Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Neúčinná vakcína pandemii ještě zhorší, varují oxfordští vědci. A kritizují „zběsilý závod“

Autor: sova - 
6. září 2020
22:06

Globální závod ve vývoji vakcíny proti koronaviru by mohl celosvětovou pandemii ještě zhoršit, pokud se na trh dostane lék, který bude neúčinný. Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) před tím varovali britští vědci z Oxfordské univerzity. Vláda Spojeného království na výstrahu reagovala prohlášením, že každá vakcína bude muset projít přísným regulačním procesem. Zprávu přinesl deník Daily Mail.

Odborníci působící také jako poradní orgán WHO tvrdí, že neúčinná vakcína by byla horší variantou než žádná vakcína, protože by měla za psychologický následek útlum ostražitostí lidí.

Oxfordští experti také kritizují „tvrdý kapitalistický“ přístup, který zaujaly jednotlivé státy k vývoji léku.

„Zběsilý závod“ o vakcínu, který je podle nich v procesu, navíc ještě prohloubilo prohlášení Donalda Trumpa, který uvedl, že vakcína může být ve Spojených státech k dispozici ještě před prezidentskými volbami 3. listopadu.

Vakcína stanoví standard pro ostatní léky

„Nasazení slabě účinné vakcíny by mohlo ve skutečnosti zhoršit pandemii covidu-19, pokud úřady nesprávně předpokládají, že to způsobí podstatné snížení rizika, nebo pokud se očkovaní jedinci budou mylně domnívat, že získají imunitu,“ píše expertní skupina vědců a radí tak WHO, aby byla opatrná.

Experti navíc doporučují, aby vakcína měla alespoň 50procentní účinnost, než bude schválena. Pokud by byla schválena vakcína s nízkou účinností, stanovilo by to standard, kterým by se měřily všechny budoucí vakcíny, varoval profesor epidemiologie z Oxfordské univerzity Sir Richard Peto.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa