Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman se může potkat s Trumpem, Babiš s císařem. Vyletí i Petříček, kdo nejdál?

Autor: Jakub Veinlich - 
2. srpna 2019
05:35

Prezident Miloš Zeman vyrazí po prázdninách na cesty, ale do menších dálek než premiér Andrej Babiš (ANO). Jak zjistily Blesk Zprávy, hlava státu cestuje hned 1. září do Polska a o pár dní později do Srbska. Tuzemské výjezdy ale zatím v jeho plánu chybí. Babiš na konci září poletí do Spojených států na zasedání Valného shromáždění OSN, v říjnu pak na uvedení nového japonského císaře na trůn. Své funkci dostojí i šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD), který bude v zahraničí víc než dost.

Prezident i ministři si užívají dovolené, ale premiér, ministr zahraničí i hlava státu už spřádají plány na podzim. Všechny tři čekají už v září cesty po světě. Na jedné z nich se navíc zřejmě potkají premiér Babiš s ministrem Petříčkem.

Nejkratší cesty čekají prezidenta Miloše Zemana. Po třítýdenním odpočinku a snad už i vyřešení situace na ministerstvu kultury vyjede 1. září do sousedního Polska.

Zeman a Trump na jednom místě

„Pan prezident zavítá do Polska na vzpomínkovou akci u příležitosti 80. výročí rozpoutání 2. světové války,“ řekl Blesk Zprávám prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman by se tak mohl potkat na vzpomínkovém ceremoniálu také s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který přislíbil svou účast také.

Trump stráví v Polsku zhruba tři dny. Přiletět by měl 31. srpna a zdrží se do 2. září. Podrobnosti jeho programu podle Krzysztofa Szczerského, šéfa úřadu polského prezidenta, sdělí Bílý dům brzy.

Video  Andrej Babiš u Donalda Trumpa v Bílém domě: Co si řekli?  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Polsko si 1. září připomene výročí vpádu německých vojsk do země v roce 1939. Letos se ceremoniál oproti zvyklostem uskuteční ve Varšavě. V minulosti to přitom bylo na Westerplatte u Gdaňska, kde padly první výstřely.

Akce se zúčastní řada čelných politiků. Přijede například i německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Ruský prezident Vladimir Putin pozván nebyl. Údajně kvůli jeho agresivní politice vůči Ukrajině.

Další cesta pak čeká Miloše Zemana o pár dní později. „Ve dnech 10. až 12. září navštíví Srbsko,“ prozradil další plány prezidenta jeho mluvčí Ovčáček. Naopak dříve hojné cesty do regionů zatím v diáři Zemana nejsou.

Babiš v OSN i u císaře

Cestovní plány má ve svém velkém diáři zapsané i premiér Andrej Babiš. Zatímco žáci a studenti vyrazí poprvé v novém školním roce do lavic, šéf české vlády odletí 2. září do Turecka. Vrátí se 4. září, ale ani nestihne vybalit kufry, hned ho čeká Maďarsko. „Pan premiér se 5. 9. zúčastní v Budapešti ekonomické konference,“ řekl Blesk Zprávám ředitel odboru komunikace Vladimír Vořechovský.

Na konci září pak premiér odletí na týdenní cestu za „velkou louži“, ve dnech 22. až 28. září bude na cestě po Spojených státech amerických a měl by se účastnit také zasedání Valného shromáždění OSN.

Jestli při této příležitosti pronese Babiš, podobně jako v roce 2017 Zeman, projev, není zatím jasné. Zeman se účastnil zasedání Valného shromáždění pravidelně – vloni už ale chyběl. Na plénu ho zastoupil vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček. Původně měl prezidenta zastupovat na jeho žádost premiér, ten ale podle svých slov neměl na cestu čas, a tak požádal o zastoupení právě Hamáčka.

Vrchol podzimních cest ale čeká nejspíš Babiše v druhé polovině října. Odletí na cestu vzdálenou 8 918 kilometrů vzdušnou čarou. „Pan premiér navštíví ve dnech 21. až 23. 10. Japonsko a zúčastní se intronizace japonského císaře,“ potvrdil Blesk Zprávám Vladimír Vořechovský.

Babiš tak bude zastupovat Českou republiku na ceremoniálu, který završí uvedení na trůn nového japonského císaře Naruhita, který vystřídal svého otce Akihita 1. května, když převzal panovnické insignie, mezi nimiž jsou posvátný meč, císařské klenoty a pečeti. Slavnosti se tehdy nesměly podle tradice účastnit ženské příslušnice císařské rodiny, tedy ani Naruhitova choť Masako a dcera Aiko.

V říjnu by do Japonska měli zamířit zástupci 150 států z celého světa. Babiše bude podle informací Blesk Zpráv zřejmě doprovázet i jeho žena Monika. 

Ministr (v) zahraničí

Říká se, že ministr zahraničí by měl být především v zahraničí. A vypadá to, že šéf české diplomacie tomu dostojí. Na podzim u něj bude jedna cesta střídat druhou. Už koncem prázdnin Tomáš Petříček (ČSSD) odletí do Helsinek na neformální zasedání Rady pro zahraniční věci.

Stejně jako premiér Babiš se šéf české diplomacie chystá také na zasedání Valného shromáždění OSN. Jestli poletí do Spojených států společně, ale zatím není jasné. „Oficiální formát cesty ještě řešíme. Měl bych být totiž ještě na konferenci ve Washingtonu,“ řekl Petříček Blesk Zprávám. V takovém případě by se do USA dopravoval každý z politiků po vlastní ose.

Po Spojených státech amerických by měl Petříček odletět do Latinské Ameriky a navštívit Mexiko a pravděpodobně i Kolumbii. „Připravujeme i cesty s podnikateli do Afriky a na Blízký východ, jako je Katar nebo Libanon,“ řekl ministr ve výčtu plánovaných cest.

V programu se mu také rýsuje několik multilatelárních (nebo-li kolektivních) jednání v rámci OBSE či NATO. „Bilaterální návštěvy ještě dojednávám, ale potvrzeno je Švédsko a Bulharsko,“ uzavřel rozsáhlý seznam šéf české diplomacie.

badot ( 2. srpna 2019 10:49 )

Zeman dostal od svého lékaře doporučení - jeď do Pelhřimova, prohlédni si krematorium, ať víš, do čeho jdeš...

rulesss ( 2. srpna 2019 10:23 )

tolik litani, to by tu Kundu mohlo zabit, super

Vivat_Putin ( 2. srpna 2019 09:41 )

Anonym1 není běžný člověk. Je to především HŇUP.
Je to jak správně říká Keramika SKŘET a to především duševní
Taková jedubaba se smradlavou tlustou hubou plnou beďaru a ještě smradlavějsi K. U. N. D. O. U 🤮🤮🤮🤮🤮🤮

Keramika ( 2. srpna 2019 09:36 )

V psychické mánii a tvoji debilitě se skřete divím, že už dávno nejsi v kleci ty tupé hovado

Manowar ( 2. srpna 2019 07:59 )

Měl vizitu,prý dostane dvojnásobné dávky na uklidnění.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa