Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš vytáhl dovolenou, Šmardu dořeší po prázdninách? Schillerová si u moře posteskla

Autor: ČTK, simao - 
18. července 2019
14:56

Pokud se situace na ministerstvu kultury nevyřeší na schůzce s prezidentem Milošem Zemanem 24. července, pravděpodobně bude jednání pokračovat až po prázdninách, uvedl dnes při návštěvě Jihočeského kraje premiér Andrej Babiš (ANO). Prezident jej přijme na zámku v Lánech, řešit budou vleklý spor o výměnu ministra kultury. Zatímco se premiér odkazuje na možnost řešit vše až po prázdninách kvůli vládní dovolené, vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) si již volno u moře užívá. Kam vyrazila?

„Půjdu na schůzku s panem prezidentem. Podle mého názoru už to bude asi moje poslední schůzka, protože pokud to nevyřešíme teď, tak už to zkrátka nevyřešíme,“ řekl nejprve Babiš.

Posléze ale zmínil, že se to týká spíše prázdnin. „Od 1. srpna má celá vláda dovolenou, to znamená, že většina ministrů je mimo Českou republiku, já taky. Takže pokud by se to řešení nenašlo, pravděpodobně budeme pokračovat po prázdninách,“ dodal.

Předseda vlády předpokládá, že se Zemanem bude hovořit i předseda ČSSD Jan Hamáček. Babiš s Hamáčkem po úterním setkání novinářům sdělili, že o schůzku kvůli sporu o výměnu ministra kultury požádají prezidenta společně. Podle šéfa ČSSD je ale v pořádku, že tak Babiš učinil sám. Premiér ho o tom předem informoval.

Zeman při poslední schůzce s Hamáčkem 12. července uvedl, že je připraven k 31. červenci vyhovět Babišově návrhu na odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Hamáček tehdy také řekl, že ohledně nominanta ČSSD na ministra Michala Šmardy Zeman vyčká na rozhodnutí pondělního předsednictva ČSSD. To potvrdilo setrvání na dosavadních návrzích ČSSD. Zeman minulý týden podle Hamáčka nicméně neřekl, zda bude pondělní rozhodnutí předsednictva respektovat.

Schillerová u moře

O respektu přitom promluvila i vicepremiérka Babišovy vlády Alena Schillerová, která léto tráví momentálně na Mallorce a na sociální síti se pochlubila fotkou od moře. „Alena Schillerová napsala moc krásný vzkaz od moře,“ upozornil dnes Babiš.

„Zatímco rtuti na teploměrech se v těchto prázdninových dnech šplhat nahoru moc nechce, politika je, zdá se, přímo ve varu (...) Spousta z nás vyráží na dovolené za hranice, kde je ta šance od tuzemské politiky vypnout přeci jenom vyšší. Mně se to na pár dní podařilo a jsem za to moc vděčná,“ podotkla Schillerová.

„Když se tak toulám po pláži, napadá mě, jestli toho handrkování a zloby u nás není v poslední době nějak moc. A nemyslím jen hádky v koalici, demonstrace, pískání při pietním aktu k výročí okupace, ale celkovou polarizaci ve společnosti. V éteru běhá tolik zla, křivých pomluv a nepravdivých informací, že už je snad nikdo ani nemůže brát vážně,“ postěžovala si na přilévání oleje do ohně a vyzvala k vyšší míře tolerance a respektování názorů druhých.

MAMKA2316 ( 19. července 2019 09:41 )

Babiš si na rozdíl od většiny lenivých politiků, komediantů a neschopných uředníku tu dovolenou zaslouží !!Neuvěřitelná vůle Piráti, Transparency International a poslanci TOP 09 a Starostů se obracejí na Brusel, aby proti české legislativě postavily unijní jako nadřazenou českému právu. Připomínají Přemyslovce, kteří po neúspěchu ve volbě na českého knížete či krále žádali o pomoc císaře tehdejšího integračního uskupení Svaté říše římské nebo krále německého, aby jim pomohl ukojit mocenské ambice. Neváhali zradit českou pozici, přijmout od něho Čechy jako léno a vstoupit do vazalského poměru. Češi pro tento druh lidí měli a mají jednoznačné označení. Babiš musí mít neuvěřitelnou vůli svůj sen uskutečnit. Kdokoliv jiný by to v jeho situaci vzdal a odešel si užívat života do teplých krajů. Babiš bojuje. Stojí tomu Slovákovi Češi za to? Soudě podle volebních výsledků, stojí. Je smutné, že se na české politické scéně se nenašel člověk jeho schopností. A pokud se objeví, stane se okamžitě terčem posměchu čecháčků, kteří nesnášejí inteligentní jedince. Do české politiky se od počátku cpali především arogantní, sebestřední a oprsklí jedinci s demagogickým myšlením, jejichž nepřítelem byl každý, kdo uvažoval jinak, nebo se jim snažil zabránit v „odklánění“ státních financí do svých kapes. Jejich heslem bylo Klausovo „Každý se musí postarat o sebe“. Stát a společnost je nikdy nezajímaly. Stát chápali pouze jako zdroj vlastního obohacení.

la.ma ( 19. července 2019 07:14 )

la.ma ... já mám tenhle nick už asi 5 roků
proč hlupáčku říkáš, že je nový?
a moje vzdělání je v pořádku, ty nepovedené psychologické hodnoti-tele

marmat ( 18. července 2019 23:06 )

Škoda, že pan Šmarda vypadá a vystupuje /i do medií/ hodně NEVĚROHODNĚ
Hodně si sám nadržuje.....jakoby absolutně nezvládal trochu "KULTURNĚ" své ego

marmat ( 18. července 2019 23:02 )

A pak tu máme "DISKUZI" stejných velmi nevzdělaných trollů, s novými nicky vedou pouze pubertální /ubohoučké a dětinské výkřiky....už samozřejmě na 99% pouze mezi sebou přidány klony : jame­son.bl­isty,­la.ma­,air,­kotow­,hu11­....nep­řida­ná hodnota

marmat ( 18. července 2019 22:52 )

Jedno kolo se u prezidenta PODAŘILO...slib, že do konce července bude Staněk odvolán......media tento krok /úspěch jednání nejen nezmiňují, ale i experti a Demolice opozice klidně hlásí, že Babiš nekoná....VŮBEC NIC !!! LŽI mají zelenou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa