Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 19°C

Babiš chování Kremlíka nerozumí. Policie začala prověřovat „zločin podplacení“

Aktualizováno -
5. února 2020
16:18
Autor: ČTK, sova - 
5. února 2020
11:30

Policie začala s podezřením na podplácení prověřovat trestní oznámení, které podal bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) kvůli údajné nabídce úplatku 1,5 milionu korun za ovlivnění zakázky na auditora mýtného systému. Případu se ujali kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), řekl ve středu ČTK šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Lan Lelek.

Policie dnes zahájila úkony trestního řízení pro zločin podplacení,“ uvedl Lelek. Státní zastupitelství se začalo podle něj zabývat kauzou na základě informací z médií a Kremlíkova trestního oznámení.

Podání, o kterém v úterý informoval také poslanec Lukáš Černohorský (Piráti), zatím žalobci z Prahy 1 nemají.

Kremlík v pondělí podle serveru SeznamZprávy uvedl, že se kvůli nabídce v polovině ledna, kdy byl ještě ve funkci, obrátil na Bezpečnostní informační službu (BIS). Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej v úterý Radiožurnálu řekl, že BIS a policisté na případu spolupracují.

Bývalý ministr dopravy je nyní v dvouměsíční výpovědní lhůtě, která začala plynout 1. února. Na dohodu o okamžitém ukončení pracovního poměru na rozdíl od předchozích ministrů nepřistoupil. Nový ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) zatím s Kremlíkem o případné spolupráci v dopravě nejedná.

Kremlík podle serveru SeznamZprávy nabídku dostal před Vánocemi od právníka Martina Janouška, jehož advokátní kancelář zastupuje mimo jiné společnost CGI, která zakázku na mýtného auditora získala. Janoušek uplácení popřel a ohlásil, že podá trestní oznámení pro křivé obvinění.

Při další schůzce s Janouškem se Kremlík na nabídku 1,5 milionu z prosince zeptal. Janoušek na zvukovém záznamu rozhovoru, na který se server odvolává, říká, že nemá o věci nejmenší tušení. Kremlík pak v pondělí popřel, že v souvislosti s uplácením někoho jmenoval.

Kremlík na svém facebookovém profilu ve středu uvedl, že kvůli informacím o vlivech zájmových skupin na jeho úřad navrhl, aby si některé činnosti zajišťovalo ministerstvo samo. Následovalo podle něj „nestandardní jednání ze strany určité osoby“. Kremlík se ale ohradil proti tvrzení médií, že oznámil nabídku úplatku řediteli BIS Michalu Koudelkovi textovou zprávou. „Stalo se tak na osobním jednání,“ uvedl.

Babiš chování exministra nerozumí

Kremlík byl odvolán v lednu kvůli zakázce k elektronickým dálničním známkám. Premiér Andrej Babiš (ANO) s Kremlíkem probral jeho informace o údajném úplatku.

Babiš ve středu při návštěvě Zlínského kraje novinářům řekl, že chování bývalého ministra nerozumí. Premiér také uvedl, že dříve ho o údajném úplatku Kremlík neinformoval, a podivil se nad tím, že místo policie se obrátil na novináře.

„Takže tomu nerozumím, co pan Kremlík předvádí. Je právník, takže ze zákona měl konat, on to teď dodatečně podal,“ uvedl premiér. Poznamenal, že po odvolání ministra už nemá potřebu se k věci vyjadřovat. „Určitě to policie vyšetří všechno,“ uzavřel.

Kremlík na překážkách

„Pan Vladimír Kremlík je momentálně na překážkách. Byla mu zaslána výpověď, která běží od 1. února. Postupuje se dle zákoníku práce,“ uvedl mluvčí resortu František Jemelka.

Zaměstnanci „na překážkách“, které jsou v tomto případě na straně zaměstnavatele, není ministerstvo schopno zadat práci odpovídající jeho původnímu zařazení.

Kremlík po uplynutí lhůty dostane odchodné ve výši jednoho platu. „Prozatím žádné částky s ukončením pracovního poměru panu Kremlíkovi vyplaceny nebyly,“ dodal Jemelka. Mluvčí vysvětlil, že podle zákoníku práce vzniká ministrovi pracovní poměr jmenováním do funkce.

Ministerstvo podle Jemelky stejně postupovalo i při ukončení pracovního poměru předchozích ministrů dopravy. Dosud však všichni ostatní exministři podle něj po obdržení výpovědi následně přistoupili k dohodě o ukončení pracovního poměru. „Nároky z ukončení tohoto poměru tak nebylo potřeba řešit,“ uvedl mluvčí. Kremlík ovšem na dohodu zatím nepřistoupil.

Bývalý ministr má také nadále právo využívat služební auto, to mu podle zákona náleží ještě tři měsíce po výpovědi. Možnost využívat služební vůz by zanikla dříve pouze v případě, že by začal znovu pracovat v podobné funkci.

Havlíček zatím spolupráci s Kremlíkem neřeší

Zatím není ani jisté, zda Kremlík bude pokračovat v resortu dopravy na jiné pozici. Tuto možnost v minulých týdnech připustil Andrej Babiš i současný ministr dopravy.

Havlíček po svém jmenování uvedl, že by s Kremlíkem rád spolupracoval, ale je nutné najít pro to vhodnou formu. Vyloučil však posty náměstka i politického náměstka. Nyní však Havlíček ČTK řekl, že v současnosti zatím případnou spolupráci neřeší a pouze si přebírá agendu.

Video  Premiér Andrej Babiš (ANO) oznamuje po jednání vlády odvolání ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO). Resort povede ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) stojící po premiérově pravici.  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

barracuda.sro ( 5. února 2020 17:39 )

Čemu pan Babiš nerozumí ,Kremlík chtěl do kapsičky nějaký zlaťák bokem ,za předraženou zakázku. Ale bylo mu to málo, tak to nabonzoval ,ale až po měsíci ,protože si myslel že z nich vydoluje víc zlaťáků. Kremlík je debil!!

milan1959 ( 5. února 2020 15:49 )

Bureš řídí vládu jako firmu! Bureš Kremlíka instaloval na ministersto! Bureš zodpovídá za vše, co se týká vlády! Nějaký problém?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa