Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Žádné ultimátum, ČSSD dál čeká. Hamáček: „Termín posunul Zeman. My udělali vše“

Autor: simao - 
25. července 2019
16:44

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček předstoupil před novináře po jednání stranického grémia. Ke kauze Šmarda však tentokrát žádné ultimátum nepadlo. ČSSD vyčkává věcí příštích. K odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) má dojít 31. července. A další krok oznámil prezident Zeman na 15. srpna. To on posouvá termíny, bránil se Hamáček kvůli tomu, že nemusí dojít k naplnění výhrůžky demise ministrů za ČSSD.

„Já jsem informoval vedení sociální demokracie o své schůzce s panem premiérem dnes ráno, kdy on mi přetlumočil svou schůzku s panem prezidentem. Z mého pohledu platí to, co jsem říkal, když jsem přicházel do Lidového domu. To znamená, že od toho minulého týdne se nic zásadního nezměnilo. Stále víme to, že pan prezident je připraven odvolat pana ministra Staňka k 31.7., kde ve věci jeho nástupce pan prezident oznámil nový termín a to půlku srpna. Sociální demokracie z našeho pohledu postupuje a vždy bude postupovat podle Ústavy a podle koaliční smlouvy. My jsme splnili všechno, co se od nás v této věci očekávalo,“ uvedl dnes po jednání grémia ČSSD předseda strany Jan Hamáček

Hamáček: Stále platí nominace Šmardy

Chystá se proto nyní věnovat běžné vládní agendě - jednání o státním rozpočtu. „Ten nepočká,“ podotkl Hamáček. Naopak ČSSD dál čeká, zda nakonec prezident Zeman přijme nominaci Michala Šmardy, který by dle Hamáčkova ideálního scénáře měl usednout do čela ministerstva kultury.

Situace se tak dle Hamáčka nadále nijak zásadně nezměnila a to, co mu dnes řekl na schůzce Babiš, odpovídalo informacím, které měli již před týdnem. „Stále platí usnesení předsednictva, to je naprosto jasné. Sociální demokracie nominovala na post ministra kultury Michala Šmardu a stále platí to, že v případě potřeby může předseda strany konat po projednání v politickém grémiu dle vlastního uvážení a tu situaci řešit,“ říkal v Lidovém domě Hamáček.

Sám Šmarda mluvil v půlce července o tom, že pokud nebude 1. srpna situace vyřešena, očekává od Hamáčka rázný krok. „Předpokládám, že ve chvíli, kdy 1. 8. nebude situace vyřešena, Jan Hamáček využije práva, které jsme mu dneska dali, k tomu, aby vyzval ministry k podání demise a situaci řešil prostřednictvím demisí,“ říkal Šmarda 15. července.

Video  Buď Šmarda, nebo konec. Hamáčka podpořilo i předsednictvo ČSSD  - abl
Video se připravuje ...

Situace však vyřešena 1. srpna dle všeho nebude. Hamáček na dnešní dotaz ohledně dalších průtahů v případném jmenování Šmardy reagoval slovy: „Ale my jsme tady žádný termín neposunuli. Jestli někdo posunul termín, tak je to prezident republiky a ten jasně řekl, že se k té nominaci vyjádří po 15. srpnu. My bychom samozřejmě byli rádi - a to je součástí toho usnesení, které jsme odsouhlasili - aby ta výměna na ministerstvu kultury byla hladká.“

To se však nadále neděje. A jde o podobně složitou situaci jako v případě, kdy se Zeman postavil proti nominaci tehdejšího europoslance Miroslava Pocheho na ministra zahraničí. Hamáček se tehdy nakonec vytasil s jiným jménem. A ministrem se stal Tomáš Petříček. V případě Šmardy však Hamáček ustoupit nechce, starostu Nového Města na Moravě a místopředsedu strany považuje za ideálního kandidáta v této situaci nadále.  

„Pan prezident se rozhodl konat jinak, já jsem jasně řekl, že z mého pohledu už to je konání mimo Ústavu, nicméně z mého pohledu to je o nominaci, kterou předložil předseda vlády, a o tom, zda pan prezident tu nominaci bude respektovat, či nikoli,“ poukázal na Zemana s Babišem šéf ČSSD.

Ústavní žalobu na prezidenta, která vznikla v Senátu, však sociální demokraté nepodpořili. „Kdyby ta žaloba byla jen o této věci, tak sociální demokracie jak v Senátu, tak v Poslanecké sněmovně by tu žalobu podpořila. Bohužel ten text tak, jak je napsán, tak v sobě zahrnuje celou řadu věcí, které spadají ještě do minulého volebního období, s celou řadou věcí, které tam jsou uvedeny, se dá polemizovat,“ uvedl dnes Hamáček.

„Znovu říkám: my jsme udělali všechno. My jsme postupovali podle Ústavy, podle koaliční smlouvy. To, že pan premiér neuspěl u pana prezidenta, nás netěší, to, že pan prezident znovu ten termín posunul, nás netěší dvojnásob. Ale znovu říkám: To není vina sociální demokracie,“ pokračoval Hamáček.

Přijdou demise ministrů či jiná reakce ze strany ČSSD? „Kroky mohou nastat, kdykoli se rozhodneme ty kroky učinit a až se je rozhodneme učinit, tak vám to řekneme. Já myslím, že to portfolio možností je celkem široké a je pouze na nás, jakou cestou se vydáme,“ mlžil Hamáček.

Zároveň však tvrdí: „My máme jako vedení sociální demokracie jasno (...) My uvidíme, zda tedy 31.7. proběhne ten první krok, to znamená odvolání pana ministra Staňka. A pak pan prezident sám oznámil, že ten druhý krok udělá 15.8. Ten termín stanovil on a nikoli sociální demokracie, ale my si necháváme samozřejmě možnost na ty věci reagovat dle uvážení a dle potřeby,“ dodal vicepremiér.

hejhej ( 27. července 2019 13:15 )

zlymikes: Hamáček je poplatný sudeťákům, EU, vítač nelegálních vetřelců. Plní " něčí" příkazy ,za kolik nebo za co ???
Odvolá nejlepšího svého ministra a dosadí největší troubu.

havran2 ( 26. července 2019 09:54 )

V ČSSD jenom kecají že odejdou z vlády,ale přitom se tam drží jak ho.no košile !

havran2 ( 26. července 2019 07:30 )

ČESKÁ VLÁDA JE UŽ JENOM NA BATERKY ! ! !

murQ ( 25. července 2019 22:52 )

Mikeš, Zeman odkejval i superstar herce Vojtěcha, tehdy 30 let. ODesaka a 2 roky komouše.

murQ ( 25. července 2019 22:49 )

Záměr je msta, nehlasovali, vyhrál křeslo Klaus. Do socanů kopat bude.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa