Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nošení roušek je k ničemu, tvrdí WHO. V Česku jsou povinné, Babiš je radil Trumpovi

Aktualizováno -
30. března 2020
20:45
Autor: ČTK - 
30. března 2020
19:55

 Světová zdravotnická organizace (WHO) nevidí žádný užitek ve všeobecném nošení roušek v nynějším boji proti šíření koronaviru SARS-CoV-2 . Nic nenaznačuje tomu, že by to něčemu pomohlo, konstatoval dnes koordinátor krizové pomoci z WHO Michael Ryan. Jednou z mála zemí, kde platí povinné nošení roušek na veřejnosti, je Česká republika. Ryan dnes také řekl, že při současných opatřeních ve světě se vir častěji přenáší doma mezi členy rodin než venku na ulici.

Podle Ryana roušky představují spíš dodatečná rizika, když je lidé nesprávně snímají. Právě při tom se prý totiž mohou nakazit. „Naše rada: Nedoporučujeme nošení roušek, pokud člověk není sám nakažen,“ řekl dnes Ryan.

Rakousko dnes oznámilo, že od středy zavede povinnost nošení roušek při nakupování. Roušky budou lidem rozdávány u vchodů do obchodů. Německý ministr zahraničí Heiko Maas dnes nevyloučil, že by takové opatření mohlo být zavedeno také v Německu. „Pokud to má smysl, neměli bychom něco takového vylučovat,“ řekl sociálnědemokratický (SPD) politik deníku Bild.

Podle Maase ale musí být jisté, že roušky člověka nebo lidi v jeho okolí skutečně ochrání. „Nemá smysl si pověsit na obličej něco, co nemá vůbec žádný ochranný účinek,“ řekl Maas.

V Česku je rouška povinná

V České republice je nošení roušek povinné v zásadě všude mimo domov. Český premiér Andrej Babiš dokonce o víkendu vyzval amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby se českým postupem inspiroval a také v USA zavedl povinné nošení roušky na veřejnosti. Video vyzývající lidi k nošení roušek prý Babiš poslal většině evropských prezidentů a premiérů.

Protože v mnoha zemích byla zavedena přísná omezení pro pohyb venku, číhá nyní hlavní nebezpečí nákazy v rodině, upozornil dnes Ryan z WHO. „Ve většině částí světa se nyní kvůli omezenému vycházení odehraje většina nakažení v prostředí domovů, v rodině,“ řekl Ryan. „V jistém smyslu se přenos (nákazy) přesunul z ulice do rodin,“ dodal expert. Proto je podle něj nudné, aby všichni lidé v domácnostech bedlivě sledovali své zdraví.

Podezřelé případy musí být rychle rozpoznány a izolovány od ostatních členů rodiny, nabádal Ryan. Potvrzené nakažené je pak třeba izolovat a ti příbuzní, kteří se mohli také nakazit, musí zůstat v karanténě. Pouze, pokud se podaří toto zaručit, bude možné uvažovat o uvolnění přísných restrikcí pro vycházení, poznamenal Ryan.

Ryan z WHO se dnes opatrně optimisticky vyjádřil také k dalšímu vývoji epidemie v Itálii, která je nejpostiženější zemí v Evropě. Podle něj by omezení pohybu a další opatření z uplynulých dnů měly vést k brzké stabilizaci epidemie, ale i poté bude třeba ostražitosti.

„Doufáme, že Itálie a Španělsko už tam téměř jsou, vir se nevyčerpá sám od sebe, je třeba ho unavit úsilím v oblasti veřejného zdravotnictví,“ poznamenal expert WHO.

Video  Šéfka sester o úmrtí kolegyně z Thomayerky: Doplatili na to, že byli první.  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dietr ( 31. března 2020 12:37 )

žádný, ale taky žádný jiný nerozdává pokuty za nenošení roušky.

frantacizek ( 31. března 2020 08:22 )

a Angela mu prý odpověděla, že má zcela jiné zprávy od svého Prymuly nejen stran nošení těch roušek. Hoši ve vládě dělají všechno první, ale padají jim tady domovy důchodců jako v těch zemích s nejhoršími čísly - USA, Itálie, Španělsko.. stále je to přehlídkou intelektu vše..

frantacizek ( 31. března 2020 08:19 )

SPONTANNĚ promluví, mi tam vypadlo. Popř. když spontanně hovoří kontra pak projev, který je přestylizovaný a úplně jiné kafe, než obvyklá produkce Andreje na tiskovkách nebo spontánně do kamery..

frantacizek ( 31. března 2020 08:17 )

Babiš "radil" i Trumpovi?? To je neuvěřitelně naivní a sebestředný člověk, přitom sám má na vše poradce, protože když promluví, je to často perla, pochybuji totiž, že Trump čte cokoliv od těch milionů uživatelů, kteří tam píší, popř. že ten účet vůbec vidí, tohle spravuje jeho administrativa a ta to nečte taky. Navíc si nejsem jistý, zdali mu Ústava vůbec dovoluje tohle nařídit, tohle si řídí podle mě jednotlivé konfederace každá sama.
Já už jsem kroutil hlavou nad tím, když povídal, jak školil Angelu v telefonu. Rozumní lidé, a jsou i takoví ve světové politice, jako Angela z něj musí mít legraci a nám to dělá samozřejmě ostudu

hchkr ( 31. března 2020 06:16 )

rouška je asi k ničemu, to by musel člověk nosit potápěčskou helmu a kvalitní respirátor, vždyť i zdravotníci, co nosili roušky, se nakazili

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa