Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hamáček promluvil o Babišově neschopnosti a kouřové cloně. Šmarda si přisadil

Aktualizováno -
29. července 2019
12:25
Autor: Jaroslav Šimáček, vei - 
29. července 2019
12:00

Premiér Andrej Babiš (ANO) o víkendu rázně vzkázal, že mu došla trpělivost a není ochoten ze sebe dál dělat hlupáka a otloukánka. Celou kauzu s výměnou ministra kultury podle něj vytvořilo Sobotkovo a Chovancovo křídlo v ČSSD. „Kalousek s Topolánkem ho porodili, teď se rozkoukává...,“ reagoval na twitteru „jízlivě“ adept ČSSD na ministra kultury Michal Šmarda. A šéf ČSSD Jan Hamáček Blesk Zprávám řekl, že podle něj jde o Babišovu kouřovou clonu, kdy premiér vyhledává zástupné důvody, proč neuspěl u Miloše Zemana s návrhem na nominaci nového ministra.

Premiér Andrej Babiš (ANO) o víkendu „udeřil“ na ČSSD kvůli kauze adepta na ministra kultury Michala Šmardy. „Víte, dlouho jsem se držel zpátky a hledal kompromis, ale moje trpělivost už došla. Takže vám něco řeknu. Už nejsem ochoten dál hrát s ČSSD divadlo, už nejsem ochoten ze sebe nechat dělat hlupáka a otloukánka,“ řekl Babiš Právu. Postěžoval si, že nejen z opozice zaznívají dle něj urážlivé hlasy, že je „slabý premiér“.

Pro Blesk Zprávy zareagoval Babišův koaliční partner Jan Hamáček, vicepremiér a šéf ČSSD. „Rozhodně to nechápu jako direkt, chápu to jako hodnocení pana premiéra, jak se mu podařilo vyřešit vládní krizi a jak se mu podařilo přesvědčit pana prezidenta, aby dostál svým ústavním povinnostem. A pokud to pan premiér vidí takto, tak je evidentní, že v tom zatím neuspěl, protože platí, že ta jeho ústavní kompetence navrhovat ministry ke jmenování zatím není realizována,“ míní Hamáček.

Místopředseda ČSSD a starosta Nového Města na Moravě Šmarda by měl dle ideálního Hamáčkova scénáře nahradit Antonína Staňka v čele resortu kultury. Jenže proti je Miloš Zeman. Hamáček míní, že Babiš v tomto selhal. Nedokázal u prezidenta prosadit vůli ČSSD. I když slíbil, že se o to zasnaží.

Zleva premiér Andrej Babiš (ANO), prezident Miloš Zeman a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) Zleva premiér Andrej Babiš (ANO), prezident Miloš Zeman a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) | Twitter / Jiří Ovčáček

Hamáček: Babiš vymýšlí zástupné problémy

Babiš také v rozhovoru uvedl: „Celý problém si vyrobila ČSSD a její představitelé. Jde o vnitřní boj v rámci strany. Kauzu vyrobilo Sobotkovo a Chovancovo křídlo v soc. dem.“ Tahle část ČSSD podle něj „celou dobu od vstupu do vlády hází panu Hamáčkovi klacky pod nohy“, kdežto on se snažil Hamáčkovi dle svých slov pomoci.

„To je z mého pohledu klasická kouřová clona. My tady nedebatujeme otázku interního chování sociální demokracie, my tady debatujeme to, že ČSSD jako vládní strana podle Ústavy a v souladu s koaliční smlouvou navrhla vyměnit ministra a pan premiér už tři měsíce není schopen tuto výměnu zajistit. A to není vina sociální demokracie. Ústava hovoří jasně: premiér navrhuje, prezident jmenuje. O vnitřním fungování ČSSD v ústavě nic není,“ odmítl Hamáček Babišovy úvahy.

Vicepremiér upozornil na to, že to byl Babiš, kdo poslal coby premiér na Hrad žádost o odvolání ministra Staňka a jmenování nového - Šmardy.

„A pan prezident mu není schopný vyhovět. Ale to není problém sociální demokracie. My jsme jasně navrhli svého kandidáta a je rolí pana premiéra zajistit, aby ta jeho ústavní kompetence byla naplněna. Pokud se mu to nedaří, tak samozřejmě může vymýšlet milion zástupných důvodů,“ přidal Hamáček v reakci pro Blesk Zprávy na Babišova ostrá slova.

Šmarda přidal ostřejší úder na Babiše

Zatímco Hamáček několikrát diplomatickými vyjádřeními upozornil, že Babiš coby premiér neuspěl, sám Šmarda se do Babiše, přemítajícího o vlivu Sobotkova a Chovancova křídla v ČSSD, které dle něj celou kauzu vymyslelo, pustil ostřeji.

„Myslím si, že největší spiknutí probíhá hluboko uvnitř mysli pana předsedy,“ napsal o víkendu Šmarda na twitteru, aby později dodal: „Kalousek s Topolánkem ho porodili. Teď už se rozkoukává...“ Narážel přitom i na Babišova dřívější slova ze Sněmovny, mířená k opozici a dnes již legendárnímu zvolání „Vy jste mě zrodili“.

Šmarda tak zareagoval o poznání „kousavěji“, Hamáček pro Blesk Zprávy po jeho tweetech upozorňuje: „Twitter je individuální komunikační kanál, za ta stanoviska zodpovídá ten, kdo je tam napsal. Já si nemyslím, že je šťastné, že vždycky někdo něco napíše na Twitter a 20 lidí to komentuje. Je to jeho názor, on ho vyjádřil. Moje názory jsou na mém twitteru, jeho názory jsou na jeho twitteru,“ uvedl Hamáček.

Babiš: Krizi nemá vláda, ale ČSSD

„Na začátku jsem se domníval, že můžu pověřit někoho řízením ministerstva kultury. Ale kompetenci na to má končící ministr kultury. Otázka je, jestli to udělá. Tři týdny ale nejsou zásadní. Pokud by mělo dojít k nějakému aktu podle zákona, tak to i tak nemůže nikdo podepsat, když není ministr,“ zmínil Babiš před pondělním odletem do Bruselu. „Žádnou vládní krizi nemáme. Vláda funguje, zítra zasedá a krizi má sociální demokracie. Velice dobře jsem to popsal v Právu. Myslím, že každý je schopen pochopit, co se vlastně stalo,“ trvá si premiér na svém pohledu.

Prezident Miloš Zeman (uprostřed) přijal v Lánech šéfa ČSSD Jana Hamáčka a ministra kultury Antonína Staňka (12. 7. 2019) Prezident Miloš Zeman (uprostřed) přijal v Lánech šéfa ČSSD Jana Hamáčka a ministra kultury Antonína Staňka (12. 7. 2019) | Twitter / Jiří Ovčáček

Sociální sítě však mohou prozradit i věci osobnějšího rázu. Šmarda si na twitteru postěžoval, že za dva a půl měsíce vládní krize přibral 10 kilo. „Kdybych to byl býval věděl,“ poznamenal.

Naopak premiér Babiš Blesk Zprávám o víkendu předtím, než s rodinou vyrazí během vládních prázdnin na Krétu, sdělil, že od začátku roku naopak devět kilo zhubl. I proto, aby prý 1. srpna na pláži nedělal ostudu.

Dojde na demise ministrů z ČSSD?

Babiš do zahraničí (nejprve Řecka, poté Francie) odletí v době, kdy situace na ministerstvu kultury zůstává nedořešena. „Toto je prostě záležitost mezi premiérem a prezidentem, my jsme jako sociální demokracie udělali maximum, dokonce jsme i na žádost pana prezidenta dali jasné stanovisko předsednictva, jakkoli to bylo věcí nad rámec toho, co předepisuje ústava. Jediné, co můžeme ještě udělat, je navíc, že podáme demisi a odejdeme z vlády. To je jediné, co může udělat sociální demokracie, co ještě neudělala,“ upozornil Hamáček.

Možnost demisí je tak stále ve hře. „Samozřejmě, já jsem dostal od předsednictva mandát tu situaci vyřešit. A pokud pan premiér namísto toho, aby tu situaci řešil, tak nám bude přes noviny vyhrožovat, tak k ničemu lepšímu tu věc neposune,“ vzkázal Babišovi dále Hamáček.

Staněk má být oficiálně odvolán 31. července, Zeman však další postup oznámí 15. srpna. Varianta toho, že by ČSSD navrhla někoho jiného, než Šmardu, však momentálně není na stole, upozorňuje Hamáček. „Není na stole, protože pan prezident chtěl znát stanovisko předsednictva i v té personální rovině a tam to stanovisko je naprosto jasné. Tam tuším z 45 přítomných bylo pro to usnesení 37, to je drtivá podpora,“ dodal Hamáček.

Video  Buď Šmarda, nebo konec. Hamáčka podpořilo i předsednictvo ČSSD  - abl
Video se připravuje ...

Babiš: Mám snad Zemanovi lámat ruku?

Babiš si však o argumentech u ČSSD myslí své. „Soc. dem. vyrobila tento problém a hodila ho na mě. To ČSSD porušila nějaké své dohody s prezidentem, zradila a udělala hlupáka z pana Staňka, a prezident se přirozeně postavil na jeho stranu,“ řekl Babiš v Právu.

„Pan prezident se stále definitivně nevyjádřil. Čekal jsem, že se celá věc vyřeší dřív, což se bohužel nestalo. Nemám ale žádnou možnost prezidenta k tomu donutit, tak snad těch pár týdnů, kdy jsou vládní prázdniny, vydržíme,“ upozornil Babiš předtím, než se 30. července sejde na čas naposledy vláda.

Vládní prázdniny končí 26. srpna, kdy se znovu sejde Babišův kabinet ve Strakově akademii. Proč se Zeman rozhodl znovu vyjádřit k nominaci Šmardy až v půlce srpna, to prý Babiš neví. „Mám snad prezidentovi lámat ruku, aby mi vysvětlil, proč se tak rozhodl? Má asi nějaký důvod, mně ho ale neřekl,“ dodal Babiš.

panda82 ( 30. července 2019 17:10 )

Pan Hamáček akorát přesvědčil voliče, že volby jsou zbytečné, dosadí si tam koho on chce. Kolik hlasů ve volbách získal ten jeho kašpárek Šmarda

serzant ( 30. července 2019 07:58 )

Socani to mají spočítaný,když může být vrcholným zástupcem Šmarda nejlepší kámoš od Sobotky.Ten a Plzeňský zelinář s fofr VŠ na právnické fakultě ve svém domovském městě Hamáčka vodí jak marionetu.Jakto že si to ještě Hamáček-chudáček sám nespočítá a neuteče třeba do Eritrei kde by byl za vzdělance?!?!

marmat ( 29. července 2019 20:41 )

ČSSD na ministerstvu zahraničí zneužívá veřejné pozice pro uspokojení potřeb členů strany, kritizuje vedení resortu pod ministrem Tomášem Petříčkem (ČSSD) premiér Andrej Babiš (ANO). Ono se to nyní sečte­....­.."N­ESCHOP­NOST" bude trestat drzostí ?

e.lesanova ( 29. července 2019 18:04 )

Tak dnes už vidí každý jasně, že Šmarda na to "nemá"....není diplomat a dle jeho projevů a vyjadřování by musel pan MZ být naprostý blázen, kdyby tuto osobu jmenoval ministrem....

hejhej ( 29. července 2019 17:11 )

Šmajda se chová a tváří jako silně retardovaný. Bude se hodit k dnešním některým umělcům.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa