Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš žádal Staňkův konec ve vládě už před pěti týdny. Zeman vyčkává

Autor: peb, ČTK - 
4. července 2019
15:32

Premiér Andrej Babiš požádal o dovolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) už před pěti týdny. Prezident Zeman mu navrhl, aby s odvoláním počkal a připomněl, že mu ústava pro odvolání ministra nestanovuje žádnou konkretní lhůtu. 

Staněk byl ministrem kultury jmenován 7. června 2018. O několik měsíců později, 22. října, rezignovala porota pro udělení Ceny Ministerstva kultury za přínos v oblasti kinematografie a audiovize. Důvodem bylo neudělení ceny in memoriam režisérovi Evaldu Schormovi. Rodina ocenění odmítla z politických důvodů převzít, Staněk ji tak na přání rodiny neudělil.

21. března roku 2019 několik desítek zaměstnanců Muzea umění v Olomouci v otevřeném dopise vyzvalo Staňka k okamžité rezignaci. Důvodem bylo dění kolem stavby Středoevropského fóra (SEFO) v centru Olomouce.

Odvolání Fajta se Soukupem

Staněk 18. dubna odvolal ředitele Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa po kontrolách v jimi vedených institucích. Na oba podal trestní oznámení.

Fajt řekl, že své odvolání považuje za politický krok. Soukup odmítl, že by se dopustil chyb v hospodaření muzea. Podle opozice se Staněk odvoláním Fajta snaží zavděčit prezidentovi Miloši Zemanovi.

Petici za odvolání Staňka, která vznikla 2. května a  pod níž se podepsalo přes 5000 lidí, předali její autoři premiérovi Andreji Babišovi (ANO). O týden později se situací na ministerstvu kultury za účasti Staňka zabývali poslanci kulturního podvýboru i vedení ČSSD.

14. května pak na svou funkci rezignoval ředitel Sbírky umění 19. století a klasické moderny v Národní galerii Praha Otto Urban. Důvodem jeho odchodu byla podle něj nekompetence Staňka.

Oznámení, že Staněk ke konci května rezignuje, přišlo 15. května. V dopise Babišovi napsal, že se rozhodl vyhovět výzvě předsedy ČSSD Jana Hamáčka. Staněk rezignaci předal premiérovi 20. května.

Zeman nepřijal demisi 

Zeman ale 28. května Staňkovu demisi nepřijal. Hamáček oznámil, že požádá Babiše, aby Zemanovi navrhl Staňkovo odvolání. Novým ministrem kultury by se měl stát místopředseda ČSSD Michal Šmarda.

Zeman na konci května navrhl Babišovi, aby s odvoláním Staňka počkal na výsledky prověřování trestního oznámení, které ministr podal. Poslední den v měsíci Babiš odeslal na Pražský hrad návrh na odvolání Staňka a jeho nahrazení Šmardou. Zeman zopakoval, že ústava mu nestanovuje lhůtu pro odvolání ministra.

21. června 2019 - Sociální demokraté po jednání svého širšího vedení podmínili setrvání v koaliční vládě mimo jiné výměnou na ministerstvu kultury. 25. června se Zeman setkal se Šmardou. 

Hamáček 27. června jednal se Zemanem ve věci výměny v čele ministerstva kultury. ČSSD trvá na tom, že je věc potřeba vyřešit do 30. června, a zvažuje, že při dalším otálení Zemana s výměnou požádá Babiše, aby podal kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu. Zeman jakákoliv ultimáta odmítl. Babiš pro kompetenční žalobu nevidí důvod. Podle Hamáčka se odmítnutím výměny ministra kultury ČR dostala na hranu ústavní krize. Poslanci ČSSD ale podrželi vládu při hlasování ve Sněmovně o nedůvěře.

28. června Hrad oznámil, že Zeman přijme 12. července předsedu ČSSD Hamáčka a ministra Staňka na zámku v Lánech. Zeman řekl, že se je chce pokusit usmířit. Babiše a Hamáčka měl Zeman v Lánech přijmout 2. července, kvůli summitu EU byla odložena na 4. července.

Odchod ČSSD by znamenal předčasné volby 

Babiš na konci června řekl, že pokud by ČSSD odešla z vlády, znamenalo by to de facto předčasné volby. Odmítl spekulace, že by ve vládě mohlo ČSSD nahradit hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury.

1. července Hamáček zopakoval, že pokud by sociální demokracie nemohla rozhodovat o tom, kdo budou její ministři, tak nemá smysl ve vládě být. O tři dny později předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský řekl, že pokud předseda vlády navrhne odvolat ministra, česká ústava nedává prezidentovi žádný prostor k vyjednávání či zvažování pro a proti a má povinnost návrhu vyhovět, a to bez zbytečného odkladu.

Prezident Zeman přijal Babiše a Hamáčka. Podle Hamáčka nepřinesla schůzka žádný výsledek. Podle Babiše se Zeman definitivně nevyjádřil k návrhu na výměnu ministra kultury a počítá se schůzkou s Hamáčkem a Staňkem 12. července.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa