Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman odmítl jmenovat Šmardu ministrem. Chce od Hamáčka jiné jméno. Babiš vyčká do příštího týdne

Aktualizováno -
14. srpna 2019
16:26
Autor: kal, ČTK, trm, vei - 
14. srpna 2019
15:35

Prezident Miloš Zeman odmítl, aby se místopředseda ČSSD Michal Šmarda stal po Antonínu Staňkovi novým ministrem kultury. Na twitteru to oznámil hradní mluvčí Jiří Ovčáček s tím, že Zeman požádal šéfa sociálních demokratů a vicepremiéra Jana Hamáčka, aby mu dodal jiné jméno. Šmarda je podle Zemana k vedení resortu kultury nekompetentní. Hamáček ve svém prohlášení z dovolené vzkázal, že ústava nezná žádnou možnost, kdy by prezident měl hodnotit kandidáty na ministry. Premiér Babiš čeká na reakci šéfa sociálních demokratů a situaci bude řešit příští týden. 

„Prezident republiky Miloš Zeman konstatoval, že pan Michal Šmarda se nikdy nezabýval problematikou české kultury. Z tohoto důvodu není odborně kompetentní pro výkon funkce ministra kultury České republiky,“ uvedl Ovčáček.

„Proto prezident republiky požádal předsedu ČSSD Jana Hamáčka, aby mu prostřednictvím předsedy vlády navrhl jiného kandidáta, splňujícího alespoň elementární odborné předpoklady,“ připojil hradní mluvčí.

Babiš počká, co na to Hamáček

Podle předsedy ČSSD a vicepremiéra Jana Hamáčka nezná ústava možnost, že by měl prezident republiky hodnotit odborné předpoklady kandidáta na ministra. „Pan prezident například v minulosti jmenoval Karlu Šlechtovou ministryní obrany a neměla v oblasti obrany žádné zkušenosti. Ministr musí být především dobrý manažer a to pan Šmarda jako úspěšný komunální politik být může. A je nutné dodat, že Česká republika je parlamentní demokracie, kde za vládu odpovídá premiér a vybírá své ministry,“ napsal Hamáček z dovolené v Polsku ve svém prohlášení.

Premiér Andrej Babiš je stejně jako Hamáček také na dovolené a situaci podle svých slov začne řešit až příští týden, až bude mít také reakci šéfa ČSSD. 

„Beru prohlášení prezidenta republiky na vědomí. Budu čekat na vyjádření předsedy ČSSD Jana Hamáčka a následně situaci řešit příští týden po návratu z dovolené,“ napsal Babiš Blesk Zprávám.  

Kandidát na ministra kultury Michal Šmarda, jehož Zeman nejmenuje, bude respektovat rozhodnutí šéfa ČSSD. Je dle něj na Janu Hamáčkovi a Andreji Babišovi, aby se dohodli.

Šéf ČSSD předpokládá, že i premiér bude nyní postupovat podle ústavy. 

„Předsednictvo ČSSD navrhlo na ministra kultury Michala Šmardu, premiér Andrej Babiš odeslal návrh na jmenování prezidentovi a ten by měl nyní postupovat podle ústavy,“dodal Hamáček s tím, že situací by se mělo zabývat předsednictvo strany svolané na příští pátek 23. 8. 

Video  Buď Šmarda, nebo konec. Hamáčka podpořilo i předsednictvo ČSSD  - abl
Video se připravuje ...

České televizi Hamáček řekl, že situaci bude řešit začátkem příštího týdne s premiérem Andrejem Babišem, až se oba vrátí z dovolené. „Není možné, aby ministerstvo kultury bylo bez ministra,“ dodal vicepremiér.

S prezidentem se Hamáček zatím setkávat nehodlá. Nevidí důvod se potkávat s prezidentem, tvrdí s tím, že Šmarda i nadále zůstává kandidátem ČSSD na ministra kultury. „Nevidím důvod k tomu, abychom měnili kandidáta na základě přání prezidenta republiky.“

Od Babiše bude Hamáček chtít, aby byla naplňována koaliční smlouva, tedy aby ČSSD měla i nadále pět ministrů. „Stále platí to, že pokud by ČSSD nemohla rozhodovat, kdo ji bude reprezentovat ve vládě, tak ta účast v ní smysl nemá,“ reagoval Hamáček pro ČT na dotaz, zda je stále ve hře situace, kdy by ministři za ČSSD mohli podat demisi.  

„Česká republika je parlamentní demokracie, kde za vládu odpovídá premiér a vybírá své ministry. V ČR nemáme prezidentský systém vládnutí. Předsednictvo ČSSD navrhlo na ministra kultury Michala Šmardu, prezident má postupovat podle ústavy. ČSSD učiní další kroky po setkání vicepremiéra Hamáčka a předsedy vlády Babiše, po jejich návratu z dovolené,“ reagoval pro Blesk Zprávy první místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Pro ČT Onderka uvedl, že pokud premiér Adnrej Babiš nepodá na przeidenta Miloše Zemana kompetenční žalobu, měli by dát sociálnědemokratičtí ministři své funkce k dispozici. 

Čtvrtletní seriál

Spor o ministra kultury se táhne už čtvrt roku. Prezident nejprve váhal s přijetím demise Antonína Staňka, bývalý ministr skončil nakonec k 31.červenci. Rezignoval v květnu po kritice odborné veřejnosti, která se na něj snesla po odvolání šéfů Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Předseda ČSSD Jan Hamáček řekl, že Staněk nekončí kvůli odvolání obou ředitelů, ale kvůli vyhrocené situaci v kultuře, kterou už nemůže osobně zklidnit.

Zeman s odvoláním Staňka několik týdnů otálel, ústavní právníci proto mluvili o porušování ústavy. U Šmardy poukázal na to, že zatímco Staněk má titul docent, Šmarda má jen středoškolské vzdělání. Místopředseda ČSSD podle Zemana také nemá žádné zkušenosti s kulturou, zatímco Staněk řídil jako primátor Olomouc, kterou prezident označil za kulturní město.

Prezident avizoval, že se k jmenování Šmardy vyjádří v polovině srpna po skončení své dovolené. Řízením ministerstva kultury byl pověřen ekonomický náměstek René Schreier.

 

strejda777 ( 15. srpna 2019 14:19 )

Strejda není hejhej....nevím, proč bych měl mít více nicků, já si vystačím s jedním, na ty diskuse, co tady probíhají. Pokud chci něco sdělit, sdělím a nemusím si fandit, je mi fuk, co na mé příspěvky říkají ostatní, je to jen můj názor. Z toho ale vyplývá, že např. onyx má patrně více nicků, viď? Proč? K čemu je to dobré?

osinek ( 15. srpna 2019 11:41 )

Co to blábolíš ty neinformovaný "experte"?
Koho vyšetřuje policie z velkého finančního podvodu v kauze Čapák? Není to náhodou premiér Babiš, jeho manželka a další blízcí Babišovi příbuzní?
Ty nevíš, že OLAF (Evropský úřad pro boj s finančními podvody) ve své zprávě o Čapáku uvádí, že žadatelé o mnohamilionovou dotaci na Čapí Hnízdo (tj. Babiš-familie) a několik manažerérů Agrofertu se pokoušeli finančně poškodit EU?
Copak Agrofert nemusil vrátit podvodně získanou eurodotaci?
A nyní česká policie začala vyšetřovat několik firem z holdingu Agrofert, že se dopustily větších finančních podvodů tím že neplatily řádně daně. Holt jak vidno Agrofert maká.....
V které zemi je trestně stíhaná osoba předsedou vlády houslisto?
Z podezření na podobný přečin tj. podvodné získání eurodotace ve výši 32 milionů korun pro výstavbu svých latifundií v Osvětimanech začala policie vyšetřovat kancléře Mynáře! Tento dáreček podvodně rejžoval na dotacích z EU!!
Myslíš houslisto, že ze strany policie jde o účelovku?
Myslíš, že kdyby podezření kriminální policie nebylo důvěryhodné, že by si policajti dovolili vést trestní řízení proti premiérovi nebo proti šéfovi prezidentské kancelář?
Jak dlouho ještě budeš přihlouple fejkovat houslisto? Jseš za to placen?

jity ( 15. srpna 2019 11:05 )

Šmarda měl něco s Foldynou, moc se mu věřit nedá a proč musel odejít Staněk? Za to, že odvolal jednoho lumpa, který všude nadělal dluhy?

22x333 ( 15. srpna 2019 09:29 )

Začni u sebe kriple

Pulkin1 ( 15. srpna 2019 07:44 )

Neboj nepůjde !ten tu bude vyhrazen se Zeman nebojí záplat bůh za něho 😊všichni co se těšíte mějte na paměti ze nic lepšího jako je nás prezident nás potkat nemohlo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa