Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Bojí se Babiš koronaviru? Mezi děti na startu školy nepůjde. Zemanovi dali stopku doktoři

Autor: Jakub Veinlich - 
31. srpna 2020
05:15

První školní den bývá pro ministry vždy dobrá příležitost ukázat se veřejnosti. Tradičně se proto vypravují zahájit vyučování do některé ze škol. Letos ale řada z nich, včetně premiéra Andreje Babiše (ANO), školáky v lavicích nepozdraví. Premiér tvrdí, že to nedělal nikdy, loni přitom zahajoval školní rok v Rudné u Prahy. Babišovo okolí navíc tvrdí, že se snaží eliminovat kontakty z obav před nákazou koronavirem. Původně měl mezi budoucí zahradníky zamířit i prezident Miloš Zeman, po operaci zlomené paže ale změnil program a na jih Moravy nepojede. Po chaosu s rouškami ve školách by prvňáčky měli mít možnost doprovodit rodiče, každá škola si ale určuje vlastní pravidla.

Už v úterý začne nový školní rok. Většina žáků a studentů se vrátí do lavic po více než půl roce. Školy musely mezitím přelouskat ministerský manuál a také vyřešit nošení roušek a připravit se na situace pro případ, že by se mezi dětmi nebo kantory objevila nákaza koronaviru covid-19.

Letošní první září bude hodně specifické z více stran. Letos se ve školách v mnohem menší míře objeví například i ministři. Bojí se snad případné nákazy?  

„Nechystám se do školy,“ řekl Blesk Zprávám premiér Babiš. Tvrdí navíc, že není důvod. „Nebyl jsem ani v minulých letech na zahájení školního roku,“ dodal. Jenže nemluví tak úplně pravdu. Stačí zabrousit o rok zpět.

Babiš otvíral školu

V roce 2019 totiž premiér s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO), nebo bývalou ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD) a poslankyní STAN Věrou Kovářovou otevíral v den svých narozenin – tedy druhého září novou budovu školy v Rudné u Prahy.

„Strašně rád chodím na akce, kde my politici můžeme říct, že se nejen dohadujeme, ale že i kromě řečí za námi občas i něco zůstane. Toto je úžasná stavba a gratulujeme všem, dětem i rodičům,“ řekl tehdy před nastoupenými školáky a jejich rodiči, než slavnostně s ostatními přestřihl ve škole pásku. A než si převzal k narozeninám od dětí kornout bonbonů a až na podruhé se trefil míčem do basketbalového koše.

Letos tedy Babiš školáky vynechá. „V poslední době je pan premiér hodně obezřetný. Všimněte si, že často vystupuje z auta s rouškou, stejně jako členové jeho ochranky. Nechce se příliš vystavovat nákaze koronaviru,“ řekl Blesk Zprávám pod podmínkou zachování anonymity člověk z blízkého Babišova okolí.

Ještě před zahájením školního roku se přitom premiér chystá na otočku do Slovinska. Všichni členové delegace musejí přitom projít testy na koronavirus, které nesmějí být starší více než 36 hodin.

Do školy se na rozdíl od premiéra Babiše ale chystá stejně jako vloni například vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová. „Zúčastním se slavnostního zahájení školního roku v ZŠ Dukelská v Českých Budějovicích,“ řekla bez dalších podrobností Blesk Zprávám ministryně.

Zeman chtěl pozdravit zahradníky

Návštěvu školy měl už delší dobu ve svém diáři naplánovanou také prezident Miloš Zeman. Mezi 1. a 3. zářím měl být na návštěvě Jihomoravského kraje a plánoval zahájit školní rok na Střední zahradnické škole Rajhrad.

Jenže prezidentovi vystavili stopku lékaři. Právě na základě jejich doporučení podle mluvčího Jiřího Ovčáčka zrušil část programu na nejbližší dobu. Hlava státu se od sobotního propuštění z nemocnice zotavuje z operace zlomené pravé paže na zámku v Lánech.

Petříček dceru nedoprovodí

Školáky přivítá tradičně i ministr školství Robert Plaga (ANO). Zavítat by měl do školy v Újezdu nad Lesy. Ministr zahraničí Tomáš Petříček doprovodil v loňském roce do školy svou dceru. Ta jde letos do třetí třídy a bude se muset obejít bez doprovodu svého tatínka.

„Letos jí to budu muset nějak vynahradit. Rád jsem totiž přijal pozvání zahájit školní rok v rodných Rokycanech,“ reagoval Petříček na dotaz, zda on půjde letos mezi školáky. Letošní školní rok podle svých slov nezávidí hlavně učitelům. „Budou se muset vyrovnat s ještě většími rozdíly mezi dětmi, které se od půlky března učily doma. A každé jiným tempem, tomu nemohl nikdo zabránit. Doufám proto, že letošní školní rok začne bez komplikací,“ věří šéf české diplomacie.

Do některé ze škol se chystá podle všeho také ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Prvňáci podle manuálu

Školy by měly podle manuálu ministerstva školství zvážit, zda je nutné, aby rodiče doprovázeli děti do škol, tedy hlavně prvňáčky. „Slavnostní uvítání prvňáčků nejsou obecně zakázána, avšak v manuálu doporučujeme, aby u těch aktivit, které nejsou pro naplnění školního vzdělávacího programu nezbytné a dochází při nich ke koncentraci vyššího počtu lidí, došlo ke zvážení nutnosti pořádat je. Pokud dojde k rozhodnutí akci pořádat, doporučujeme zvážit podmínky, za kterých se tato akce bude pořádat s ohledem na minimalizaci možnosti přenosu nákazy,“ upřesnila pravidla pro zahájení školního roku na školách mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

Je dost možné, že i politici, kteří přijdou na začátku školního roku do některé ze škol, budou muset nasadit roušku.

Například některé pražské základní školy proto pořádají slavnostní přivítání prvňáčků i s rodiči raději venku. Někde nebudou smět rodiče doprovodit své děti oproti zvyklostem ani do šatny. Méně přísní budou na rodiče v Masarykově ZŠ v pražských Klánovicích, kterou vede předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý. „Dohodli jsme se, že doprovod s prvňáky do tříd pustíme, ale vždy maximálně dva lidi a pouze s rouškami,“ uvedl Černý. 

Nepřijde Klaus ani Havlíček

Oproti loňskému roku nepřijde do žádné ze škol bývalý prezident Václav Klaus. Školní rok 2019/2020 přitom zahajoval na 1. základní škole v Hořovicích, odkud zavítal do místní nemocnice.

Vloni čerstvě jmenovaný ministr kultury Lubomír Zaorálek přivítal studenty Pražské konzervatoře, letos se ale bude podle své mluvčí věnovat tématům kultury a žádné vzdělávací zařízení nenavštíví. Stejně tak se do školy nechystá ani vicepremiér a ministr dopravy a průmyslu a obchodu v jedné osobě Karel Havlíček. Vloni přitom přišel do dalšího roku povzbudit studenty pražské smíchovské průmyslovky. „Tento rok se do školy na zahájení školního roku nechystám,“ reagoval bez dalších podrobností na dotaz Blesk Zprávy.

V loňském školním roce chodilo do základních škol zhruba 953 000 dětí a do středních škol 424 000 studentů. Podle odhadů ministerstva školství by do základních a středních škol mělo od 1. září nastoupit kolem 1,4 milionu dětí, což bude zhruba o 18 200 víc než loni. Prvňáčků usedne do lavic zřejmě kolem 107 800.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zaka ( 31. srpna 2020 09:49 )

blbečku negramotný

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa