Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šéf Trumpova volebního štábu má covid: Dělali vše, aby to ututlali, celkem 7 nemocných

Aktualizováno -
7. listopadu 2020
15:39
Autor: red - 
7. listopadu 2020
07:15

Vedoucí štábu Bílého domu Mark Meadows má koronavirus, uvedla televize CNN. Jde o dalšího nakaženého člověka z okolí prezidenta Donalda Trumpa, který už má společně s manželkou Melanií a nejmladším synem Barronem nemoc za sebou.

Podle reportérky Bloombergu Jennifer Jacobsové, která jako první tweetovala o nákaze koronavirem potvrzené u Meadowse, jsou v blízkém okolí prezidenta nakaženi nově celkem čtyři lidé. „Snažili se všemi silami, aby tato informace zůstala utajena,“ píše Jacobsová.

Korespondentka deníku The New York Times posléze v sobotu odpoledne uvedla, že naakžených je ve skutečnost sedm osob. Potvdil jí to zástupce Bílého domu. Šest jich je přímo z budovy, sedmý je člen volebního štábu.

Mezi nemocnými má být mimo jiné Nick Trainer, šéf volební strategie pro klíčové státy, tzv. swing states, které tradičně a historicky vyjadřují vyrovnanou podporu jak republikánům, tak demokratům.

U Meadowse koronavirus odhalil test ve středu, mezi nakaženými je také jeho blízký spolupracovník Cassidy Hutchinson. 

Mark Meadows doprovázel Trumpa v posledních hodinách a dnech téměř všude, byl po jeho boku při jeho tour během kampaně až do posledních mítinků. Fotografy byl zachycen při návštěvě ústředního volebního štábu republikánů v Arlingtonu ve Virgiini ve volební úterý. Na snímku, stejně jako na dalších, se ukazuje, že chodil bez roušky.

Podle stanic CNBC a CNN byl také mezi pozvanými na velké úterní party ve východním křídle Bílého domu, kam bylo pozváno přes 400 lidí, aby sledovali průběžné sčítání volebních hlasů. Mluvčí Bílého domu Alyssa Farah před konáním VIP sešlosti uvedla, že zde budou panovat přísná hygienická pravidla a příchozím bude bezdotykově měřena teplota. 

Sám Donald Trump nákazu koronavirem prodělal, několik dní byl dokonce hospitalizován. S covidem-19 bojovala také jeho žena Melania a syn Barron.

Prezident je dlouhodobě kritizován za svůj přístup v boji s pandemií, ať se jedná o činy, či silná mediální prohlášení, ve kterých často zpochybňuje například účinnost a nutnost nošení roušek – on sám ji prakticky nenosí, svému rivalovi v boji o Bílý dům Joeu Bidenovi se posmíval, že rouškou poctivě a ohleduplně chrání své okolí.

Trump naopak kritizuje média. Při jednom z mítínků se ostře vymezil proti stanici CNN, která podle něj neinformuje o ničem jiném než o pandemii covidu-19. „Zapnete to a všechno, o čem mluví, je jen covid, covid, pandemie, covid (...),“ řekl prezident s tím, že jsou lidé už zprávami o šíření koronaviru unavení. „Snaží se všechny přesvědčit, aby nešli volit. Lidé vám na to neskočí CNN, vy hloupí šmejdi,“ řekl prezident za jásotu svých přívrženců.

Video  „Nejhorší v dějinách,“ říká expert o Trumpovi a zmínil psychiatra. Prezidentem prý bude Biden  - Blesk
Video se připravuje ...

Trumpův přístup k pandemii kritizoval také jeho předchůdce v úřadu Barack Obama, který vystoupil na mítinku v Orlandu na Floridě na podporu svého bývalého viceprezidenta Joea Bidena. Podle Obamy Trump pandemii ignoroval a nyní se zdráhá přijmout zodpovědnost za následky svých činů. „Ale tenhle úřad tak nefunguje. Jste zodpovědní nonstop,“ dodal. Současný šéf Bílého domu se podle Obamy zajímá víc než o blaho lidí o svůj mediální obraz. „Žárlí na covid kvůli mediální pozornosti, které se mu dostává,“ řekl.

frantacizek ( 7. listopadu 2020 21:17 )

no Joe přejel nakonec ducka pěkně chválabohu..

Zobrazit celou diskusi