Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Vyhraju pro ČSSD volby.“ Zimola zůstává v čele jihočeské buňky a má smělý plán

Autor: peb, ČTK, simao - 
26. ledna 2019
15:33

Jihočeským krajským předsedou ČSSD zůstává její dosavadní předseda a bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola. Na dnešní krajské konferenci strany v Táboře získal 98 hlasů, jeho soupeř Ondřej Veselý 66 hlasů, uvedl tajemník jihočeské ČSSD Karel Vrkoč. Zimola při té příležitosti slíbil, že pro sociální demokracii vyhraje na jihu Čech příští krajské volby.

Nominaci na předsedu získali před konferencí vedle Zimoly i poslanec Ondřej Veselý a starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka. Zimola loni v listopadu rezignoval na funkci prvního místopředsedy ČSSD. Řekl tehdy, že považuje za nemožné, aby vedení ČSSD v současné podobě změnilo politiku strany. 

Zimola dnes delegátům slíbil, že s ČSSD vyhraje příští krajské volby. Dnes také řekl, že nebude znovu usilovat o pozici v celostátním vedení strany, protože by to mohlo vyvolávat další třenice. Připomněl rovněž, že krajské jihočeské zastupitelstvo dalo v roce 2016 návrh, aby stát zdanil církevní restituce, což tento týden schválila Sněmovna. Zimola to dnes řekl novinářům.

Mandát krajského předsedy má Zimola na dva roky, řekl ČTK Vrkoč. Zimola je předsedou jihočeské ČSSD deset let. Mezi lety 2008 až 2017 byl jihočeským hejtmanem. Je místostarostou v Nové Bystřici na Jindřichohradecku a také krajským zastupitelem. Ve sněmovních volbách v roce 2017 získala v Jihočeském kraji ČSSD 7,3 procenta hlasů.

Zimola vzpomněl na to, jak mu Sobotka „zle vyčinil“

Zimola dnes před novináři mluvil i o tom, že návrh na zdanění finančních náhrad za církevní restituce, které nyní ve Sněmovně protlačili komunisté, prosazovala již dříve i jihočeská ČSSD.

„Vzpomeňte právě tenhle týden schválený komunistický návrh na zdanění církevních restitucí, přičemž si jistě všichni vzpomenete, že to byl právě   Jihočeský kraj a Jihočeské krajské azstupitelstvo, které už v červnu roku 2016 schválilo zákonodárnou iniciativu. Tehdy mi za to premiér Sobotka zle vyčinil, tehdy se za mně strana nepostavila,“ uvedl dnes Zimola.

Na jih Čech dorazil i šéf ČSSD Jan Hamáček, který již posbíral osm krajských nominací na předsedu strany „Já jsem dnes přijel do Tábora hlavně diskutovat s delegáty krajské konference o aktuální situaci v sociální demokracii,“ řekl ČT a označil diskuzi za velmi otevřenou, přátelskou a zhruba takovou, jakou si představuje v ČSSD. „Někdy i ostřejší argumenty, ale na stranické půdě a bez vzkazů přes média,“ dodal Hamáček.

Karlovarskou organizaci dál povede Svoboda, v čele strany chce kraj Hamáčka

ČSSD v Karlovarském kraji na funkci předsedy strany v sobotu nominovala současného předsedu Jana Hamáčka. Staronovým krajským předsedou sociální demokracie delegáti krajské konference zvolili starostu Kynšperka nad Ohří Tomáše Svobodu. Krajské předsednictvo se zúžilo ze 17 na devět členů, řekl Svoboda.

Podle něj bude zúžené krajské předsednictvo akceschopnější. „Ostatní členové podali rezignace napříč všemi okresy (podle dohody z posledního krajského výkonného výboru), aby skutečně se navolilo nové vedení, některé samozřejmě i staronové, ale takové, aby bylo plně funkční,“řekl Svoboda.

Uvedl, že široké předsednictvo bylo obtížnější svolat na jednání. Místopředsedy krajské organizace zvolí první krajský výkonný výbor, který bude 18. února.

Krajská konference ČSSD dnes před březnovým sjezdem strany rovněž nominovala poslance Romana Onderku jako statutárního místopředsedu a ministry Janu Maláčovou a Tomáše Petříčka za místopředsedy. Volební sjezd ČSSD, na kterém strana rozhodne, kdo ji dál povede, se uskuteční začátkem března v Hradci Králové. Hamáček zatím získává podporu většiny krajů, kde už se konference sociálních demokratů konaly. Podpořili ho v Liberci, Olomouci, na Vysočině, v Pardubickém, Královéhradeckém, Středočeském, Plzeňském, Zlínském, Moravskoslezském kraji a nyní také v Karlovarském kraji.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jajas ( 26. ledna 2019 17:21 )

Tak nevím, jestli čteš jenom titulky, které jsou notně zavádějící. Pokud by sis přečetl celý článek, zjistil bys, že "Zimola při té příležitosti slíbil, že pro sociální demokracii vyhraje na jihu Čech příští krajské volby". Krajské volby....chápeš?

chujoplet_zdenekk ( 26. ledna 2019 16:59 )

Tern Blbmola vypadá jako retradovaný, jako celá ČSSD.

panda82 ( 26. ledna 2019 16:43 )

no s tou mluvou, tam máš nakročeno, bzo, broučko , až na 3 roky

panda82 ( 26. ledna 2019 16:38 )

Hochu samochvála smrdí, brzdi, brzdi

defakto ( 26. ledna 2019 16:10 )

... prý vyhraje pro ČSSD volby ! Ha-Ha-Ha - tomu ani sám nevěří ! Socani už nemají co nabídnout , můžou slibovat co chtějí i tak jim nikdo normální nevěří ! Raději at splatí své dluhy !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa