Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zeman s Ivanou vyrazil mezi prvňáčky. Kteří ministři vedli do škol své vlastní děti?

Aktualizováno -
2. září 2019
12:41
Autor: ČTK, tva, for - 
2. září 2019
05:15

Nový školní rok je tu a prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou vyrazili mezi školáky do Třince. To premiér Andrej Babiš (ANO), jehož trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo bylo podle Deníku N zastaveno, vyjel pro změnu do Rudné. Napilno měli i další politici - do škol zamířili šéf školství Robert Plaga (ANO), ministři za ČSSD Jana Maláčová, Tomáš Petříček i Lubomír Zaorálek či exprezident Václav Klaus. Právě Plaga a také Petříček vedli do škol své vlastn íděti.

V pondělí začal nový školní rok, poprvé do lavic usedlo přibližně 107 800 prvňáčků. Celkem bude do základních a středních škol chodit kolem 1,4 milionu žáků, jejich počet proti loňsku díky demografickému vývoji vzroste o zhruba 17 500. Slavnostního zahájení školního roku se na různých místech Česka zúčastní řada politiků. Středoškoláci připravili akce, kterými upozorní například na problémy s matematikou a klimatickými změnami.

Již tradičně se slavnostního zahájení školního roku zúčastnil prezident Miloš Zeman, který si letos pro svou návštěvu vybral Základní školu Slezská v Třinci. Prezident popřál prvňáčkům zvědavost jako krásnou lidskou vlastnost, bez níž by neexistovaly žádné objevy ani žádní objevitelé. Zeman řekl dětem, že jim nebude jako ostatní přát, aby se dobře učily, poslouchaly rodiče a učitele. „To je všechno pravda. Já bych vám chtěl nadto popřát něco jiného. Chtěl bych vám popřát zvědavost. Zvědavost, která vlastně znamená schopnost se ptát,“ řekl Zeman.

Prezident Miloš Zeman a jeho první dáma Ivana Zemanová přáli dětem schopnost se ptát. Prezident Miloš Zeman a jeho první dáma Ivana Zemanová přáli dětem schopnost se ptát. | Blesk/Janeček

Když jsem byl malý, tak se říkalo: Když budeš zvědavý, budeš brzo starý. Nebudete brzo staří. Naopak, ta zvědavost vás imunizuje proti stáří,“ řekl dětem prezident. Jeho manželka Ivana Zemanová spolu s moravskoslezským policejním ředitelem Tomášem Kuželem jim rozdali knížky policejních pohádek. Zeman prvňáčkům na závěr popřál: "Buďte zvědaví!"

Ministr školství Robert Plaga (ANO) se rozhodl pro soukromou akci bez pozornosti médií a v Brně doprovodí do první třídy svou dceru. Z pozice své funkce pak v úterý navštíví novou Základní školu Amos v Psárech.

Babiš si hodil koš, napodruhé trefil

Do škol v pondělí zavítali také další členové vlády a politici. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se podívá do policejní školy ministerstva vnitra v Praze, ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) do Pražské konzervatoře a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) spolu s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) navštíví Smíchovskou střední průmyslovou školu.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) navštíví první školní den Střední odbornou školu sociální sv. Zdislavy v Ječné ulici. 

Premiér Andrej Babiš(ANO) s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) se zúčastnili otevření nové budovy Základní školy v Rudné u Prahy. Nově postavené nebo opravené školy se otevřou i na dalších místech republiky.

Premiér Andrej Babiš ve škole Premiér Andrej Babiš ve škole | Blesk

Na předsedu vlády se sesypaly děti hned po příjezdu a neváhaly si s ním udělat selfie. Vicepremiérka na dotaz Blesk Zpráv, jestli vzpomíná na své časy na základce odpověděla, že je to samozřejmostí. „Zrovna nedávno jsme měli v malé dědině třídní sraz a sešlo se nás tam opravdu hodně!“ zmínila ministryně financí.

Premiér poděkoval svým členům kabinetu za práci na poli školství a rovněž i exministryni školství Kateřinu Valachovou. Následně dostal od školaček z první třídy k narozeninám kornout a dokonce měl tu čest si hodit první koš v nové tělovičně. Napoprvé mu to ale bohužel nevyšlo.

S Blesk Zprávami také zavzpomínal na svoje školní léta. Uvedl, že miloval zeměpis, dějepis a hodně četl. Nyní ale má čas jen na vládní materiály. 

Na premiéra Andreje Babiše se po příjezdu do Rudné sesypala hromada dětí. Předseda společně s ministryní financí a exministryní školství společně s ředitelem školy přivítali děti v nové školy. Na premiéra Andreje Babiše se po příjezdu do Rudné sesypala hromada dětí. Předseda společně s ministryní financí a exministryní školství společně s ředitelem školy přivítali děti v nové školy. | Blesk:Martin Přibyl CNC

Premiér: Pravda je na mé straně

Premiér okomentoval i kauzu Čapí hnízdo, která se zdárně blíží ke konci. Státní zástupce totiž ráno uvedl, že obžaloba nejspíše podána nebude. 

„Na demonstracích se říkalo, že Babiš patří do vězení, ale Babiš neudělal nic. Nikdo nerespektoval presunkci neviny je právní domněnka...Pravda je na mé straně,“ uvedl předseda vlády.

 

Školy navštívil rovněž prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý nebo bývalý prezident Václav Klaus. Nově přijaté žáky Gymnázia Vídeňská v Brně přivítal nový rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš.

Proti matematice

Proti zavedení povinné maturity z matematiky a na podporu studentských samospráv ve školách spustili středoškoláci novou kampaň Hlásíme se o slovo!. Na začátku října chystají v centru Prahy protestní akci proti povinné zkoušce z matematiky, připravili také petici. Kromě toho by chtěli prosadit, aby se žáci mohli více podílet na chodu škol. Novinářům to dnes v Praze řekli zástupci České středoškolské unie (ČSU).

Povinná maturita z matematiky má podle současného zákona začít fungovat nejpozději od roku 2022 na většině maturitních oborů s výjimkou zdravotních, sociálních a uměleckých. Ministr školství Robert Plaga (ANO) ale nedávno uvedl, že bude usilovat o její zrušení. Podle něj je potřeba nejdřív zlepšit výuku matematiky tak, aby jí žáci lépe rozuměli. Povinná maturita z matematiky by se pak podle ministerstva případně mohla zavést v horizontu osmi až deseti let.

Policisté na přechodech

Policisté v prvním školním týdnu každoročně zvyšují dohled na přechodech. V Praze bude bezpečnost školáků v pondělí zajišťovat 245 strážníků na 173 přechodech v blízkosti 150 základních škol. Každý všední den v době od 7:15 do 8:00 zůstane po celý školní rok pod dohledem policie přibližně 110 přechodů.

Pokud jde o volné dny, jako první přijdou podzimní prázdniny, které letos připadají na úterý 29. října a středu 30. října. Spolu s víkendem a státním svátkem v pondělí 28. října tak budou mít školáci pět dní volna. První pololetí skončí ve čtvrtek 30. ledna 2020, poslední den nadcházejícího školního roku připadne na úterý 30. června 2020.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Pollo ( 3. září 2019 17:55 )

Teda to bych fakt nechtěl, aby měl první den ve škole můj potomek spojený s Babišárnou. Neumí česky a vypadá jak E.T.mimozemšťan. Ach jo.

mrtkazkrdka ( 2. září 2019 14:35 )

ten jak hrabe ty díry a chytá myši nebo co, já to píšu spisovně, - sliším t a píšu d, to je jako u včely, debile, sliším f a píšu v chápeš?

baronessa ( 2. září 2019 12:55 )

Eh??? Nevíš, kterého prezidenta aktuálně máme?! Tenhle se jmenuje Zeman!!!

mrtkazkrdka ( 2. září 2019 12:53 )

tvuj tatínek je blbej
Z
M
R
D
--------------------------------------------------------------------------
CHÁPEŠ VOLE?

mrtkazkrdka ( 2. září 2019 12:16 )

až zdechneš a ta d*ěvka blbá tvoje máma taky, bude líp

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa