Šéf Ústavu Anthropos a archeolog Martin Oliva předával pravěkou raritu k uložení do vitríny jako vzácnou relikvii. Není divu, soška stará 30 tisíc let opustila depozitář teprve podruhé. Vůbec poprvé se tak stalo v roce 2009 při výstavě v domovském Anthroposu. Unikát je dlouhý 11,6 centimetru, tvůrce ji vyřezal z mamutího klu na sídlišti lovců těchto zvířat v Předmostí u Přerova.

„Dávný autor asi neměl úplně jasno, co a jak stvoří. Nakonec zůstal na rozhraní mezi plastikou a siluetou. Ale v hlavě měl jako námět jen a jen mamuta,“ upozorňuje Oliva.

Nálezce zvíře nepoznal

Soška odpočívala tisíce let v nánosech, než ji v roce 1895 vyzvedl na denní světlo amatérský archeolog Martin Kříž. Řezbu na klu zveřejnil. Jenže vůbec nepoznal, že pravěký umělec pracoval na mamutovi. Stalo se tak až o 17 let později. A ironií osudu s tím přišel Křížův velký rival Karel J. Maška podpořený několika zahraničními kapacitami. „I taková je historie,“ usmívá se Oliva.

Doklad zručnosti a tvořivosti pravěkých lidí bude k vidění v Paláci šlechtičen do 30. června. Výstava nabídne také obrazy Pavla Dvorského, který se v návaznosti na slavného Zdeňka Buriana věnuje vědecké ilustraci a rekonstrukci pravěkého života.

Nepřehlédněte šamana z Francouzské!

»Mamuta« z Předmostí doplňují předměty z hrobu tzv. šamana z brněnské Francouzské ulice, odkryté při výkopech v roce 1891. Jejich stáří je odhadováno na 27 tisíc let. Středem sbírky je loutka muže z mamutoviny. Při obřadech sloužila kmenovým šamanům jako »lapač duchů«.

Rekonstrukce světa doby kamenné

* Palác šlechtičen, Brno, 15. února až 30. června 2017

* Otevřeno: úterý 9 až 15, středa až pátek 9 až 17, sobota a neděle 13 až 18

Fotogalerie
14 fotografií