Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman řekl termín schůzky se Šmardou. Adepta ČSSD si „proklepne“ na Vysočině

Autor: kal, ČTK - 
13. června 2019
20:45

Prezident Miloš Zeman a kandidát ČSSD na ministra kultury Michal Šmarda se setkají během prezidentovy návštěvy Kraje Vysočina v závěru června. Zeman to řekl ve čtvrtek na TV Barrandov, předtím termín schůzky přiblížil jen slovy, že to bude v „geologicky dohledné době“. U Jaromíra Soukupa prezident uvedl ke schůzce ještě to, že se Šmardou mají „Vysočinu oba rádi“. Další podrobnosti neuvedl.

„Já se s ním (Šmardou) sejdu na Vysočině, až tam teď pojedu. Vysočinu máme oba rádi, takže to bude příjemné prostředí,“ řekl Zeman v TV Barrandov. Prezident má návštěvu Vysočiny v plánu od 25. do 27. června a naváže na ni dovolenou ve své chalupě v Novém Veselí. Podporuje setrvání v úřadu stávajícího ministra Antonína Staňka a opírá se o argument, že ústava mu nestanovuje lhůtu pro odvolání ministra.

Šmarda pro Blesk Zprávy okomentoval očekávanou schůzku se slovy: „Pan prezident má určitě důvody, kdy se rozhodne pro nějaký termín, ale samozřejmě z mého pohledu čím dřív to bude, tím je to lepší. Jak jako pro ústavního činitele, tak pro rezort i pro Českou republiku.“

„Nepředpokládám, že by mě pan prezident odmítl, protože k tomu nevidím žádný důvod, ale předpokládám, že ten normální termín je, jak říkal náš předseda Jan Hamáček, do konce června. Musím se přiznat, že se v těch vztazích ústavních činitelů příliš neorientuji, ale doufám, že se nakonec splní to, že vše proběhne v červnu,“ dodal Šmarda, který je místopředsedou ČSSD a starostou Nového Města na Moravě.

Premiér Andrej Babiš (ANO) odeslal návrh na odvolání Antonína Staňka a jeho nahrazení Michalem Šmardou (oba ČSSD) prezidentovi 31. května. 

„My se setkáváme každý měsíc. Nevím, jak má naplánovanou dovolenou, zkusím ještě nějaký termín v červnu. Samozřejmě se ho zeptám, jak to vidí. Každý čeká nějaké stanovisko, ale já nechci nějak tady nic vzkazovat panu prezidentovi. Je to na něm, byl na cestách, teď předpokládám, že se tomu bude věnovat,“ řekl Babiš pro ČT a Český rozhlas.

Hamáček by chtěl mít jasno do konce měsíce

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček po jednání užšího vedení sociální demokracie novinářům řekl, že Babišovo vyjádření zaznamenal. „Je to správně, věc je teď na komunikaci mezi premiérem, který ten návrh doručil na Hrad, a prezidentem, který by mu měl podle ústavy vyhovět,“ řekl Hamáček novinářům.

Hamáček minulý týden uvedl, že předpokládá, že se hlava státu s nominantem sociální demokracie sejde po návratu z cesty do Slovinska. Situace na ministerstvu by podle něj mohla být vyjasněna do konce měsíce.

 

blamal ( 14. června 2019 18:22 )

Zato Stanek je krasavec. Jako klon clena Usterdniho vyboru KSC. Vypada jako komous, tupej je stejne, zvani stejne blbe.

murQ ( 13. června 2019 22:34 )

marmat, no tak

murQ ( 13. června 2019 22:29 )

panečku, Miloš poslal ruskou federaci do háje a že bude zle. To nevím jak koblihy poberete. . Zejména Actimel alias v tupém hovadu s L.

Tupe_hovado_zrzave ( 13. června 2019 22:19 )

Přátelé, odvolavam Letnou. Tam se nevejdeme. Nás debilů s IQ do 55 je mnohem víc a tak sraz na letišti chrláka hawla, tam s vejde blbů víc. Váš uplaceny zrzoun s IQ 64 ....

murQ ( 13. června 2019 21:56 )

To jsou reprezentativní kluci,což.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa