Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ve školkách chybí místo pro 20 tisíc dětí do tří let. Řada obcí je bez školky i jeslí

Autor: ČTK - 
7. února 2020
23:00

V mateřských školách, dětských skupinách či mikrojeslích v Česku chybí zhruba 20 tisíc míst pro děti do tří let. Péči v zařízeních se tak nedaří zajistit třem z deseti děvčat a chlapců v tomto věku, pro které by ji rodiče potřebovali. Vyplývá to z nové analýzy dostupnosti péče o předškolní děti, kterou připravilo a zveřejnilo ministerstvo práce.

Místo ve školkách zaručuje zákon dětem od tří let. Norma původně počítala s tím, že by od letoška měly nárok na školku už dvouleté děti, poslanci to ale zrušili.

Nedostatečnou kapacitu mateřinek doplňují dětské skupiny. Do nich podle analýzy na konci roku 2018 chodilo asi 11 000 chlapců a děvčat do tří let, do školek pak asi 35 000 a 4 000 byly v mikrojeslích.

„V ČR je zajištěno místo pro přibližně 50 000 dětí (do tří let). Pro naplnění konzervativního odhadu, kdy by bylo potřeba zajistit místo pro 70 000 dětí, stále schází přibližně 20 000 míst pro děti ve věku do tří let v zařízeních předškolní péče,“ uvádí analýza. Podle ní vedle vůle rodičů dát dítě do školky je rozhodující právě dostupnost. Optimální situace, kde nástup neomezuje nedostatečná kapacita, je asi v desetině regionů.

Česko má druhou nejnižší nabídku školek pro děti do tří let 

Podle poslední evropské zprávy o rozvoji zařízení pro děti patří Česko v EU ke státům s nejnižší dostupností této péče. V nabídce jeslí či školek pro chlapce a děvčata do tří let je ČR druhá nejhorší. Evropská komise ve zprávě uvedla, že dostupnost hlídání a dalších služeb je zásadní pro to, aby rodiče malých dětí mohli pracovat.

EU si už v roce 2002 stanovila takzvané barcelonské cíle, že by školky a další zařízení měly být dostupné 90 procentům evropských dětí nad tři roky a třetině dětí do tří let. Pro naplnění tohoto záměru by muselo ve školkách či skupinách v Česku být podle analýzy dokonce 113 000 míst pro chlapce a děvčata do tří let.

V dostupnosti péče existují v ČR velké rozdíly v jednotlivých regionech. Zařízení chybí hlavně ve velkých městech a jejich okolí. Opatrování pro potomka snadněji zajistí rodiče z oblastí, které se vylidňují.

Podle analýzy v Praze do školek chodilo zhruba 3 200 dětí do tří let. Místo by potřebovalo ale zhruba 9 400 dětí. Pro zajištění dostupnosti zařízení podle barcelonských cílů by mělo být k dispozici dokonce místo pro 15 100 dětí. Do dětských skupin se podařilo umístit téměř 2 100 dětí.

Ani školka, ani dětská skupina nefunguje ve 45 procentech obcí v Česku, tedy ve 2 826. V nich žije ale jen šest procent obyvatel. Aspoň jednu školku má 3 403 obcí. Ve 245 z nich je i dětská skupina. Ve 29 místech je pak jen dětská skupina, polovina z nich se nachází ve Středočeském kraji.

ad-ga ( 8. února 2020 08:44 )

Školky mají být od tří let dítěte a ne je tam tak brzy strkat. Do tří let mají být s matkou, jinak podle potřeby rodičů do jeslí.

Zobrazit celou diskusi