Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman odvolal Staňka a poděkoval mu. Zmínil i ministrova trestní oznámení

Aktualizováno -
29. července 2019
14:50
Autor: ČTK, kal, vei - 
29. července 2019
13:25

Prezident Miloš Zeman odvolal ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) k 31. červenci, hradní mluvčí Jiří Ovčáček to oznámil v tiskové zprávě. Zeman na rozloučenou Staňkovi poděkoval za péči o záchranu kulturních památek, zmínil to i že očekává prošetření dvou podaných trestních oznámení. Kdo bude Staňkovým nástupcem, není dál jasné.

„Prezident republiky Miloš Zeman ke dni 31. července 2019 odvolal na návrh předsedy vlády ministra kultury doc. Antonína Staňka,“ uvedl Ovčáček a dodal: „Prezident republik poděkoval doc. Antonínu Staňkovi za jeho práci, zejména za péči o záchranu kulturních památek, a za odhalení zneužívání veřejných prostředků v resortu ministerstva kultury.“

„V této souvislosti prezident republiky očekává, že dvě trestní oznámení, která ministr kultury doc. Antonín Staněk podal, budou pečlivě prošetřena,“ dodal tiskový mluvčí Hradu.

Video  Babiš přiznal chybu - nemůže nikoho pověřit řízením ministerstva  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Oficiální akce Pražský hrad nepořádal v minulosti ani při odvolávání dalších ministrů, a to ani za Zemanova předchůdce Václava Klause. Bez ceremoniálu například loni Zeman odvolal ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD). Jeho demisi přijal ve stejný den, kdy mu ji Babiš poslal, jeho nástupkyni Janu Maláčovou (ČSSD) jmenoval o dva týdny později.

Ministry většinou Zeman odvolává ve stejný den, ve který i jmenuje jejich nástupce. Odvolal takto ministryni spravedlnosti Taťánu Malou (ANO), ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO), ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou (za ANO) a ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO).

Na slavnostním ceremoniálu, při kterém ministři skládají slib, končící ministři přítomni nebyli. V případě jmenování Kněžínka nebyla pozvána ani média. Demisi bez přítomnosti ministra přijal také Klaus například v případě odchodu ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) z vlády premiéra Petra Nečase (ODS).

Kdo a kdy Staňka nahradí, stále není jasné

Spor o odvolání Staňka se táhne od poloviny května, kdy Staněk podal demisi. Zeman ji ale nepřijal. Premiér Andrej Babiš (ANO) následně na žádost ČSSD navrhl odvolání ministra a současně jmenování místopředsedy ČSSD Michala Šmardy. Zatímco demisi prezident přijmout nemusí, žádosti předsedy vlády o odvolání vyhovět musí. Staňka Zeman plánuje odvolat až po dvou měsících, za což je kritizován. Prezident se brání, že ústava o žádném termínu nehovoří. Podle ústavních právníků by ale měl konat bez zbytečných odkladů.

Jmenování Staňkova nástupce je nejasné. Vedení sociální demokracie trvá na tom, že by se jím měl stát Šmarda. Zeman chce o jejich nominaci rozhodnout v polovině srpna.

ČSSD hrozí, že pokud se Šmarda nestane ministrem, její ministři odejdou z vlády. Sociálnědemokratická účast ve vládě by podle nich ztratila smysl, kdyby nemohli rozhodovat, koho do ní vyšlou. Situace kolem Staňka je dosud nejdéle trvajícím případem, kdy prezident odmítal vyhovět premiérovi s navrženou změnou ve vládě.

marmat ( 30. července 2019 12:02 )

Velká TROLLÍ exhibice ...na­ivity/­hlou­posti/­nezna­losti/­arogan­ce..­.redak­ci nevadí!
Kdo tyhle "lidi" platí ???

marmat ( 30. července 2019 12:00 )

ZKOUŠÍTE, ZDA MÁ ADMIN DOVOLENOU....???no urážek je na 2 roky podmíněně....min.

havran2 ( 30. července 2019 07:58 )

Tak už nám prezident slábne a může to dopadnout jak ve 48.roce,když se dostali k moci komunisté a teď se tam hrabe slepenec PIRÁTI,ODS,KDU a jiným podobným ! ! !

marmat ( 29. července 2019 19:41 )

jajas : Je ohromné, že to Zeman zmínil....proto taky váhal s odvoláním ....kdo najde svinstvo je dnes potrestán... !!!??? Ale čím víc takových přešlapů ČSSD vyrábí, tím méně % sklidí ....Taktika dítěte ???

marmat ( 29. července 2019 19:37 )

a-z-: zkuste nebýt vtipný...buďte normální... hned, nebo třeba DO Vánoc t.j. např i 28.řijen, 17.11, ale i Mikuláš ale Silvestr si už škrtněte

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa