Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Takhle s prezidentem nemluvte,“ seřval Trump reportéra. Ptal se na jeho porážku

Autor: ČTK - 
27. listopadu 2020
15:03

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek večer poprvé po více než třech týdnech odpovídal na otázky médií. A ani jeho sváteční tisková konference se neobešla bez ostřejších výroků. Když se reportér agentury Reuters poněkolikáté dožadoval odpovědi na svůj dotaz, Trump jej zastavil se slovy: „Takhle se mnou nemluvte.“ Novináři vzkázal, že je amatér.

Šéf Bílého domu podle amerických médií v Den díkůvzdání přijímal otázky poprvé od termínu prezidentských voleb, v nichž podle částečně potvrzených výsledků zvítězil kandidát Demokratické strany Joe Biden. Vypjatý okamžik přišel poté, co se reportér Reuters Jeff Mason zeptal, zda Trump uzná porážku, když na ni 14. prosince dá razítko sbor volitelů.

„Bude to velmi těžké uznat,“ řekl prezident. Následně opakoval obvinění o volebních podvodech, pro která nepředložil žádné důkazy, na dotaz ovšem neodpověděl. Jasná odpověď nepřišla ani tehdy, když Mason otázku položil podruhé a potřetí. Reportér následně prezidentovi skočil do řeči.

„Takhle se mnou nemluvte, jste jenom lehká váha,“ reagoval Trump, zatímco se Mason omlouval. „Takhle se mnou nemluvte, jsem prezident Spojených států, takhle s prezidentem nikdy nemluvte,“ pokračoval prezident, načež vyzval ke slovu jiného zástupce médií.

Trumpova historie s novináři

Podobné konfrontace nejsou při tiskových konferencích 45. prezidenta USA ničím výjimečným, Trump za čtyři roky ve funkci mnohokrát novináře obvinil, že jsou zkorumpovaní, neslušní nebo že pokládají „hnusné“ otázky. Zároveň to ve čtvrtek nebylo poprvé, co se prezidentovým terčem stal zpravodaj Reuters. V říjnu Trump prohlásil, že Mason je zločinec, protože neinformuje o údajných zločinech Bidena. O rok dříve jej při společném vystoupení s finským prezidentem vyzval, aby „nebyl neslušný“ a položil otázku i zahraničnímu státníkovi.

Reportérka listu The New York Times Maggie Habermanová v reakci na nový incident Masona označila za nejméně neslušného reportéra ve Washingtonu. „Nechce-li člověk (Trump) na takové otázky odpovídat ve svátek, mohl přijmout otázky kdykoli jindy od 3. listopadu,“ dodala.

Video  Bez urážky Zuzany Bubílkové: Trump a Biden – ti nej, které mohou USA nabídnout?  - Zuzana Bubílková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

slafa ( 30. listopadu 2020 03:02 )

Volebni duka­zyhttp­s://y­outu­.be/k3­WK0M4S­_Qw

Zobrazit celou diskusi