Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ministrem za 157 tisíc. „O peníze nejde,“ říká Šmarda, rýpl si do Zemana a hájí selfie

Autor: simao, bel, jko - 
19. července 2019
11:50

Rozverné selfie z Colours of Ostrava zaujalo i na sociálních sítích. Kandidát na ministra kultury Michal Šmarda se vyfotil s mužem, kterého má v úřadu nahradit - Antonínem Staňkem (oba ČSSD). V reakci pro Blesk následně uvedl, že spolu nemají problém. S čím však Šmarda problém má, jsou průtahy ze strany prezidenta Miloše Zemana. Ten jeho nominaci odmítá akceptovat. A kvůli vyjednávání v Lánech musel i přerušit dovolenou. „Kdyby to řešil v červnu, tak nemusí dovolenou rušit,“ říká Šmarda. A ujišťuje, že mu nejde primárně o štědrý ministerský plat.

„To že se ta věc řeší 3 měsíce, trochu výsměch je,“ řekl ke svému navržení na ministra kultury Michal Šmarda Blesku. Stejně jako další místopředseda Tomáš Petříček vyrazil Šmarda do Ostravy na tamní populární hudební festival. Fotka s Petříčkem nijak nepřekvapila, ta s dosluhujícím šéfem kultury Antonínem Staňkem však ano. „Tak jsme se s Michalem zasmáli spikleneckým teoriím novinářů o mém odvolání,“ napsal Staněk na twitteru.

 

Na Staňkovo odvolání prý již prezident Zeman kývl, Šmardu dosadit do role ministra se však zdráhá. A tak za Zemanem znovu míří premiér Andrej Babiš (ANO), který sliboval, že se hlavu státu pokusí přemluvit, aby schválila požadavek koaliční ČSSD.

Šmarda hájí rozverné selfie se Staňkem

Vysmáté selfie Šmardy se Staňkem vzniklo ve čtvrtek. V pátek do Ostravy míří i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Šmarda fotku, kterou z Colours of Ostrava vyslali se Staňkem do světa, hájí. 

„Já byl na festivalu a fotil se tam se spoustou lidí. A mimo jiné s panem Staňkem. To nepovažuji za nic špatného, on ani nic špatného neudělal. Podal demisi, protože už nechtěl být ministrem. A já mám nastoupit na jeho místo, protože se tak rozhodl pan předseda Hamáček a jeho rozhodnutí akceptoval pan premiér Babiš. To je situace, ve které se nacházíme,“ řekl Šmarda v pátek Blesku. 

„Já s Tondou Staňkem nemám žádný spor, on se mnou nemá žádný spor, akorát já ho mám nahradit ve funkci ministra poté, co on se rozhodl rezignovat. A tohle je věc, kterou lidé ve standardní demokracii zvládají poměrně dobře, nehádají se u toho. A nemají spolu žádný problém. A občas se stane, že se to někde zadrhne a zkomplikuje. To ale neznamená, že ti lidé by spolu neměli být v pohodě. Nejlepší je vyřešit to tam, kde se to zadrhlo. Vy byste asi chtěl, abychom s Tondou Staňkem byli na sebe naštvaní a nefotili se,“ odpověděl redaktorovi Blesku starosta Nového Města na Moravě.

„Pokud bych měl jistotu, že to vyřeší tu situaci, tak se vyfotím s panem Staňkem a budeme se tvářit vážně,“ dodal Šmarda.

Hamáček mluví o usmíření

Předseda sociálních demokratů Jan Hamáčekna Šmardově nominaci dál trvá. A dál hrozí odchodem ministrů za ČSSD z vlády. Zároveň však také varovně zdvihá prst. „Chápu, že vládní angažmá ČSSD v koalici s ANO spoustu lidí štve, snažím se i pochopit jejich výhrady. Jen nevím, kde se v nich bere ta jistota, že až to zabalíme, přijde něco lepšího,“ uvedl Hamáček v úterý na twitteru.

V pátek pak k selfie Šmardy Blesku předseda sociálních demokratů podotkl: „Beru to jako jistý druh usmíření mezi oběma pány a tečku za místy ostřejší výměnou názorů na sociálních sítích. Stále ale platí, že ČSSD trvá na změně na resortu kultury.“

Směřuje se k demisi ministrů za ČSSD?

Prezident Zeman již dříve kvůli jednání okolo Šmardy přerušil dovolenou na Vysočině. A nedostal se ani na svůj oblíbený člun. Podle zjištění Blesk Zpráv se pak Zeman do Nového Veselí vracet v plánu nemá. Volno stráví v Lánech, kam za ním příští týden zamíří premiér Babiš tentokrát bez vicepremiéra Hamáčka.

Babiš však nyní připustil, že pokud se se Zemanem opět nedomluví, vše se může řešit až po prázdninách. „Podle mého názoru už to bude asi moje poslední schůzka, protože pokud to nevyřešíme teď, tak už to zkrátka nevyřešíme. Od 1. srpna má celá vláda dovolenou, to znamená, že většina ministrů je mimo Českou republiku, já taky. Takže pokud by se to řešení nenašlo, pravděpodobně budeme pokračovat po prázdninách,“ vzkázal Babiš ve čtvrtek během návštěvy Jihočeského kraje.

Předsednictvo ČSSD: Michal Šmarda (15. 7. 2019) Předsednictvo ČSSD: Michal Šmarda (15. 7. 2019) | Blesk:Karel Kopáč

„Předpokládám, že ve chvíli, kdy 1. 8. nebude situace vyřešena, Jan Hamáček využije práva, které jsme mu dali (…), aby situaci řešil prostřednictvím demisí,“ uvedl přitom Šmarda v pondělí po jednání předsednictva ČSSD.

Ministr kultury za 157 tisíc. O peníze nejde, tvrdí Šmarda

Pokud Zeman nakonec ČSSD ustoupí, Šmarda si polepší i co se platu týče. Staněk bere dosud 157 100 korun hrubého. A jisté je, že kdyby se Šmarda stal ministrem, jako starosta Nového Města na Moravě skončí. „Uvolněná funkce starosty NMNM je velmi náročná. Neumím si proto představit, že bych vykonával dvě takto náročné funkce naráz,“ napsal Blesku Šmarda v SMS.

A jak Blesku řekl dobře informovaný zdroj ze sociální demokracie, strana už na další Zemanovy vytáčky není zvědavá a je tak dost dobře možné, že ministři za »oranžové« své funkce skutečně složí. A nebo nakonec prosadí Šmardu?

Šmarda přitom tvrdí, že finanční motivaci v tom, stát se ministrem, nemá. „Funkci člena vlády mi nabídl předseda ČSSD a já o ní nijak zvlášť neusiluji. Jsem ochoten ji přijmout, přestože mi to způsobí komplikace v rodinném životě. Finanční aspekt v rozhodování nebyl podstatný. Naše současné příjmy stačí na klidný život, kromě standardní hypotéky na byt nemáme žádné větší závazky,“ vzkázal Blesku, který se podíval i na majetkové poměry Staňka i jeho možného nástupce.

Tři nemovitosti

Na Šmardovo jméno jsou v katastru vedeny tři nemovitosti, a to v Novém Městě, Novém Jimramově a ve Sněžném. Také on za loňský rok uvedl v majetkovém přiznání, a stejně jako Staněk bez dalšího upřesnění, nesplacené závazky přesahující 100 tisíc Kč.

A jak je na tom současný ministr? Podle katastru nemovitostí spoluvlastní Staněk, který by nadále zůstal poslancem a členem sněmovního klubu ČSSD, byt v Olomouci. V loňském majetkovém přiznání uvedl nabytí bytové jednotky v pořizovací ceně 35 tisíc. Dále se pochlubil – bez dalšího upřesnění – pořízením „movité věci“ v hodnotě vyšší než půl milionu. A Staňkovy nesplacené závazky přesahovaly 100 tisíc Kč.

Video  Buď Šmarda, nebo konec. Hamáčka podpořilo i předsednictvo ČSSD  - abl
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

murQ ( 19. července 2019 23:56 )

Vystiženo! A na to je i Šmardy škoda.

murQ ( 19. července 2019 23:54 )

Píšu pojednání jak debilka muri klonuje na Blesku. Holka klid, na tebe Andy sere. Zkus zdejšího mrd.vola:

serzant ( 19. července 2019 20:43 )

to je tvoje foto!

prasatkopepicek ( 19. července 2019 18:57 )

Mas recht. Narod, ktery si zvoli na hrad Zemana nema s kulturou nic spolecneho. Hodilo by se spis ministerstvo zlomyslnosti a vulgarity.

bIeskovice ( 19. července 2019 18:54 )

Je tady ještě někdo koho jsem nenaklonovala?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa