Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Evropská unie se po koronaviru otevírá světu. Američané i Rusové mají smůlu

Autor: mj - 
24. června 2020
14:00

Evropská unie finalizuje seznam zemí, pro které se otevřou hranice Schengenského prostoru od 1. července. Zatím se ale zdá, že pro občany Spojených států zůstanou i české hranice zavřené, mají totiž nejvíce nakažených a čísla neustále stoupají. Stejné je to s Rusy a Brazilci.

Jak píší The New York Times, členské státy Evropské unie se snaží oživit svou ekonomiku, a tak po dlouhých týdnech opět otevírají hranice. Nejdřív mezi sebou, ale už od začátku července by se měl Schengen otevřít i dalším zemím světa.

Kromě USA se k nám nepodívají ani Brazilci

Podle dostupných informací to ale zatím vypadá, že občané USA se uvolnění cestovních omezení při cestách do EU nedočkají tak brzy. Spojené státy jsou totiž nejvíce zasaženou zemí světa a ani v posledních dnech se jim nedaří dostat situaci pod kontrolu.

Takové rozhodnutí by pro americké cestující znamenalo značnou potupu před očima celého světa, protože právě USA dlouhou dobu patřily mezi ty státy, které požívají prestiž, a jejich pas jim umožňuje cestovat do mnoha zemí bez větších omezení. Teď se dostanou na stejný seznam spolu s Brazílií a Ruskem, které také prozatím nedostaly zelenou na hranicích EU.

Je to i nepřímá kritika postupu prezidenta Trumpa. Ten ze začátku koronavirus nebral vážně a v současné době už bylo v jeho zemi registrováno přes 2,3 milionu infikovaných a na koronavirus zemřelo 120 000 lidí. USA jsou tak na čele smutného řebříčku.

Dva možné seznamy

Členské státy EU teď zvažují dva možné seznamy, oba mají jako hlavní kritérium to, jak dané země zvládají boj s koronavirem. A na obou figurují i rozvojové země jako Uganda, Kuba nebo Vietnam, které si s pandemií poradily. Naopak ani na jednom seznamu se neobjevily Spojené státy.

Seznam zatím není finální, ale představitelé zemí EU se budou muset rozhodnout ještě začátkem příštího týdne, aby mohli hranice otevřít už od 1. července. Hranice většiny evropských států byly uzavřeny od poloviny března s výjimkou nevyhnutných cest a repatriace.

Zákaz vstupu pro obyvatele USA odráží měnící se stav pandemie. V březnu, kdy virus dorazil do Evropy ve velkém, Trump omezil vstup z většiny zemí EU. Své rozhodnutí bránil tím, že musí chránit Spojené státy. V té době tam bylo potvrzených jenom kolem 1 100 případů.

Pokud Američané nebudou moct cestovat do EU, bude to mít dalekosáhlý ekonomický, kulturní i geopolitický dopad. Do Evropy míří každé léto miliony obyvatel USA, ale nejde jenom o turisty, velice časté jsou obchodní cesty, jelikož mezi Evropou a USA už tradičně fungují silné obchodní vztahy.

I přesto ale evropští úředníci trvají na tom, že je velice nepravděpodobné, aby se zaváděly nějaké výjimky pro jednotlivé státy. Tvrdí, že kritéria jsou schválně nastavená co nejvíc odborně a nechtějí do rozhodování vnášet politiku.

Přehodnocení situace po 14 dnech

Seznamy poskytl americkým The New York Times nejmenovaný evropský úředník, který se podílel na rozhodovacím procesu. Jejich pravost potvrdil další úředník, který se účastnil nové dohody. Pokud se USA nedostanou na první seznam, budou muset počkat další dva týdny, protože EU bude situaci hodnotit každých 14 dní.

Základním rozhodovacím kritériem, které si EU určila, bude průměrný počet nových infikovaných na 100 000 obyvatel za posledních 14 dní. Ten se bude porovnávat s evropským průměrem, a ten je momentálně 16. Pro porovnání, v Rusku to je 80, v USA 107, a v Brazílii dokonce až 190.

Ve Spojených státech v úterý za varování expertů a veřejných činitelů pokračoval nepříznivý vývoj statistik o epidemii nemoci covid-19. Univerzita Johnse Hopkinse (JHU) i deník The New York Times (NYT) hlásí kolem 35 000 nově zjištěných nákaz v zemi, což je nejvyšší 24hodinový součet od konce dubna. Absolutní rekord opět zaznamenal Texas, když ohlásil přes 5000 nových infekcí.

Oficiální seznam má být představen příští týden, aby se země stihly připravit před 1. červencem. EU seznam zveřejní pouze jako doporučení, nemůže členským státům nařídit, aby se jím řídily. Na jednom seznamu je 47 zemí, na druhém 54. Ten plánuje otevřít hranice pro státy, ve kterých je dané epidemiologické číslo menší než 20.

Členské státy by se ale měly snažit otevírání hranic koordinovat, aby se předešlo problémům. Jinak hrozí, že by se hranice v případě výskytu nových ohnisk opět zavíraly náhodně, jak tomu bylo na začátku pandemie v březnu. 

bobyd2000 ( 24. června 2020 23:57 )

Amíci nic nedodržují ,oni mají demokraci a tak si můžou dělat co chtějí,tak jsou tam kde jsou.Oo se zase moc toho nestane když sem pár
týdnu nepojedou

viho ( 24. června 2020 15:38 )

Na tom je vidět, kam Evropská unie směřuje. K totalitnímu superstátu, ve kterém o věcech rozhodují "nejmenovaní úředníci". Kam se smí cestovat je vrcholně politické rozhodnutí, to nemohou v demokracii rozhodovat úředníci. Mocenským elitám a jim podřízeným úředníkům prostě nevyhovuje, aby se volně cestovalo do USA, protože chtějí ekonomiku EU od USA izolovat. Koronavirus v USA se šíří hlavně mezi chudými vrstvami obyvatel, kteří do EU na obchodní cestu nebo dovolenou nejezdí. Bohatí, kteří si cestu do EU mohou dovolit, jsou izolovaní ve svých rezidencích a jistě pro ně není problém zaplatit si test na koronavirus.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa