Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš u Zemana: Řešili Huawei, „nadhodnocené“ církevní restituce i zneužívání dávek

Aktualizováno -
28. ledna 2019
21:12
Autor: ČTK, simao - 
28. ledna 2019
19:25

Andrej Babiš (ANO) dorazil v pondělí do Lán na pravidelnou schůzku s prezidentem Zemanem. Řešili spolu kauzu Huawei, zahraniční cesty Babiše, kterému Zeman potvrdil, že bude létat o něco méně, než dřív, plánu ANO na pomoc nejmenším živnostníkům, dotkli se však i témat zdanění finančních náhrad za církevní restituce či soudů.

„Ta schůzka s panem prezidentem je pravidelná měsíční, takže my si vždycky řekneme, co máme nějakým způsobem za ten měsíc za sebou. Určitě ho budu informovat o mých zahraničních cestách. O Davosu. Žádné jiné speciální téma nemám,“ hlásil Andrej Babiš před tím, než se vydal do Lán. Český premiér letos stihl týdenní cestu po Singapuru, Thajsku a Indii a posléze právě i jednání Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu.

Zeman bude létat méně, potvrdil Babiš

Po jednání se Zemanem Babiš uvedl: „Já jsem s panem prezidentem hlavně mluvil o zahraniční politice, více méně to byla taková příprava na středu, kdy máme setkání nejvyšších ústavních činitelů k zahraniční politice.“ O koordinační schůzce k zahraničním aktivitám už debatoval Miloš Zeman s předsedy SEnátu a Sněmovny Jaroslavem Kuberou (ODS) a Radkem Vondráčkem (ANO) při novoročním obědě v polovině ledna na Hradě.

„Informoval jsem ho o mých cestách v Asii, jednáních v Davosu. Pan prezident je rád, že děláme aktivní exportní politiku. On, jak už to avizoval v minulosti, nebude až tak aktivní z hlediska zahraničních cest,“ upozornil dnes Babiš.

Řešili Huawei

Zeman dříve uvedl, že chce s Babišem mluvit o situaci kolem čínské firmy Huawei. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před Vánoci varoval před softwarem a hardwarem společnosti, Zeman poté opakovaně varování zlehčoval a tvrdil, že by Čína mohla v reakci na varování českého úřadu přistoupit k ekonomickým opatřením vůči českým firmám, které působí na jejím trhu.

Babiš v Davosu jednal mimo jiné i s předsedou představenstva Huawei Kenem Hu. „Ohledně kauzy Huawei, tam si myslím, že není co řešit. NÚKIB dal to varování, pan prezident mě informoval o tom, že teda Huawei má v úmyslu v Čechách investovat, já jsem řekl, že jsem se setkal s Huawei v Davosu a že některé jiné členské státy aktivně komunikovaly s Huawei o těch bezpečnostních rizicích. U nás, pokud vím, tak NÚKIB se chystá na to otevření kybernetického centra, které Huawei má otevřít v Bruselu. Já jsem o tom přesvědčen, že na úrovni evropských států bychom o tom měli mluvit, že bychom si měli vyměnit ty informace, ale je jasné, že na základě varování NÚKIB všechny dotčené organizace státní i soukromé musí udělat audit, také ho dělají a uvidíme, k jakým výsledkům dospějí,“ uvedl dnes v Lánech Babiš.

Shodli se na zneužívání dávek, Mynář zůstal bez komentáře

Babiš se Zemanem však řešili i další otázky domácí politiky. „Mluvili jsme o rozpočtu, kde jsme konstatovali, že naši ministři moc neumí šetřit. Pan prezident také má stejný názor jak já ohledně životního minima, kterého navýšení by vlastně mělo dopad na navýšení různých sociálních dávek, které se podle našeho názoru zneužívají,“ podotkl Babiš po setkání v Lánech.

Krátce probrali i názory Zemana na Nejvyšší správní soud. „On vlastně jenom zopakoval svůj názor, že má pocit, že nahrává ekologickým aktivistům, kteří potom brzdí stavby do infrastruktury,“ podotkl Babiš. Jde přitom rovněž o kauzu styků hradního kancléře Vratislava Mynáře se soudci, které měl kontaktovat údajně se Zemanovým pověřením. „Já jsem ty soudy nekomentoval. já jsem vzal na vědomí jeho názor, já to ani nechci komentovat, já myslím, že justice je nezávislá, že ti soudci samozřejmě jsou nezávislí, určitě se tak chovají,“ bránil se Babiš. 

Babiš odmítá kritiku za církevní restituce

Se Zemanem se dotkli letmo i tématu zdanění finančních náhrad za církevní restituce, což je návrh KSČM, který s podporou ANO, ČSSD a SPD prošel úspěšně Sněmovnou a míří do Senátu.

„Ohledně zdanění církevních restitucí pan prezident jenom konstatoval, že ten návrh ministra kultury Staňka, že by v případě, že to dopadne, se ty peníze použily na obnovu kulturních památek, tak samozřejmě já s tím souhlasím a to kvituji,“ řekl v pondělí večer Babiš.

Vláda čelí kritice, že nedodala žádnou analýzu ohledně údajného „předražení“ fiančních náhrad za církevní restituce. „Tady, prosím vás, se stále tvrdí, že nebyly žádné analýzy, já si myslím, že tam byly, že v tom čase, kdy se to schvalovalo, tam jednoznačně bylo potvrzeno, že ty náhrady za pozemky a za lesy byly významně přemrštěné, že ten rozdíl tam byl,“ uvedl dnes také premiér. „Mělo se to samozřejmě řešit hned po revoluci, ty restituce. Nikdo to nezpochybňuje. Jde o to, že zkrátka ty náhrady měly být zdaněné. Není důvod. Každý příjem je zdaněný a tady není důvod... a navíc to bylo, jak už jsem řekl, značně nadhodnocené,“ dodal Babiš.

ODS se pustila do Babiše kvůli živnostníkům

Babiš vyrazil za Zemanem probrat i plány na úpravu daňových pravidel pro živnostníky, které poprvé zazněly na sobotní ideové konferenci ANO v Ostravě. Babišovo hnutí chce zavést pro nejmenší podnikatele možnost úhrady daně a zdravotních a sociálních odvodů jednou pevnou částkou. Odpadla by jim díky tomu administrativa s vedením evidence příjmů a s daňovým přiznáním i následné kontroly.

Podle Babiše se zatím jedná o tom, jakou částku by živnostníci museli platit. „Já ho budu informovat o tom našem plánu pro živnostníky a myslím, že je to dobrý program,“ říkal dnes po jednání vlády Babiš a v Lánech na toto téma prý skutečně přišla řeč. 

Program ANO však zkritizovala ODS. „Gratuluji Andreji Babišovi, že si po 5 letech u vlády všiml, že malí živnostníci jsou v ČR doslova decimováni. Jeho náhlé ‚prozření′ považuji jen za další marketingový trik,“ napsal šéf ODS Petr Fiala a posléze si ještě přisadil: „Andrej Babiš je totiž posledních pět let hlavním režisérem státní šikany a doslova třídního boje proti živnostníkům a malým a středním podnikatelům.“

Fiala také vyzval Babiše k přímému jednání o konkrétních návrzích, které by živnostníkům skutečně pomohly. Ten dnes na dotaz, zda s ODS bude jednat, reagoval protiútokem: „My jsme vyzvali ODS, aby šla s námi do vlády. Tři dny po volbách. A nic se nestalo. Takže my máme svůj program pro živnostníky a ten budeme prosazovat. Doufám, že to ODS podpoří, když teda jim o to tak jde, o ty živnostníky, i když od té revoluce pro ně nic moc neudělali.“

Video  Zeman pro Blesk: Blbci u Palacha, vyhazov za šikanu a odhalený důchod.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Babiš v neděli živě na Blesk.cz!

Pravidelný diskuzní pořad Blesku „Ptám se, pane premiére“ se vrací. Na sérii rozhovorů s Bohuslavem Sobotkou, které Blesk odvysílal v předchozích dvou letech, naváže moderátorka Klára Brunclíková v rozhovorech s aktuálním předsedou vlády Andrejem Babišem. Ptám se, pane premiére s Andrejem Babišem vysíláme v neděli 3. 2. na Blesk.cz živě od 11 hodin. Zeptejte se Babiše i vy, otázky můžete posílat prostřednictvím formuláře ZDE

lepabrena ( 29. ledna 2019 12:37 )

A opět sociální dávky- v současnosti je životní minimum pro jednotlivce 2200 Kč- to je asi 80 euro. V Rakousku, jehož bylo Česko součástí až do roku 1918 je to 10x tolik- tj. 800 euro měsíčně. Potraviny jsou téměř stejně drahé v Rakousku i v Česku, elektřina v Rakousku mnohem levnější. V Česku na rozdíl od Rakouska neexistuje sociální bydlení a proto je bydlení dražší než v Rakousku a z tohoto důvodu v Česku lidé bydlí na ulici a pod mostem. Jen v Praze, kde stará garsonka v paneláku stojí 2 a půl miliónu korun a nová 4 milióny, je oficiálně 10 000 pražských bezdomovců. ČT uvedlo v pořadu 168 hodin v neděli reportáž o pražských bezdomovkyních, které spí v nynějších mrazech pod mostem. Zloděj křičí, chyťte zloděje! Zeman s Klausem a další politici nezaměstnané a bezdomovce potřebují, aby mohli více beztrestně krást a současně urážet české občany.Nejvíc mě dostalo poslední Zemanovo prohlášení, že jeho odpůrci jsou buďto blbci nebo blázni, kterými hluboce pohrdá.

Agent_007 ( 29. ledna 2019 01:13 )

Nejvíc řve pomatenec zdendakk.

ja-stana ( 28. ledna 2019 23:03 )

Se mě líbí jak tady cigny řvou.

vagin-analev ( 28. ledna 2019 21:52 )

Sraz komunistů a estébáků. To se máme čím chlubit. Hnus aby vrazi a udvači vládli.

turbina ( 28. ledna 2019 21:21 )

Jenže ta hlava má na krku místo palice prrrdel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa