Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Češi dostali výjimku, se zaplacenými zájezdy mohou do Maďarska. Má to ale háček

Aktualizováno -
31. srpna 2020
16:21
Autor: ČTK - 
31. srpna 2020
09:22

Čeští občané, kteří si rezervovali pobyt v Maďarsku před 1. zářím, budou smět do země vycestovat, pokud budou mít k dispozici aktuální negativní test na covid-19. Po pondělním jednání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem to řekl novinářům předseda české vlády Andrej Babiš. Orbán podle něj slíbil, že opatření potvrdí v úterý. Maďarsko od 1. září nejméně na měsíc uzavře hranice pro cizince, aby zabránilo šíření koronaviru. Výjimku budou mít vojenské konvoje, humanitární tranzit či obchodní nebo diplomatické cesty.

Babiš s Orbánem hovořil ve Slovinsku, kde se oba účastnili Bledského strategického fóra. „Slíbil mi, že zítra (v úterý) Maďarsko potvrdí, že všichni naši občané, kteří si zaplatili nebo rezervovali pobyt v Maďarsku před 1. zářím, budou moci do Maďarska odcestovat, pokud budou mít test na koronavirus ne starší než pět dní,“ uvedl Babiš.

Uzavření maďarských hranic nejméně na jeden měsíc pro cizince od 1. září nebude platit pro občany jiných států, kteří mají v Maďarsku trvalý pobyt nebo minimálně 90 dní platné povolení k pobytu. Podle úředního věstníku budou smět do Maďarska přijíždět i sportovci, sportovní experti, podnikatelé v oblasti nákladní dopravy a osoby, které mají zvláštní povolení úřadů k obchodním aktivitám v zemi. Výjimku budou mít i studenti a osoby přijíždějící kvůli rodinným událostem, jako jsou křtiny, svatby nebo pohřby.

Český premiér dnes před odletem do Slovinska řekl, že na Orbána plánuje apelovat, aby tamní rozhodnutí o uzavření hranic pro cizince zmírnil právě alespoň vůči turistům se zaplacenými pobyty. Uzavření maďarských hranic nejméně na jeden měsíc od 1. září nebude podle tamních úřadů platit také pro občany jiných států, kteří mají v Maďarsku trvalý pobyt nebo minimálně 90 dní platné povolení k pobytu.

Podle úředního věstníku budou smět do Maďarska přijíždět i sportovci, sportovní experti, podnikatelé v oblasti nákladní dopravy a osoby, které mají zvláštní povolení úřadů k obchodním aktivitám v zemi. Výjimku budou mít i studenti a osoby přijíždějící kvůli rodinným událostem, jako jsou křtiny, svatby nebo pohřby.

Babiš dnes o cestování hovořil i se slovinským premiér Janezem Janšou. Česko je od 6. srpna na slovinském seznamu zemí, pro jejichž občany je při vstupu do země až na výjimky povinná dvoutýdenní karanténa. "Požádal jsem ho, aby omezení vůči našim lidem bylo zrušeno. Pan premiér odpověděl, že se na to podívá a že to budou řešit. Samozřejmě u Maďarska to šlo rychleji, protože tam je to od zítra (1. září)," řekl Babiš.

Video  Babiš odmítá strašení 2. vlnou pandemie koronaviru. Nikdy už nebudeme dělat plošné opatření, slíbil 
Video se připravuje ...

qtek ( 31. srpna 2020 23:01 )

Balaton, rodina 2+1, týden ubytování se snídaní, celkem 9000 Kč
test corona 3x, celkem 9000 Kč
Děkuji Andreji.

iFender ( 31. srpna 2020 09:49 )

Babis mluvi francouzky,tvrdi jak tam vse vyjedna ,ale zatim bez vyjimky jen odkyva a podepise vse.Nevim,ale Orbana nikdy CR potazmo Babis v Bruselu nepodporil naopak podporil kandidaty Jouro­vou,Te­licku,­kteri jen skodi nasi zemi.Ja si myslim posle lehce do...paroma. Orban to je proti Babisovi kalibr!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa