Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Stopka pro pendlery, zákazy až do 11. dubna a další změna u nákupu seniorů

Aktualizováno -
30. března 2020
19:00
Autor: red, ČTK - 
23. března 2020
16:50

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) v pondělí znovu projednávala dopad pandemie koronaviru na Česko. Omezení volného pohybu osob v celé České republice, které má zabránit šíření nového typu koronaviru, prodloužila do soboty 11. dubna, Sněmovnu ale bude žádat o prodloužení i přes Velikonoce. Pendleři si mají najít ubytování v zahraničí, nebo zůstat doma. Souhlas dostala i řada ekonomických opatření včetně zavedení kurzarbeitu nebo pozastavení EET. V obchodech nad 500 metrů čtvereční plochy budou mít pro seniory nově otevřeno od 8 do 10 hodin.

Omezení volného pohybu osob v celé České republice, které má zabránit šíření nového typu koronaviru, prodloužila vláda do 11. dubna. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) novinářům po zasedání kabinetu řekl, že do stejného data dnes ministři prodloužili všechna dříve přijatá opatření. Původní zákaz platil od pondělí 16. března do 1. dubna.

Opatření se od počátku nevztahuje například na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou nebo osobami blízkými, cesty k obstarávání základních životních potřeb, do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb nebo na dobrovolnickou a sousedskou pomoc.

Jiná bude zase otevírací doba pro seniory. Nově pro ně bude v obchodech s prodejní plochou nad 500 metrů čtverečních vyhrazený čas mezi 8. a 10. hodinou (v minulosti 7-9 hodin, ještě předtím 10-12 hodin). V menších obchodech otevírací hodiny omezené nebudou, ale obchodníci by se tu o seniory měli přednostně postarat.

Vláda rozhodla i následující:

  • Restaurace zůstanou uzavřené do středy 1. dubna. Zákaz se netýká například výdeje pokrmů okénkem nebo prodeje jídla s sebou bez vstupu do provozovny. Omezení neplatí také pro provozovny, jež neslouží pro veřejnost, například zaměstnanecké stravování, stravování poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb nebo vězeňských zařízení.
  • Veřejné úřady budou i nadále otevřeny pouze dva dny v týdnu pokaždé na tři hodiny a budou nabízet jen omezené služby. Vláda prodloužila mimořádné opatření, které mělo původně vypršet v úterý, do 1. dubna. Omezení fungování úřadů je jedním z opatření, kterými chce vláda omezit šíření nákazy koronavirem.
  • Zóny placeného parkování ve městech a v obcích zůstanou dál zrušené. V zónách placeného parkování mohou nyní stát všechny automobily zdarma. Platí to i pro takzvané modré zóny, které jsou určeny obvykle jen pro místní obyvatele a podnikatele.
  • Odpuštění minimálních záloh na sociální a zdravotní pojištění živnostníkům, a to na půl roku od března do srpna. Na tiskové konferenci to řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Návrhy zákonů by měla v úterý projednat Sněmovna. Minimální měsíční záloha na sociální pojištění činí letos 2544 korun a na zdravotní pojištění 2352 korun. „Definitivně bude odpuštěno zhruba 30 000 korun,“ uvedl Havlíček. Minimální záloha na sociální a zdravotní pojištění činí měsíčně 4896 korun, za šest měsíců je to 29 376 korun.
  • Maturity by měly být nejdřív 21 dnů po otevření škol, nebo by je mohly nahradit výsledky dřívějších vysvědčení, schválila vláda. Projedná to Sněmovna.

Česko bylo před týdnem po Itálii, Španělsku a Rakousku čtvrtou evropskou zemí, která přistoupila kvůli koronaviru k omezení pohybu obyvatel. Opatření o několik dní později doplnil zákaz vycházení bez zakrytí nosu a úst. Povinnost nosit mimo bydliště respirátor, roušku, ústenku, šátek nebo šálu schválila vláda ve středu.

Úřady před uplynulým víkendem rovněž důrazně doporučily lidem zákaz volného pohybu dodržovat a omezit návštěvy chat a chalup. Pokud byla jejich cesta nezbytná, měli se zdržovat ve své vlastní skupině a nevycházet mezi místní obyvatele.

fhmates ( 24. března 2020 05:06 )

O to víc by mě zajímalo proč fňukaj ty jelita pendlerský.ty maji mít nasušíno jak nikdo.asi žijou na vysoký noze

fhmates ( 24. března 2020 04:58 )

ja mam nasysleno na pul roku.......

strejda777 ( 23. března 2020 21:33 )

marmat: nepíšu, že tomu nerozumím....píšu, že důchodci už z těch změn jsou určitě popletení, nevím, co jsi četla. Pravda, je, že důchodce pustí do obchodu kdykoliv, je to jejich volba, kdy si půjdou nakoupit. Přizpůsobit se musí hlavně ostatní.

strejda777 ( 23. března 2020 21:28 )

Mám pocit, že důchodci určitě nepsali vládě, že se jim to nelíbí....prostě krizový štáb se rozhodl takto, nebo co myslíš?

pav747 ( 23. března 2020 20:57 )

Piliny ne, ale nekteri tam maji dokonce gow

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa