Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zachrání vládu výměna křesel? Babiš přijel za Zemanem, Šmarda chce konec „vylomenin“

Aktualizováno -
11. července 2019
07:07
Autor: Jaroslav Šimáček - 
10. července 2019
18:00

Premiér Andrej Babiš (ANO) dorazil ve čtvrtek krátce před pátou hodinou na Hrad za prezidentem Milošem Zemanem. Hlava státu nadále odmítá odvolat ministra kultury Antonína Staňka a na jeho místo usadit Michala Šmardu (oba ČSSD). Jak ožehavá situace, kvůli které hrozí i odchod ministrů za ČSSD z vlády, dopadne? Zástupci ANO a ČSSD se shodují v tom, že ideální by bylo pokračování stávající koalice. Myslí si to i sám Šmarda, který odmítl spekulace, že Zeman dostane nového adepta na šéfa kultury. Nebo je snad na stole rovnou výměna ministerstev? Více se dozvíme na konci schůze. 

Andrej Babiš (ANO) navrhl Miloši Zemanovi odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), prezident mu nevyhověl a nijak ho ani neděsí formující se žaloba v Senátu kvůli údajné nečinnosti.

Kompetenční žalobou na Zemana Babiš zamrzlou situaci řešit nechce, hodlá prý jít smírnou cestou. Premiér sliboval, že se pokusí Zemana přesvědčit, aby požadavku ČSSD na nového ministra Michala Šmardu vyhověl. To se mu ale zatím nedaří. 

Předseda vlády se tak ještě před klíčovou schůzkou v pátek na zámku v Lánech vydal na Hrad za hlavou státu, kde chce o vládní krizi pohovořit. Krátce před pátou premiér dorazil ke chrámu svatého Víta. 

„Pan premiér chce patovou situaci vyřešit. Cestou diplomatickou, cestou smíru, cestou dohody (...). Kompetenční žaloba nic neřeší. To, že by se narušily dobré vztahy mezi panem premiérem a panem prezidentem, je jedna věc, druhá věc je, že kompetenční žaloba je bezzubá,“ zastala se Babiše vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) ve Sněmovně už v úterý. A další aktéři z ANO i ČSSD – včetně samotného Šmardy – se ke sporu ohrožujícímu samotnou vládu vyjadřovali i v průběhu středy.

Rozjely se totiž četné spekulace, co bude dál. Jednu z variant již ČSSD v současné koalici okusila na vlastní kůži. Bude přinucena najít nového kandidáta jako v případě dřívějšího ministerského kandidáta Miroslava Pocheho, kterého Zeman odmítl coby ministra zahraničí – a do úřadu nakonec nastoupil Tomáš Petříček?

Šmarda volá po ukončení „taškařic a vylomenin“

Že by měl být někým nahrazen, Michal Šmarda zatím neví. A to prý na grémiu ČSSD řešil situaci i se stranickým šéfem Janem Hamáčkem. „Vůbec nevím, kdo s tím přišel, nevíte, kdo s tím přišel?“ tázal se ve středu Šmarda novinářů ohledně možného nového kandidáta na ministra kultury.

„O ničem takovém jsme v sociální demokracii nejednali, pan předseda mě o ničem takovém neinformoval a já jsem si stoprocentně jistý, že kdyby pan předseda něco takového plánoval, tak bych byl jeden z prvních lidí, kterému to řekne. Takže je to čistá spekulace, která nemá žádné opodstatnění,“ tvrdí Šmarda.

O tom, kdo bude nominantem ČSSD, musí rozhodovat ČSSD, upozornil. Sám prý na nominaci nelpí, označil ji za věc předsedy Hamáčka, který na ní dle něj ale trvá a jasně to i řekl. „Já si myslím, že by se nejvyšší ústavní činitelé měli snažit co nejrychleji domluvit, aby se zabránilo podobným taškařicím, jako jsou různé ústavní žaloby a podobně, to je věc, která nepomůže vůbec nikomu. Uvědomme si, že většina našich občanů má úplně jiné starosti, např. existenční – než sledovat tady takové vylomeniny,“ reagoval Šmarda při dotazu Blesk Zpráv.

Vymění si ANO a ČSSD resorty?

Na přímý dotaz, co by říkala na výměnu Šmardy za jiného nominanta, což by odblokovalo celou situaci a patrně umožnilo Staňkův rychlý konec, reagovala ve Sněmovně ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová vyhýbavě. „Já to v tuto chvíli nebudu vůbec komentovat, to jsou spekulace,“ sdělila.

Objevila se však i jiná spekulace – o výměně resortů mezi ANO a ČSSD, kdy by kultura připadla Babišově partě. „Nevím, jestli je to nápad premiéra Babiše, nebo jen spekulace médií,“ reagoval ve Sněmovně šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka, pro kterého je důležité především to, že dal premiér dle něj najevo, že stojí o to, aby dál vládl s ČSSD. „Scénáře, kdy by vládl s podporou SPD, nebo že by došlo k předčasným volbám a novému rozdání karet, prostě pan premiér nechce. Tudíž jeho konání snad směřuje k tomu, aby zůstala zachována tato vláda,“ věří Chvojka.

Starosta Nového Města na Moravě Šmarda by přitom mohl mít blíže k ministerstvu pro místní rozvoj. To nyní vede Klára Dostálová (ANO). „Něco podobného už, když jsme se sešli s panem Babišem, tak pan Babiš říkal, že bych se mu víc hodil na místní rozvoj, nicméně oficiálně zatím ze strany hnutí ANO žádná taková nabídka nepřišla,“ podotkl Šmarda na dotaz Blesk Zpráv. 

Počítá tak nadále s nominací na ministra kultury, nad kterou Zeman dál váhá. „Přece jen už to trvá poměrně dlouho – a upřímně řečeno, kdyby tohle řešil starosta na Novém Městě, tak to má za jeden dva dny vyřešené. Podle mého názoru není na co čekat. Už to řešíme šest týdnů a začíná to být malinko trapné,“ míní Šmarda.

Možnost „handlu“ s resorty komentoval na sněmovní chodbě i Babišův šéf Sněmovny Radek Vondráček(ANO). „Je to hypotetický scénář, ale já za sebe říkám, že se mi moc nelíbí. Je to prvek diskontinuity v těch ministerstvech, my bychom se měli snažit najít řešení v těch mantinelech, které máme. To znamená hledat vhodnou osobu a dohodnout se s panem prezidentem, že přijme demisi,“ uvedl.

Variantou nadále zůstává i odchod ministrů za ČSSD z vlády a její následná rekonstrukce. „Odchod ministrů za ČSSD z vlády je reálný v momentě, kdy nebudeme moci prosazovat svůj program prostřednictvím lidí, které si sami vybereme. Což ale bohužel hrozí, protože už šest týdnů se nám to nedaří,“ řekl k této variantě Šmarda. Pokračování stávající koalice však chápe jako nejlepší variantu pro všechny.

Brabec věří: Stávající koalice je hlavní varianta

Také ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) označil ve středu za ideální pokračování koaliční spolupráce s ČSSD. „Nikdo z nás nechce přilévat další olej do ohně,“ řekl Brabec novinářům. „Mám z posledních hodin a dní pocit, že tam nastalo určité zklidnění – a teď se vše upíná k dalším schůzkám, které proběhnou,“ upozornil.

Brabec věří, že pokračování stávající koalice je preferovaná varianta jak u premiéra Babiše, tak u většiny hnutí ANO i většiny sociální demokracie. „Já pořád věřím, že ta koalice má smysl a že je to preferovaná varianta pro obě koaliční strany – většinově, to neznamená, že tam nejsou hlasy, které by byly pro nějakou jinou varianty – a já věřím, že se podaří se s panem prezidentem domluvit na této preferované variantě, která může mít nějaké svoje personální řešení,“ dodal bývalý vicepremiér, který je nadále místopředsedou hnutí ANO.

A tak se veškerá pozornost směřuje ke čtvrteční schůzce Babiše se Zemanem. „Atmosféra je plná očekávání a už si to vyžaduje rozuzlení. Uvědomme si, že přes šest týdnů trvá řešení poměrně jednoduché záležitosti, jako je výměna ministra. Myslím si, že pro ty lidi už to začíná být otrava, už to začíná být cítit. Nejlepší scénář, jaký si umím představit, je, že by pan premiér uspěl se svým návrhem na odvolání a jmenování ministra tak, jak je to běžné ve všech státech na světě,“ podotkl místopředseda ČSSD Šmarda.

Video  Vláda nad propastí: Hamáček a Babiš od Zemana odešli s nepořízenou.  - abl
Video se připravuje ...

hejhej ( 11. července 2019 21:44 )

zada:
Nejhorší, co mohlo potkat ČSSD byla volba za předsedu strany Hamáčka. On navrhuje do fukcí jen podrazáky - POche, Šmarda a p. Staňka, který odhalil zlodějnu odvolává. Hamáček je ubožák a díky jemu tato strana skončí v prolitickém propadlišti.

marmat ( 11. července 2019 21:19 )

marie roztrhej diplom

marmat ( 11. července 2019 21:16 )

zada :BINGO !!!!

marmat ( 11. července 2019 21:14 )

Takového "objevitele" zlodějin je poslední , co halt ČSSD potřebovala !!!

marmat ( 11. července 2019 21:11 )

Kde našli tohoto pána !? Vypadá jak LUPIČ LEGENDA

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa