„Hoří ve dvou křídlech objektu, který se nachází na ulici Říční okruh. Na místě je celkem 18 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů,“ uvedl mluvčí hasičů Moravskoslezského kraje Petr Kůdela. Nejsou hlášeni žádní zranění.

„Byl tam velký archiv vzorníků látek od roku asi 1870, tam šlehaly plameny nejvíce,“ uvedla mluvčí města Dita Círová. Podle ní má v části areálu objekty také Zemský archiv v Opavě.

„Vlastníme polovinu celého areálu, druhou polovinu vlastní Zemský archiv v Opavě, který to teď celé zrekonstruoval během 13 let a poslední rekonstrukci za 40 milionů korun uzavřel v listopadu,“ dodala. Požár zachvátil část objektu, která patří městu.

Původní vybavení z roku 1900

Budova bývalé přádelny s dílnou vzorkovny z roku 1900 byla vyhlášena národní kulturní památkou v únoru 2010. V budově je historicky cenná vzorkovna, v níž se v továrně na vlněné zboží Alois Larisch a synové navrhovaly sezonní vzory tkanin.

V takzvané dezinatuře se dochovalo původní vybavení – například soukací stroj, ruční tkalcovské stavy nebo sbírka vzorníků látek. Nejstarší pochází ze sedmdesátých let 19. století. Dodneška se vše dochovalo ve stavu posledního pracovního dne.

Připraveno bylo 123 milionů

Od roku 2006 uvažuje Krnov o přeměně zkrachovalé textilky na muzeum. Začátkem letošního roku město uspělo s projektem, který plánuje z 15 let chátrající budovy udělat muzeum i areál pro veřejné akce. Práce měly začít v příštích letech, otevřeno mělo být v roce 2020. Náklady na úpravu se odhadovaly na 123 milionů korun. Město na projekt, který zahrnuje i úpravu okolí, získalo dotaci 95 milionů korun z Evropské unie. Deseti miliony korun měl přispět kraj, 18 miliony město.

Fotogalerie
25 fotografií