Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Biden hýří sebevědomím. S Harrisovou spustil prezidentskou stránku a oznámil klíčovou změnu

Autor: ČTK - 
5. listopadu 2020
04:35

Demokratický kandidát na prezidenta USA Joe Biden prohlásil, že jedním z prvních kroků jeho případné vlády bude návrat Spojených států k pařížské klimatické dohodě z roku 2015. Jeho tým již také spustil internetovou stránku, v níž chce veřejnost informovat o své činnosti při přípravách na přechod ke své administrativě. Podle listu The New York Times se jedná o další krok, jímž chce demokrat signalizovat svoje přesvědčení, že míří k vítězství v letošních volbách.

„Trumpova administrativa dnes (ve středu) oficiálně opustila pařížskou klimatickou dohodu. A přesně za 77 dní se k ní Bidenova administrativa zase připojí,“ napsal na twitteru Biden. Termín, který zmiňuje, připadá na 20. leden, kdy oficiálně začne volební období příštího amerického prezidenta.

Trump poprvé oznámil úmysl od klimatické dohody odstoupit v červnu roku 2017. Nepovažoval ji totiž za výhodnou pro americkou ekonomiku. Jeho administrativa pak zaslala oficiální žádost o vystoupení 4. listopadu loňského roku, která vstoupila v platnost o rok později, tedy ve středu. Demokrat již v kampani tvrdil, že by v případě zvolení rozhodnutí svého předchůdce zvrátil.

Bidenův tým dává svoje sebevědomí najevo i nově spuštěnou stránkou buildbackbetter.com, která si vypůjčuje jedno z hlavních hesel Bidenovy kampaně, jež by se dalo přeložit jako „vybudujme to znovu a lépe“. Jedná se o plán demokratů na obnovu americké ekonomiky, která silně utrpěla kvůli pandemii covidu-19.

Na webové stránce je nyní pouze odstavec textu, podle nějž se hlasy ve volbách stále sčítají a je na americkém lidu, aby si zvolil nového prezidenta. „Krize, kterým tato země čelí, jsou vážné. (...) Přechodový tým se bude nadále naplno připravovat tak, aby administrativa Bidena a Harrisové mohla vyrazit plnou rychlostí hned od prvního dne,“ pokračuje text s odkazem na Bidenovu viceprezidentskou kandidátku Kamalu Harrisovou.

Biden podle projekcí agentury AP získal již 264 hlasů volitelů z 270 potřebných pro zisk křesla v Bílém domě. V několika klíčových státech však zatím nelze předpovědět výsledky. Tým republikánského prezidenta Donalda Trumpa také sčítání hlasů v některých státech právně napadl.

Demokrat již dříve řekl, že se nehodlá prohlásit vítězem, ale že pravděpodobně bude dalším prezidentem. Toto prohlášení jeho štáb vyvěsil i na čelní stranu webových stránek jeho kampaně.

MirdaKradousek ( 5. listopadu 2020 09:56 )

Tak to se máme na co těšit!Biden nedovládne a ta baba to je konec jůesej.

Citronel ( 5. listopadu 2020 08:23 )

Je mi z toho smutno a nejhorší je, že není kde nastalou situaci řešit a ze žalu se řádně ožrat.

Zobrazit celou diskusi