Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Neteř Trumpa v knize popisuje jako sociopata. A co na první dámu prozradí její kamarádka?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
7. července 2020
22:45

První pár Spojených států Donald a Melania Trumpovi se stanou hlavními hrdiny další knihy, příběh se tentokrát bude točit okolo první dámy. Chystaná publikace pochází z pera Stephanie Winstonové Wolkoffové, někdejší poradkyně Trumpové. Se slovinskou exmodelkou ji nespojuje jen rozvázaný pracovní poměr, ale také 15leté přátelství, které narušil právě její nucený odchod z Bílého domu, informovala stanice BBC. To neteř amerického prezidenta Donalda Trumpa ve své knize tvrdí, že svého strýce považuje za sociopata a nepoučitelného lháře, jehož megalomanství, nevzdělanost a arogance mohou ohrozit budoucnost Spojených států. 

Kniha s příhodným názvem „Melania a já“ je v krátké době čtvrtým dílem, které se věnuje prezidentovi, jeho manželce i jeho vládě. Jako první se na pulty knihkupců 16. června dostal neautorizovaný životopis první dámy z pera novinářky a nositelky Pulitzerovy ceny Mary Jordanové „Nevyřčený příběh Melanie Trumpové“.

Co přichystala Trumpova neteř?

Přesně o týden později šly do prodeje memoáry Trumpova exporadce Johna Boltona „Místnost, kde se to stalo: Memoáry z Bílého domu“. Prezidentova administrativa se neúspěšně snažila u soudů domoci zastavení jejich publikace.

Za týden, 14. července bude k mání i text, kterého se Trump asi bojí nejvíce a jehož autorkou je jeho neteř Mary Trumpová. Proti jeho vydání bojoval zejména prezidentův bratr Robert Trump, rodina nejdříve slavila úspěch a soud dočasně zakázal nakladatelstvím šířit kriticky laděnou knihu, newyorský odvolací soud ale toto opatření minulý týden zrušil. Kniha s názvem „Příliš mnoho a nikdy dost: Jak moje rodina stvořila nejnebezpečnějšího muže na světě“ vévodí žebříčku nejprodávanějších knih na Amazonu, a to přesto, že ještě nevyšla, sekundují jí Boltonovy paměti.

Zkoušky na vysokou dělal za Trumpa někdo jiný?

Výňatky z ostře kritické knihy Mary Trumpové, jejímuž vydání se u soudu neúspěšně pokoušela zabránit Trumpova rodina, dnes zveřejnila americká média. Ta upozornila například na to, že podle Trumpové nynější prezident podváděl u přijímacích zkoušek na vysokou školu.

Podle stanice CNN se Trumpová v knize podrobně zabývá dětstvím svého strýce, který je mladším bratrem jejího otce Freddyho, a tvrdí, že jej drasticky poznamenaly nevybíravé výchovné metody otce Freda. Server Independent proto označil její pojednání za rodinné paměti kombinované s pokusem o analýzu Trumpovy osobnosti. Mary Trumpová je klinická psycholožka a hodně se věnuje i svému otci, kterého podle ní její dědeček „zničil“ a on pak bojoval se závislostí na alkoholu a zemřel v roce 1981.

„Jediným důvodem, proč Donalda nestihl stejný osud, bylo to, že díky své osobnosti šel otci na ruku. Tohle sociopati dělají: bezohledně a účinně využívají druhé pro dosažení vlastních cílů a netolerují přitom žádný nesouhlas či odpor,“ cituje CNN z knihy.

Podle Trumpové tuto taktiku využil Trump už coby dospívající mladík při přijímacích testech na vysokou školu. Tehdy prý kvůli vlastním nevalným výsledkům ve škole zaplatil chytřejšímu známému, aby testy SAT napsal za něj.

První dáma USA Melania Trumpová. První dáma USA Melania Trumpová. | Reuters

Přátelství s první dámou narušil skandál

Dílo Winstonové Wolkoffové vyjde 1. září, předpokládá se, že jedna z nejbližších kamarádek první dámy přijde se spoustou „šťavnatých odhalení“. Vysvětlí zřejmě i, jak to bylo s jejím odchodem z Bílého domu. Výpověď podávala v roce 2018 kvůli pomluvám, že profitovala z Trumpovy inaugurace, kterou ona a její firma pomohla uspořádat.

Winstonová Wolkoffová uvedla, že inauguraci připravila za necelých 30 milionů korun, objevily se ale zvěsti, že ona a její firma „zkásly“ 617 milionů korun. „Ve svých pamětích mapuje cestu přátelstvím s první dámou, které začalo v New Yorku a pokračovalo, když se Trumpová stala první dámou. Vztah přerušil náhlý a medializovaný odchod Winstonové Wolkoffové z Bílého domu,“ píše o knize magazín Vanity Fair.

„S láskou, Melania.“

Podle zdroje Daily Mailu, který se odkázal na lidi, již měli možnost do připravovaného díla nahlédnout, kniha přinese „velmi negativní obraz první dámy“. Winstonová Wolkoffová byla vůbec první osobou, kterou Trumpová po manželově zvolení najala do svého týmu, jejich přátelství se zdálo být neotřesitelné a ona často vystupovala na podporu první dámy.

„Ptáte se, jestli mě vyhodili? Ne, udělali ze mě obětního beránka,“ takhle pro deník The Times okomentovala svůj odchod z Bílého domu. „Omlouvám se, ale musíme ukončit naše profesionální partnerství, ale utěšuje mě, že naše přátelství převáží politiku,“ těmito slovy podle všeho Trumpová oznámila své kamarádce její vyhazov. „Moc ti děkuju, s láskou, Melania,“ odcitovala Winstonová Wolkoffová pro novináře listu The New York Times.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sekebo ( 8. července 2020 04:42 )

Kačer Donald Trumpeta na mě opravdu, jako ten "neomylný" sociopat působí. Jsem rád, že si toho všiml i někdo z jeho rodiny. To, jak se "vyrovnává" s koronavirem v USA, svědčí o jeho ne zrovna vysokém IQ

slafa ( 8. července 2020 02:47 )

Urtcite pravdive informace a chamtivost vydelat na DT.

Zobrazit celou diskusi