Vše začalo před 11 lety. Jan Urban tehdy měl za sebou 36 let práce jako zlatník a šperkař a chtěl zkusit něco výjimečného. Když se mu naskytla možnost, aby vyrobil repliku Císařské koruny pro Karlštejn, nezaváhal.

„Pracoval jsem na ní přes rok. K originálu jsem měl dokumentaci a fotky. A také jsem tak dvakrát do měsíce jezdil si ji prohlédnout do Vídně, kde je uložena,“ řekl Urban.

Během dalších let vyrobil kopie i dalších skvostů. Byla to třeba Sedlecká monstrance či Svatováclavská, lombardská a opět císařská koruna. Posledním klenotem je kopie římské koruny, kterou si nechal zhotovit Karel IV. pro svou druhou korunovaci římským císařem v roce 1349 v Cáchách.

„Kopie je výjimečná tím, že na rozdíl od jiných kopií korun je zdobena pravými drahými kameny. Jsou zde acháty, smaragdy, onyxy a antické gemy, což jsou rytiny v kamenech,“ dodal Urban s tím, že cena této koruny je mezi 3,5 až 5 miliony Kč.

Unikátní koruny a také 3D modely historických staveb si můžete prohlédnout v Kulturním centru Papírna v Plzni až do 30. listopadu.

Otevírací doba: denně 10:00 až 18:00 hodin

Vstupné: dospělí 120 Kč, rodinné 240 Kč, senioři, ZTP, studenti a děti do 5 let: 60 Kč

Co na výstavě uvidíte?

Římská koruna

Byla vyrobena pro Karla IV. u příležitosti jeho druhé korunovace římským císařem v roce 1349 v Cáchách. První korunovace byla v Bonnu 1346. Je vyrobena ze zlaceného stříbra. Má podobu čelenky se čtyřmi liliemi a čtyřmi výběžky zdobenými drahými kameny. Váží 2 kg. 

Císařská koruna

Byla zhotovena ke korunovaci Oty I. za římského císaře roku 962. Karel IV. získal korunu do svého držení roku 1355 po své korunovaci za císaře v Římě a převezl ji na Karlštejn. Odtud ji roku 1421 Zikmund odvezl do Uher. Váží 3,5 kg. Tvoří ji zlato, drahokamy a emailové figury.

Lombardská koruna

Vyrobili ji v 9. století. Základem je 10 cm široký železný pásek, který je ukryt na vnitřní stěně koruny. Měl být vykován z hřebu, kterým byl ukřižován Kristus. Karel IV. byl v Miláně touto korunou korunován v roce 1355. Váží 535 g.

Svatováclavská koruna

Roku 1346 ji nechal pro svou korunovaci zhotovit Karel IV. Je vyrobena ze zlatého plechu, je v ní 20 perel a 96 drahokamů, mimo jiné i jedny z největších safírů na světě. Na vrcholu je kříž, v kterém je prý uložen trn z Kristovy trnové koruny. Váží 2,36 kg.

Fotogalerie
14 fotografií