Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Hamáček dal hlavu na špalek. A Sobotka má v ČSSD dveře otevřené

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
7. června 2019
05:30

ČSSD už měla málem zase nového předsedu. Jan Hamáček totiž po prohraných volbách do Evropského parlamentu navrhnul vedení strany, že skončí jako šéf sociálních demokratů. Přítomní místopředsedové to ale odmítli. Hamáček ve Studiu Blesk Zpráv promluvil také o roli bývalého premiéra Bohuslava Sobotky na demonstracích proti Andreji Babišovi, i jeho možné budoucnosti ve straně.

„Ten výsledek, to je prostě tvrdá rána, je to fakt,“ řekl Jan Hamáček na tiskové konferenci po volebním výprasku ve volbách do Evropského parlamentu. Sociální demokraté v nich totálně propadli. Neobhájili ani jedno ze čtyř křesel v Bruselu. Hlas jim dalo jen 3,95% voličů, což není ani sto tisíc.

Málokdo ale až dosud věděl, že Hamáček už nemusel na tiskové konferenci v noci z 26. na 27. května vystupovat jako předseda sociálních demokratů. Svou funkci totiž po volebním propadáku nabídl vedení ČSSD.

„To bylo to první, co jsem řekl na jednání grémia, že pokud si to kolegové přejí, tak jsem připraven odstoupit,“ dal Hamáček prý hlavu na špalek během volební noci. Kolegové mu prý ale dali najevo podporu. „Při takovém výsledku jsem jim řekl, že musíme hovořit o tom, zda má smysl, abych zůstával ve vedení sociální demokracie,“ řekl Hamáček v pořadu Epicentrum ve studiu Blesk Zpráv.

Sám Hamáček prý doufal, že strana mohla přeskočit alespoň těsně pětiprocentní hranici nutnou pro získání alespoň jednoho křesla europoslance.

„Byla to rána pro sociální demokracii, jakkoliv jsme věděli, že ten výsledek nebude ideální. Doufal jsem, že ten výsledek bude lepší.“

Recept na vzestup? Otevřené kandidátky

Stranu se pokusí znovu nastartovat těsně před prázdninami, kdy se schází širší vedení ČSSD. „21. června máme předsednictvo strany a tam chci představit cestu, jak dál,“ doplnil šéf sociálních demokratů.

Klíčové budou podle Jana Hamáčka krajské volby, které budou příští rok na podzim. Straníci podle Hamáčka musí také jezdit víc do regionů a diskutovat s lidmi. „Nesmíme být zavření někde v Lidovém domě nebo na ministerstvech,“ doplnil. Na kampani už je navíc podle Hamáčka potřeba pracovat už teď.

„V některých krajích běží už příprava kampaně na plné obrátky, musíme ji zintenzivnit tak, abychom v těch volbách obstáli,“ je plný odhodlání Hamáček, který chce kandidátky otevřít také osobnostem v regionech, i když nejsou členy ČSSD.

Jednou z cest může být podle šéfa ČSSD i model, který chystá na Pardubicku hejtman a někdejší místopředseda strany Martin Netolický. Ten chce totiž postavit kandidátku nejen z ČSSD, ale dalších lokálních a krajských uskupení a spolků.

„Myslím, že je to jedna z možností, ale není to o tom, že se budu stydět, že jsem sociální demokrat. Je to o tom, že otevře kandidátku partnerům, kteří nejsou členové sociální demokracie a společně udělají něco pro daný region,“ popsal nový způsob tvoření kandidátek Jan Hamáček.

Podobný model by podle Hamáčka mohl v krajských volbách vzniknout i v jiných krajích než jen Pardubickém. „Jsem přesvědčený, že to bude společná kandidátka sociální demokracie a někoho dalšího,“ odmítá Hamáček spekulace, že by si Netolický dělal prostor pro vytvoření své vlastní strany.

Zimola chystá návrat

Hamáček v Epicentru promluvil také o někdejších výrazných tvářích ČSSD a bývalých hejtmanech Jihočeského a Plzeňského kraje Jiřím Zimolovi a Milanu Chovancovi.

Zatímco Chovanec se v těchto dnech prý věnuje především sobě a rodině, o Zimolovi brzy nejspíš opět uslyšíme. „Jiří Zimola oznámil svoji chuť kandidovat jako lídr kandidátky do zastupitelstva Jihočeského kraje,“ potvrdil Hamáček. Jinými slovy to znamená, že Zimola se pokusí znovu získat křeslo hejtmana. A podle Hamáčka v tom Zimolovi tentokrát nikdo bránit - podobně jako před volbami do Poslanecké sněmovny, nebude. 

Hamáček: O Sobotkovi nevím

Na veřejnosti se poměrně nedávno po dlouhé době objevil také bývalý šéf sociální demokracie a také premiér Bohuslav Sobotka. To když vyrazil na demonstraci proti jmenování Marie Benešové ministryní spravedlností a také za rezignaci premiéra Andreje Babiše, kterého nechal v květnu 2017 odvolat z postu ministra financí. Hamáček Sobotkovu účast na demonstracích chápe.

„U Slávka Sobotky to chápu, jako jeho občanský postoj v minulosti měli se současným premiérem, tehdejším ministrem financí, velké střety, takže tím chce asi vyjádřit to, že nesouhlasí s politikou premiéra a beru to jako jeho občanský postoj.“

V neděli 23. června svolávají pořadatelé další demonstraci, kde očekávají na 350 tisíc nespokojenců. Jestli se objeví na pražské Letné Sobotka nebo někdo další, Hamáček netuší, je to prý ale každého věc. Nikomu nic zakazovat nebude.

S bývalým premiérem se ale Hamáček viděl naposledy v den, kdy se stáhl z politiky. „S Bohuslavem Sobotkou jsem nemluvil od doby, kdy mi oznámil, že odchází.“ Sobotka má ale podle Hamáčka do ČSSD stále dveře otevřené.

„Když odcházel, tak jsme se dohodli, že pokud bude chtít, tak vždy může přijít, a pokud by se chtěl angažovat v sociální demokracii, tak se o tom můžeme bavit,“ zatím prý ale na dveře Lidového domu Sobotka nezaklepal.

Celý díl Epicentra s Janem Hamáčkem si můžete pustit zde: 

Video  Vicepremiér Hamáček: Babišovi bych doporučil se s demonstranty sejít  - Blesk TV
Video se připravuje ...


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejpockej ( 9. června 2019 09:14 )

mozna... ale faktem a pravdou zustava, ze na zapade se maji lide lip. Vyssi platy a vse je tam levnejsi, od jidla az po nemovitosti. A tak se musime divit, proc tomu tak je...

hejpockej ( 9. června 2019 09:11 )

Hamacek proste nahani hruzu s jeho komunistickyma manyrama, lidem vyhrozuje, propaguje cenzuru, posila lidi do vezeni pro politicke nazory, zakazuje svobodu slova, takze je jasny ze s CSSD by nastoupila dalsi totalita. A nejen to, podivejte se jak Cesko po jejich vlade dopadlo. Rozkradli co se dalo, korupce neuveritelnych rozmeru, viz Mlynar a dalsi. Vsechno je u nas drahsi nez treba v sousednim Nemecku, platy nizsi, ve zdravotnictvi bordel, detsky doktori zubari nedostatek utikaji za lepsim, a o zivotnim prostredi nemluve. Staci vyjet do Nemecka, hned za hranicemi vidite tu zmenu. Tam nenajdete lany poli jak na spartakiadu, repku, mnozirny zvirat, jatka pro tygry, atd. Zakony na ochranu deti a zvirat? Proti Nemecku ubohy. A nase justice? K smichu. Kdo ma dlouhou ruku, jako Janousek a Necesany, ty muzou i zavrazdit a jsou vysmaty. Proste vsude jinde v zapadni Evrope jsou na tom lip, protoze tam vlada pracuje jinak.

1pravda1 ( 7. června 2019 10:30 )

ČSSD musí slušně pracovat ve vládě s ANO, jinak skončí, k ODS-TOP-STAN-KDU SE NIKDY PŘIPOJIT NEMŮŽOU, A SAMI JAKO KŮL V PLOTĚ BUDOU MÍT 3%. Proč zase jsou proti koaliční smlouvě EET!!! Jen štvou svoje voliče, kteří chtějí EET pro všechny, a ne obchod ano a ostatní ne - advokáti, soukromí lékaři atd. ČSSD prostě není ani ryba ani rak, a neví co a jak, tak se stali směšnými. A rozdávání Maláčové bez ohledu na státní pokladnu taky voliče nepřesvědčí o kompetentnosti čssd.

donypan ( 7. června 2019 10:28 )

Pane Hamáčku,kdy už pochpíte,že fackovat se na politicke scéně dvě levicové strany je naprostý nesmysl.Sedněte si s Filipem někde v klidu na pivo,rozpuste ČSSD.Filip KSČM,založte jednu levicovou stranu s programem,který oopovídá dnešní době a dejte lidem vybrat jest-li chtějí silný sociální stát jako třeba v Norsku,nebo at volí opozici,která ihned zavede regulační poplatky u doktora,zruší EET aby mohli podnikatelé veselé okrádat stát důchdcům přídají 50 Kč jako za Kalouska,aby si moc nevyskakovali a s obyčejnýmai lidmi si vytře zadek.

1pravda1 ( 7. června 2019 10:26 )

PŘESTAŇTE UŽ LHÁT, ŽE TAM BYLO 120 TIS. DEMONSTRANTŮ, KDYŽ POLICIE POTVRDILA MAX. 70 TISÍC!.....No jestli Hamáčku uvažuješ o Sobotkovi a Chovancovi - hrobařích ČSSD, co zničili vlastní úspěšnou vládu antibabišem.... tak to můžeš rovnou zabalit, a přidej Netolického, kterého voliči ČSSD zvlášť nesnášejí i proto, že chtěl podávat stále žalobu na prezidenta Zemana kvůli socanskému kmotrovi Pochemu on totiž ani nechápe, že volič ČSSD je i voličem Zemana... Hlasy jste ztratili i kvůli Hamáčkovi, ministru vnitra, který si z občanů v přímém přenosu čt dělal legraci, že zátarasy v Praze jsou kvůli Baldovi, to si ministr vnitra dovolit nemůže - vtipkovat o teroristických útocích autem - proto jsou zátarasy!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa