Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Přísné zákazy v Česku se protáhnou do Velikonoc. Batolata a šoféři už nemusí mít roušky

Aktualizováno -
30. března 2020
21:29
Autor: red, ČTK - 
30. března 2020
17:00

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) projednala v pondělí další opatření v boji s koronavirem a prodloužila prodloužila zákaz volného pohybu osob, který nově platí až do 11. dubna, další prodloužení ale bude chtít od Poslanecké sněmovny. Dál zůstávají zavřené restaurace a obchody, kromě těch, které mají výjimky už teď. Nově zaniká povinnost nosit roušky pro řidiče, kteří jsou sami ve vozidle nebo pro děti do dvou let. Ministři měli na stole také nová opatření v dopravě, zákaz třetích osob u porodu a nové rozšíření karantény. Do ní půjdou i ty osoby, které se vrátily do Čech i z nerizikové oblasti. Důvodem je stále narůstající počet nakažených, ale i zesnulých na nový koronavirus. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že prozatím zemřelo v ČR 23 osob. 

Babišův kabinet se v pondělí opět zabýval otázkami kolem pandemie nového koronaviru. Prioritně se pak premiér s ministry zabýval prodloužením zákazu volného pohyb osob v ČR a povinné uzavírky obchodů, služeb a restaurací. Nařízení mělo platit do středy, nyní ale vláda počítá se zákazem až do Velikonoc, přesněji do soboty 11. dubna.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády volbu 11. dubna vysvětlil tím, že poté má přestat platit stav nouze vyhlášený 12. března vládou. „Budeme 7. dubna žádat Sněmovnu, aby nám ten stav prodloužila. V momentu, kdy to udělá, uvidíme na jak dlouho, potom ten stav (omezení volného pohybu) prodloužíme,“ uvedl premiér.

Premiéra následně doplnil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ten uvedl, že doufá, že Sněmovna schválí dalších 30 dnů. Jinak se dle jeho slov mezi poslance vrátí. Podle něj je to zapotřebí i kvůli tomu, že stoupá počet nakažených, ale i zesnulých v ČR. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že k dnešnímu večeru máme v ČR 23 zesnulých. Odhalených nakažených je pak 2942. Stoupá ale i počet vyléčených, podle Vojtěcha je jich 25. 

Vícepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO) na jednání vlády (30.3.2020) Vícepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO) na jednání vlády (30.3.2020) | ČTK - Vít Šimánek

Nadále také bude platit, že se lidé nemají sdružovat, nebudou otevřeny restaurace ani posilovny či jiné služby. Opatření se pak nevztahuje na cesty do zaměstnání, na nezbytné cesty za rodinou, do obchodů s potravinami a léky. Nadále také platí, že se mohou lidé účastnit pohřbu. 

Batolata budou bez roušek, pendleři dostali výjimku

Zákaz vycházení bez pokrývky nosu a úst, který platí od 19. března, se nově nebude vztahovat na děti do dvou let věku a řidiče, kteří jsou v motorovém vozidle sami. Usnesení schválila vláda, informoval na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle ministra výjimka vznikla po konzultaci s odborníky.

Na zhoršující se koronavirovou pandemii ve světě dnes kabinet reagoval nařízením, že do povinné dvoutýdenní karantény bude muset jít každý, kdo se vrátí do České republiky. Dosud se povinnosti týkala pouze lidí, kteří se vraceli z rizikových destinací, kam řadila 19 zemí. Výjimku z povinné karantény budou mít například pendleři, kteří pracují v Německu a Rakousku ve zdravotnictví a sociálních službách a záchranáři.

„Karanténa platí na kohokoliv, kdo se vrací do České republiky. Policie vede evidenci na hraničních přechodech, takže bude velmi jednoduché karanténu kontrolovat,“ řekl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Hamáček také dodal, že posílí policejní hlídky v období velikonočních svátků. Obává se totiž, že se lidé budou sdružovat kvůli zvykům. To nedoporučil ani ministr zdravotnictví. „Je ale nesmysl, aby vás policista pokutoval za nenošení roušky, pokud jste sám na kole v lese. Pokud ale sedíte někde na zahrádce s dalšími deseti lidmi, tam už musíte počítat s tím, že vám tu pokutu dají,“ dodal Hamáček.

K porodu bude moci tlumočník

Ministři měli na stole také zákaz přítomnosti třetí osoby u porodu. Po vyhlášení tohoto omezení před dvěma týdny se totiž strhla vlna nevolí, především pak ze strany otců, kteří chtěli být u zrození svého potomka přítomni. Ministerstvo stále nepovoluje přítomnost otců, přesto se dnes na vládě po konzultaci s odborníky dohodli na výjimkách. 

Adam Vojtěch (za ANO) na jednání vlády (30.03.2020) Adam Vojtěch (za ANO) na jednání vlády (30.03.2020) | ČTK - Vít Šimánek

„Stále jsme ve shodě s odborníky, že je na místě držet zákaz, ale s výjimkami. Týkají se cizinek, které potřebují tlumočení, rodiček, které mají závažné duševní onemocnění, jsou neslyšící, nevidomé či očekávají porod mrtvého plodu,“ řekl Vojtěch.

Opatření napadli minulý týden u pražského městského soudu advokát Ondřej Pecák a Liga lidských. Ve správní žalobě se domáhají toho, aby soud opatření zrušil. Než soud ve věci rozhodne, měl by podle představ žalobců předběžným opatřením porodnici nařídit přítomnost doprovodu u porodu umožnit.

Liga předtím vybídla vládu v otevřeném dopisu, aby zákaz zrušila. Kritizovala fakt, že ministerstvo opatření neodůvodnilo, ačkoliv je pro rodiny drastické. Odkázala na argumenty, že otec je stejně rizikový jako rodička, protože spolu žijí. Argumentovala také doporučením Světové zdravotnické organizace, podle které má přítomnost doprovodu u porodu pozitivní vliv na jeho průběh a snižuje hrozbu komplikací.

Řidiči budou chráněni 

Na vládě se diskutovalo i o opatřeních, která se týkají dopravy.  „Bude upraven způsob prodeje jízdného. My jsme udělali už první krok, kdy jsme umožnili to, že není nutné prodávat ve vlacích lístky na úrovních průvodčích. Nedochází tak ke kontaktu osob s průvodčím. Stejně je to nyní u autobusů. Drtivá většina regionu to respektuje a snaží se řidiče odstínit. Jsou ale ještě kraje, kde to tak nefunguje,“ uvedl ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). 

„Doporučujeme, aby byla upravena dopravní obslužnost s ohledem na faktický stav, aby tak odpovídal snížené poptávce cestujících,“ uvedl Havlíček.

Dopravci už v uplynulých týdnech hlásili velký propad zájmu cestujících, například u řady linek Českých drah klesla přeprava pasažérů na desetinu běžného počtu. Minimální zájem evidují i další dopravci. Zrušeny už proto byly desítky linek, na státní i regionální úrovni.

Premiér sklízel na tiskové konferenci také kritiku. „Udělali jsme vše, co bylo potřeba, a v mezinárodním hodnocení jsme dáváni za příklad,“ reagoval premiér Andrej Babiš (ANO) na dotaz, jestli si nemyslí, že mohl udělat některé věci jinak. Například dříve svolat krizový štáb.

Připustil ale spolu s ministrem Vojtěchem, že některá pochybení ze strany vlády byla. „Každý dělá chyby a my možná také nějaké udělali. Ale počet nakažených mohl být na 10 tisíci podle odborníků, my jich ale tolik nemáme,“ dodal.

„Je to skvělá vizitka našeho národa. Inspirovali jsme se v Jižní Koreji i v Singapuru. Když se srovnáme s jinými zeměmi, které mají nižší čísla, tak zjišťujeme, že u nich netestují,“  řekl premiér s tím, že se Češi mohou chlubit tím, jak drží při sobě a jak jsou solidární.

 

ruda43 ( 30. března 2020 22:04 )

Máš recht..Takový jako ty potřebujou Orbána,ten by se váma tak nesr..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa