„Zastupitelé rozhodli, že oprava Karnoly nebude realizována podle projektu, na nějž Krnov získal už dříve dotaci z Evropské unie. Město nyní začne hledat jiné možnosti oživení tohoto brownfieldu,“ uvedla mluvčí radnice Dita Círová.

Právě obří náklady na výstavbu a také následný provoz přesvědčily 20 z 27 zástupců města, aby dotaci ve výši 95 milionů odmítli. S tím tak pad i celý projekt za 223 milionů. Provozní nálady by si ročně vyžadovaly ještě další desítky tisíc korun.

Požár cenu zvýšil

Muzeum mělo město v plánu vystavět v historické fabrice před ničivým požárem z prosince 2017. Náklady na něj však kvůli požáru narostly o téměř o 100 milionů, což většinu zastupitelů děsilo.

Video
Video se připravuje ...

Vyhořelá Karnola v Krnově v únoru 2020 Karel Janeček, Blesk

„S výjimkou nutných investic, jako opravy střechy, zabezpečení objektu, restaurování strojů a vzorníků, město nemusí připravovat okamžitě revitalizaci celého areálu,“ řekl starosta Tomáš Hradil.

Město nad muzeem v objektu uvažuje dál. Mělo by jej ale stavět v mnohem menším měřítku.

Oheň rozdělaly děti

V areálu bývalé textilky rozžehli 20. prosince 2017 oheň dva školáci (14). Kvůli věku potrestáni nebyli. Oheň způsobil škodu přes 19 milionů korun. Zničil vzácnou vzorkovnu látek, jež měla být ústředním prvkem muzea. Požár poškodil tkalcovské stroje a veškeré vzorky látek.

Budova bývalé přádelny s dílnou vzorkovny z roku 1900 byla vyhlášena národní kulturní památkou 8. února 2010. V dílně se navrhovaly vzory vyráběných tkanin pro jednotlivé sezony. Do dnešního dne se vše dochovalo ve stavu posledního pracovního dne.

VIDEO: V Krnově na Bruntálsku shořela před Vánoci 2017  budova bývalé textilky Karnola.