Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Babiš před odchodem ČSSD z vlády požádal o schůzku se Zemanem. Ustoupí prezident?

Autor: ČTK, tva - 
8. července 2019
15:25

Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek v 17 hodin sejde na Hradě s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Na twitteru to uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, témata jednání ústavních činitelů neupřesnil. Zeman se s Babišem a ještě s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) setkal ve čtvrtek v Lánech, ani po schůzce ale nevyhověl Babišovu návrhu na odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Sociální demokraté hrozí odchodem z vlády, kdyby Staněk v kabinetu zůstal.

Ovčáček na dotaz ČTK, jaká témata budou Zeman s Babišem projednávat, odpověděl: „O setkání požádal pan premiér.“

Zeman v květnu nepřijal Staňkovu demisi. ČSSD poté požádala Babiše, aby Zemanovi navrhl odvolání ministra kultury, kterému podle ústavy hlava státu musí vyhovět. Prezident tak dosud neučinil a opakovaně se vyjádřil ve smyslu, že si přeje Staňkovo setrvání v kabinetu. Představitelé sociální demokracie dali najevo, že pokud by nemohli rozhodovat o svých zástupcích v kabinetu, neměla by jejich další účast ve vládě smysl.

Schůzka v Lánech Zemanem nepohnula

Minulý týden jednali Babiš s Hamáčkem se Zemanem v Lánech o dalším postupu. Premiér před schůzkou uváděl, že hodlá prezidenta přesvědčit, aby návrhu na odvolání Staňka vyhověl. Nakonec se ale pozice stran nezměnily a Hamáček se vyjádřil skepticky k možnému pokračování vládní koalice. O setrvání ČSSD ve vládě by mělo 15. července rozhodovat předsednictvo strany.

Zeman ještě pozval na pátek na schůzku Hamáčka a Staňka, prý je chce usmířit. Předseda ČSSD ale dal jasně najevo, že si pokračování Staňka ve funkci nepřeje.

Babiš se ve čtvrtek postavil odmítavě k možnosti podání kompetenční žaloby na prezidenta, na jejímž základě by Ústavní soud mohl nařídit Zemanovi, aby premiérovi vyhověl a Staňka bezodkladně zbavil funkce.

Video  Vláda nad propastí: Hamáček a Babiš od Zemana odešli s nepořízenou  - abl
Video se připravuje ...

panda82 ( 9. července 2019 08:05 )

Pane Babiš v.y.s.e......se na Hamáčka on dobře ví, že když odejdou tak mají utrum, Hamáček není politik jen vyděrač, kolik mají členů, že tak vyskakuje

PPP150W ( 9. července 2019 06:06 )

Jednak není Hamáček ministr obrany a druhak ministry neodvolává prezident svévolně, ale na základě žádost premiera. Máte v tom trochu zmatek. Asi byste se měl v diskuzích angažovat u jiných témat. Třeba jak se vaří povidla .
.

Tele_vize ( 9. července 2019 05:07 )

Socani jsou už dávno na smetišti dějin stejně jako stop09 atd...

koto ( 9. července 2019 02:43 )

"Babišovch" 66 stran přátelé, je to víc než strašné

http­s://ww­w.sez­namzpr­avy.cz­/cla­nek/u­rady-uz-maji-ceskou-verzi-auditu-o-dotacich-a-babisove-stretu-zajmu-75668?dop-ab-variant=6&seq-no=1&source=hp

ingmarie ( 8. července 2019 22:51 )

Mate pravdu ale když si přečtěte většinu diskuznich příspěvků na sociálních sítích , tak vám dojde , že buď jsou falešné a nebo je velká část národa zcela dementní a minimálně zvolený premiér a prezident tomu přesně odpovídají .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa