Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš se vrací do Strakovky 11 let poté, co to tam vyklidil Topolánek. Test dál nechce

Autor: Jakub Veinlich - 
9. května 2020
05:30

Co spojuje předsedu ANO Andreje Babiše a někdejšího šéfa ODS Mirka Topolánka? Jedna kancelář. Je to přesně 11 let, co Topolánek opustil pracovnu premiérů ve Strakově akademii. Do ní se teď po měsíci vrací současný šéf vlády Babiš. Dočasně se totiž během koronavirových opatření přesunul do náhradních prostor v Hrzánském paláci. Proč šel do „vyhnanství“, ale stále není úplně zřejmé. Prý jen na radu svých nejbližších spolupracovníků, což bylo podle informací Blesk Zpráv především na doporučení ředitelky jeho kabinetu Tünde Barthy, se kterou si byl v době striktních vládních nařízení kupovat zmrzlinu.

Premiéři mají několik možností, odkud mohou úřadovat. Buď v tradičním sídle ve Strakově akademii, nebo v Hrzánském paláci nedaleko Pražského hradu. Jak před nedávnem zjistily Blesk Zprávy, premiér Babiš v době restriktivních opatření úřadoval právě v Hrzánu.

Od pondělí, kdy se v Česku mimo jiné otevřou obchodní centra, zahrádky hospod a kadeřnictví, ale bude vše jinak. Babiš se vrací do novobarokní budovy vystavěné v letech 1891–1896 na levém břehu Vltavy, která procházela v posledních třech letech také rozsáhlou rekonstrukcí. „Vracím se v pondělí,“ reagoval premiér na dotaz Blesk Zpráv před prodlouženým víkendem na tiskové konferenci k Chytré karanténě.

Andrej Babiš bude ve středu 13. května hostem pořadu Ptám se, pane premiére. Ptát se ho můžete již nyní i vy

Online chat

Topolánkovo výročí

Je to až symbolické, ale zpět do své kanceláře se Babiš vrací téměř přesně jedenáct let, kdy ji opustil jeden z jeho předchůdců Mirek Topolánek, jehož éru vládnutí Babiš opakovaně kritizuje.

„8. 5. 2009. Ty jo, už je to 11 let. Můj poslední den ve Strakovce. Někteří se radovali, většině to bylo jedno. Tak je to správně. Tak to má být,“ zavzpomínal v den svého smutného výročí na twitterovém účtu Topolánek. Na přiloženém videu je na uvodní fotografii tehdejší premiér s nejbližšími spolupracovnicemi Gabrielou Kloudovou a tehdejší vládní mluvčí Janou Bartošovou.

Strakovku přitom Topolánek opouštěl nedobrovolně a v politicky zjitřené době. Jeho vláda totiž padla poté, co tehdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek vyvolal hlasování o nedůvěře. Bylo to uprostřed předsednictví Evropské unii.

Topolánek tak doúřadoval ve chvíli, kdy právě v Hrzánském paláci, odkud se teď Babiš stěhuje, domluvil obsazení své dočasné úřednické vlády Jan Fischer. Do té doby šéf Českého statistického úřadu.

Babiš chce návrat k normálu

A proč se Babiš stěhuje právě v pondělí? Prý proto, že 11. května přijde další vlna rozvolňování. „Je čas se pomalu vracet k normálnímu fungování, normálnímu životu,“ míní premiér, který po celou dobu vedl většinu (ne ale všechny) jednání prostřednictvím videokonferencí. Včetně jednání vlády, nebo představitelů V4 i Evropské rady, tedy prezidentů a premiérů členských států Evropské unie.

„V pondělí je další vlna rozvolňování, tak jsme si řekli s kolegy, že se i my vrátíme do Strakovy akademie,“ doplnil premiér. Podle informací Blesk Zpráv měla při tomto rozhodování velké slovo šéfka jeho kabinetu a Úřadu vlády Tünde Bartha. Žena, která patří mezi jeho nejbližší spolupracovníky. A také žena, se kterou vyrazil během platných opatření o omezení pohybu s rouškou na zmrzlinu.

Od pondělí smějí navíc do novinářského atria ve Strakově akademii také všichni akreditovaní žurnalisté. Až doposud měli výjimku pouze televizní štáby a veřejnoprávní rozhlas a ČTK. Končí tak éra tiskovek pomocí videokonferencí pomocí aplikace. 

Hrzánský palác, kde se vláda scházela také během rozsáhlé rekonstrukce Strakovky, si Babiš podle svých slov oblíbil a klidně by tu zůstal. „Osobně to mám na Hrzánu rád a klidně bych tam úřadoval i dál, ale chápu, že pro chod úřadu je to přeci jen méně praktické,“ dodal pro Blesk Zprávy šéf vlády.

Dcera v karanténě, Babiš testy odmítá

Do záložní budovy, se přitom nastěhoval premiér před Velikonocemi. Těsně předtím přitom prošlo zhruba 15 jeho nejbližších spolupracovníků preventivním testováním na nákazu koronaviru covid-19.

Sám premiér ale vytrvale testování odmítá. „Platí, že jsem nebyl na testu a ani nepůjdu," reagoval po dotazu Blesk Zpráv.

V ústraní byl premiér kvůli tomu, prý aby eliminoval veškeré kontakty s ostatními. Těsně po přestěhování přitom za ním přímo do Hrzánského paláce během pořizovaného telefonního rozhovoru dorazil například vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy v jedné osobě Karel Havlíček (za ANO).

Video  Roman Prymula ke startu chytré karantény  - abl
Video se připravuje ...

Během koronavirové krize Babiš nejen úřadoval, ale také bydlel v ústraní. Jeho dcera Vivien se totiž vrátila ze Španělska, jednoho z ohnisek nákazy, kde do té doby studovala. Sama pak byla raději v domácí karanténě a její otec, premiér Babiš raději vyklidil místo v rodinné vile a dočasně se přestěhoval.

 

rustikaI ( 10. května 2020 08:04 )

V podstatě je to okupant z východu.

rustikaI ( 10. května 2020 08:02 )

Souhlas...

frantacizek ( 9. května 2020 15:34 )

http­s://is­port­.bles­k.cz­/cla­nek/fot­bal-1-liga-rocnik-2019-20/378931/tvrdik-ostre-proti-lfa-kdyby-plzen-byla-prvni-prozradil-co-navrhne.html

všecky jste nás vystrašili, že nevíme, kde je sever! Už i Jardu Tvrdíka, který je normálně jediný, kdo tady expeduje něco ze Země středu, ten vir tady ale prý nepřivezl on!
Jardo, my jsme všichni vystrašení z toho vašeho družebního viru, co sem soudruzi poslali, Jarda Starka, náš elitní pistolník v lize doslova padá na hubu, jak se bojí vkročit na hřiště a přesto do toho jako velký kluk, kolem kterého lítají kulky jedna za druhou půjde.
Jardovi Starkovi by se měli povolit i fandové za jeho osobní statečnost. Od té doby, co v Příbrami nenalévá sudím před zápasem, návštěvy klesají, chodí už jen manželky hráčů, Jardova ochranka a ti, co si chtějí s Jardou něco vyřídit, což dá do kupy tak 40 diváků, kde je ještě do povolených 130..

sarina ( 9. května 2020 13:34 )

Co je na tom k nechápání, že Babiš v kriminále nebyl, tak se nemá proč do kriminálu vracet, ale určitě sis to poplet s Havlem, to ten v kriminále byl a snažíš se s toho vybruslit.

melika ( 9. května 2020 13:13 )

Musel jsi skončit protože ti došly slova, víc jich neznáš?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa