupráci s novou americkou administrativou. Věřím, že se nám bude dařit nadále prohlubovat vzájemné vztahy a pevné spojenectví mezi Evropou a USA.“

„Jsou to skutečně neobvyklé volby. Joe Biden je již prakticky jistým vítězem, ale netroufnu si odhadnout, co se ještě v USA může stát - některé státy už avizovaly, že hlasy budou přepočítávat,“ napsal Petříček ČTK. Doplnil, že každopádně chce poukázat na rozdíl více než čtyř milionů hlasů ve prospěch Bidena, i když pro americký systém to není rozhodující faktor.

Ke gratulacím se přidal i premiér Andrej Babiš, který se těší zejména na všestrannou a přátelskou spolupráci.

Bartoš: Nová éra spolupráce

Pro primátora Prahy Zdeňka Hřiba (Piráti) byl Joe Biden vítěz ještě před vyhlášením oficiálních výsledků. Podle něj může mít každý politický duel dva vítěze. „Toho, kdo podle pravidel vyhraje, a toho, kdo uzná prohru a pogratuluje soupeři. V USA je ale vítězem pouze Joe Biden. Věřím, že představuje nejen lepší volbu pro celý svět, ale že reprezentuje také lepší politickou kulturu. Gratuluji,“ uvedl na svém twitteru Hřib.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš rovněž vítá, že vítězem se stal Biden. „Vítězství Joe Bidena znamená pro Evropu novou éru spolupráce na řešení největších výzev: změně klimatu, rostoucímu vlivu autoritářských států či obnově ekonomik po koronaviru. Podle předběžné zprávy OBSE nedošlo k nesrovnalostem během voleb, výsledek považuji za zcela legitimní,“ napsal Bartoš na svůj twitter.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (za ČSSD) pouze sdílela vítězný status Bidena se srdíčkem.

Adamová: Zakopání příkopu po Trumpovi bude nejlepší zprávou

Předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová kritizovala Donalda Trumpa, že se předčasně prohlásil za vítěze voleb, a dodala, že ačkoliv s Bidenem v určitých věcech nesouhlasí, je to člověk, který ctí demokracii a pravidla. Zároveň Bidenovi pogratulovala s tím, že, „vyhrál ten, který vedl kampaň slušně, držel se zásad a myslel ve svých projevech i na ty, kteří mu nedali svůj hlas. To je naprosto zásadní, protože zakopání příkopů po Donaldu Trumpovi bude nejlepší zprávou pro USA i pro nás.“

Kalousek si rýpl do Babiše i Zemana

Poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09) vítězi zatím nepogratuloval, pozastavil se nad tím, že Donald Trump dosud neuznal Bidena za prezidenta a rýpnul si do českého premiéra i prezidenta. „Nepřiznat porážku a nevyzvat své voliče k respektu ke zvolenému prezidentovi může jen člověk, kterému vůbec nezáleží na vlastní zemi a myslí jenom na sebe. Bohužel na tom nejsme na pozicích prezidenta a premiéra lépe,“ vyjádřil se na twitteru Kalousek.

Video  Biden zvolen prezidentem: Bouřlivé oslavy Američanů v ulicích  - Reuters
Video se připravuje ...

Ministr vnitra Jan Hamáček (za ČSSD) Bidenovi moc nevěřil. Po jeho vítězství uznal, že se se svými slovy z února 2020 unáhlil. Bidenovi vzápětí pogratuloval v angličtině.

Předseda ODS Petr Fiala uvedl: „Blahopřeji Joe Bidenovi ke zvolení prezidentem Spojených států amerických. Věřím, že v příštích letech bude nadále rozvíjeno spojenectví a přátelství mezi USA a ČR. USA mají klíčovou roli z hlediska bezpečnosti Evropy, síly západní civilizace, obrany demokracie a svobody ve světě. ODS vždy podporovala úzkou vazbu na Spojené státy, protože jsme přesvědčeni, že je to v zájmu ČR,“ dodal Fiala.

Zeman v dopise připomněl spojenectví USA a ČR

Prezident ČR Miloš Zeman zaslal novému prezidentovi USA gratulační dopis. V něm připomněl „zásadní roli, kterou sehrává americká demokracie v globální politice“ a že zvolení prezidenta USA je událostí celosvětového významu.

„Věřím, že tak jako mnohokrát předtím, i během vašeho prezidentství společně dokážeme, že Česká republika a USA jsou silní spojenci i dobří přátelé.... Americká podpora byla klíčová pro to, aby se Česká republika po roce 1989 navrátila zpět do rodiny demokratických zemí, stala se členem Severoatlantické aliance a sebevědomým, zodpovědným a aktivním článkem mezinárodního společenství,“ připomíná Zeman v dopise Bidenovi. 

Zároveň dodal, že USA jsou pro Česko důležitým politickým i ekonomickým partnerem.

„V posledních letech jsme však v Evropě často slýchali výroky o ekonomických restrikcích, s nimiž dlouhodobě a hluboce nesouhlasím. Domnívám se totiž, že stále platí, že Evropa Ameriku potřebuje stejně, jako Amerika potřebuje Evropu. Společně pak mohou přispět k tomu, aby byl spravedlivější i celosvětový volný obchod,“ věří prezident Zeman.

Jiří Ovčáček na svém twitteru spletl Bidenovo prostřední jméno. Celé jméno nového prezidenta USA zní Joseph Robinette Biden, Ovčáček napsal Rovinette.

Celé znění dopisu uveřejnil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na facebooku.

Mluvčí prezidenta Zemana spletl Bidenovo prostřední jméno Mluvčí prezidenta Zemana spletl Bidenovo prostřední jméno | Reprotofoto Twitter

Video  „Nejhorší v dějinách,“ říká expert o Trumpovi a zmínil psychiatra. Prezidentem prý bude Biden  - Blesk
Video se připravuje ...

st.rec ( 8. listopadu 2020 00:12 )

Přečteno jinde - Biden je přepisovač historie a když už řekl že žárovku vynalezl černoch a ne Edison...prostě de*mence.

yokky ( 7. listopadu 2020 23:19 )

No ...luza se ujala moci,uz se tesim,to bude rach­ot..­...🐵🐷­🐵🤡🤡🤡🤡🤡­💀💀💀💀💀🧓­🧓🧓🧓🧓🧓🐵­🐵🐵🐵🐵🐵🐵­🐵🐵🐵🐵🐵

yokky ( 7. listopadu 2020 23:16 )

frantacizek ( 7. listopadu 2020 22:50 )

na webu cnn.com v té mapce po rozkliknutí lokace..

frantacizek ( 7. listopadu 2020 22:49 )

ono takhle se i dělají i ty predikce analytiků v cnn, AP, proto už dopředu vyhlašují, že ten a ten stát připadl tomu a tomu. Pokud přibývají hlasy 4:1 pro Joea po dobu několika hodin, je velice nepravděpodobné nějaké dramatické zvrácení trendu - teorie pravděpodobnosti. Na CNN to mají analyticky dobře zpracováno pro diváky

Zobrazit celou diskusi