Už loni dalo město na první etapu restaurování 300 tisíc korun, stejnou částku chce dát řeckokatolické farnosti i letos. „Částku ještě musí schválit zastupitelé,“ řekl primátorův náměstek pro kulturu a památky Martin Baxa (ODS) a dodal: „Pro Plzeň jde o zcela unikátní nález, od doby nálezů renesančních maleb v budově plzeňské radnice při její úpravě v počátku 20. století nebyl následně na území města učiněn nález takového rozsahu a významu,“ řekl.

Odborným restaurováním se malby uchovají v dobrém stavu, navíc bude možné nález nadregionálního významu představit i veřejnosti.

Cena za restaurování výmalby presbytáře přesahuje možnosti farnosti, proto se církev obrátila na město s žádostí o podporu. Kostel sv. Mikuláše je kulturní památkou, uvedl vedoucí odboru památkové péče magistrátu Petr Marovič. Náklady na dokončení restaurování fresek včetně statického zajištění klenby a stěn přesahují 600 tisíc korun.

Kostel sv. Mikuláše byl jako sakrální stavba poprvé zmíněn v roce 1409, po husitských válkách prošel významnou renesanční přestavbou, která se s drobnými úpravami dochovala do současné doby.

Poslední větší opravu prodělal kostel ve 20. letech minulého století. V letech 2012 a 2013 provedli odborníci při dalších opravách sondy do vnitřních omítek. Při tom se zjistilo, že pod vrstvami novějších omítek se v presbytáři v nebývalém rozsahu dochovala ve spodních partiích pozdně gotická výmalba. Na ni ve vyšších patrech navazuje figurální i dekorativní renesanční malba.

Video: Podívejte se, jak restaurátoři v historické budově Národního muzea zachraňují lunetový obraz českého malíře Václava Brožíka.

Video
Video se připravuje ...

Restaurátoři v historické budově Národního muzea zachraňují lunetový obraz českého malíře Václava Brožíka. Martina Neckářová