Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ornitologové zuří: Další orel mořský se otrávil zakázaným pesticidem

Autor: DH - 
8. května 2020
14:39

U obce Roudnice na Královéhradecku uhynul na konci března vzácný orel mořský. Otrávil se pesticidem karbofuranem, který je u nás v zemědělství zakázaný. Případem se podle České společnosti ornitologické zabývá policie na východě Čech.

Uhynulý pták byl šest kilometrů od svého hnízdiště. Otravu karbofuranem policie již potvrdila. Druhý pták z páru podle ornitologů nedokáže sám odchovat mláďata. Zmařeno tak bylo celé letošní hnízdění.

„Při kontrole hnízda 27. března se potvrdilo to, že hnízdo je opuštěné. Respektive druhý pták z páru se stále pohyboval v okolí hnízdiště, ale na hnízdo již nezalétal. Ve hnízdě byla dvě zastydlá vejce,“ řekl ornitolog Tomáš Bělka.

Klára Hlubocká z České společnosti ornitologické pomocí speciálně cvičeného psa našla v blízkosti nálezu uhynulého orla také otrávenou káni lesní a sele, které bylo otrávenou návnadou.

„Orli od Roudnice neměli na růžích ustláno ani v minulosti. Hnízdo postavili v roce 2018, loni 2019 snůšku opustili z důvodů nadměrného rušení lesnickou technikou v bezprostřední blízkosti hnízda,“ uvedl ornitolog Luboš Kadava.

Karbofuran je v celé Evropské unii od roku 2008 zakázaným pesticidem, dříve ho používali zemědělci. „V krajině se objevují návnady napuštěné karbofuranem, které líčí ,manažeři přírody‘, aby se zbavili dravých ptáků, lišek, kun nebo vyder. Návnady jsou vysoce rizikové nejen pro divoká i domácí zvířata, ale i pro člověka,“ řekl Kadava.

Od konce dubna také vyšetřuje policie otravy dravců u Bzence na Hodonínsku. Amatérští ornitologové tam našli dva uhynulé dospělé orly mořské, v hnízdě pak mrtvé mládě. Zřejmě je někdo otrávil. Usmrcených dravců bylo na místě víc, v lokalitě v minulém týdnu lidé našli i pošlé luňáky červené.

Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK) ČR a Hnutí DUHA dnes také oznámily, že podají trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli rysovi, kterého někdo postřelil na Vsetínsku. Zvíře bylo ve čtvrtek odchyceno v chráněné krajinné oblasti Beskydy u Huslenek, nakonec rys uhynul.

e.lesanova ( 8. května 2020 20:34 )

Tady pomohou jen maximální tresty...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání