Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vakcína proti koronaviru jako rozbuška prezidentské kampaně? Trump obvinil demokraty z její politizace

Autor: ČTK - 
8. září 2020
06:48

Americký prezident Donald Trump obvinil demokraty, že z politických důvodů odmítají urychlené použití vakcíny proti koronaviru. Demokratická kandidátka na viceprezidentku Kamala Harrisová, která v souvislosti s vakcínou vyjádřila pochybnosti, by se měla omluvit za svou „rétoriku proti očkování“, uvedl prezident na své dnešní tiskové konferenci v Bílém domě. V úterý o tom informovala agentura DPA.

Demokraté chtějí před prezidentskými volbami 3. listopadu prezentovat očkování jako něco negativního, řekl Trump. Nelíbí se jim, že byla vakcína proti koronaviru vyvinuta „v rekordní době“, dodal s tím, že k dispozici by mohla být dokonce ještě před volbami.

Harrisová v nedělním rozhovoru v televizi CNN varovala před zásahy vlády do vývoje vakcíny proti koronaviru s tím, že prezident „umlčel“ nezávislé odborníky. Trumpovým slibům ohledně očkovací látky podle ní nelze věřit, protože dva měsíce před volbami zoufale prahne po vítězství. „Já bych jeho vyjádřením nevěřila. Věřila bych vyjádřením zdravotních expertů a vědců, ale ne Donaldu Trumpovi,“ prohlásila kalifornská senátorka.

Demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden a jeho „velice liberální“ spolukandidátka Harrisová jsou nekompetentní a měli by se „okamžitě omluvit za bezohlednou protiočkovací rétoriku, kterou teď používají“, uvedl prezident. Bidena podle agentury Reuters v projevu označil za „hlupáka“.

Po celém světě jsou už zhruba dvě desítky experimentálních koronavirových vakcín ve stadiu klinických testů, které mají potvrdit jejich bezpečnost a účinnost. Renomovaní odborníci ve Spojených státech uvádějí, že by do konce roku mohlo být jasné, zda je nějaká z nich dostatečně účinná. Epidemiolog a člen krizového štábu Bílého domu pro boj s koronavirem Anthony Fauci nicméně počítá s tím, že by vakcína mohla být k dispozici až na začátku příštího roku, tedy po volbách.

Řádné schválení vakcíny do listopadových voleb se podle DPA považuje za nemožné. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) by však mohl při dostatečně dobrých výsledcích testů udělit povolení pro nouzové případy. Demokraté a někteří zdravotničtí experti se obávají, že Trump bude na úřad tlačit, aby zvýšil své šance v nadcházejících volbách.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

SCHWARZENBERG ( 8. září 2020 11:35 )

Včera jsem viděl perly : Joe Biden : žárovku nevynalezl Edisson ale černoch. Používání anglického spisovného jazyka je rasismus.

Zobrazit celou diskusi