Brownfield (nevyužívané území) ve středu města, který je od krachu textilní továrny Karnoly už patnáct let prázdný, se má do tří let proměnit v centrum kultury, vzdělávání a setkávání.

Kromě záchrany dílny vzorkovny a vybudování národního depozitáře textilního průmyslu zde bude mít zázemí Městské muzeum v Krnově, kterému desítky let schází nejen stálá expozice, ale také digitalizační pracoviště a restaurátorské dílny. Své místo v areálu dostanou také multifunkční prostory určené k setkávání obyvatel.

Město Krnov připravuje zadávací dokumentaci a výzvu k podání nabídky na veřejnou zakázku na stavební práce. Obojí by měla schválit rada v říjnu. „Následovat bude vyhlášení výběrového řízení na zhotovitele stavby. Ten by měl začít s rekonstrukcí na začátku příštího roku,“ řekl vedoucí odboru strategického rozvoje Tomáš Kolárik. Se zahájením provozu se počítá v roce 2020.

Budova bývalé přádelny s dílnou vzorkovny z roku 1900 byla vyhlášena národní kulturní památkou 8. února 2010. V dílně se navrhovaly vzory vyráběných tkanin pro jednotlivé sezony. Do dnešního dne se vše dochovalo ve stavu posledního pracovního dne.

„S funkčním hlavním i pomocným technickým zařízením, s příslušenstvím, s rozpracovanými vzory a také s bohatou sbírkou vzorníků látek, z nichž nejstarší pochází ze sedmdesátých let 19. století,“ řekla mluvčí města Dita Círová.

Město na projekt, který zahrnuje i úpravu okolích prostor, získalo dotaci 95 milionů korun z Evropské unie. Deseti miliony korun přispěje i kraj, 18 milionů korun uvolní z rozpočtu Krnov.

Fotogalerie
17 fotografií