Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čínský prezident ukázal Zemanovi fotku jabloně. U stolu byl i Jágr a miliardáři

Aktualizováno -
28. dubna 2019
10:20
Autor: ČTK, kal - 
28. dubna 2019
08:40

Prezident Miloš Zeman se v neděli v Pekingu setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Na zhruba 20minutovém jednání ho doprovodili ministři, v delegaci byli také finančníci Pavel Tykač a Jiří Šmejc nebo hokejista Jaromír Jágr s bývalým fotbalovým reprezentantem Pavlem Nedvědem. Na tiskové konferenci pak Zeman zmínil, že jeho poradce Jie Ťien-ming není prý ve vězení – jakkoli ho čínské úřady vyšetřovaly kvůli podezření z hospodářské kriminality. Poradce i přes vyšetřování odmítl odvolat.

Prezident na začátku jednání řekl, že není žádná jiná země, kam by jezdil tak často. Do Číny přicestoval již popáté. Čínskému prezidentovi poté představil část delegace. Zmínil Šmejce, představitele firmy Home Credit, která v Číně poskytuje půjčky, nebo Jágra, který by se mohl stát jednou z tváří zimních olympijských her pořádaných Pekingem v roce 2022.

Poté český prezident uvedl, že je spokojen s jednáními s čínskou společností CITIC, která v Česku převzala projekty firmy CEFC. Zakladatel CEFC, a zároveň poradce prezidenta Zemana, Jie Ťien-ming je v Číně vyšetřován kvůli hospodářským deliktům.

Prezidenti se shodli na kritice protekcionismu

Zeman českým novinářům řekl, že setkání s čínským prezidentem bylo velmi přátelské. Si mu ukázal fotografie rozkvetlé jabloně, kterou mu Zeman při jedné z předchozích návštěv daroval. „Probírali jsme fakt, že v některých případech jak vůči Evropské unii, tak vůči Číně dochází k celní válce a shodli jsme se na kritice protekcionismu,“ řekl. Dodal, že se zaměřili na bilaterální vztahy.

„Snažili jsme se odstranit některé překážky, které v těchto vztazích existují. Myslím, že se nám to podařilo,“ poznamenal. Český prezident se také zasazoval o to, aby čínský projekt nové Hedvábné stezky vedl přes ČR. Vysokorychlostní železnice by podle něj mohla podstatně zkrátit dobu přepravy a snížit přepravní náklady.

Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka měly být hlavním tématem setkání prezidentů například české investice v Číně. Zeman je podle něj chtěl podpořit, hovořit chtěl ale také o čínských investicích v České republice. Mluvčí zmínil například formu PPP projektů, do kterých se zapojují soukromí investoři. Premiér Andrej Babiš nedávno navrhnul, aby čínské firmy tímto způsobem postavily úseky dálnice D3 vedoucí z Prahy na České Budějovice.

Zemana doprovodilo pět ministrů i Nejedlý

V české prezidentské delegaci byl také Tykač, jehož energetická skupina Sev.en Energy v Pekingu uzavřela dohodu s firmou China Huaneng Group, jednou z nejvýznamnějších čínských energetických společností. Na jednání Zemana doprovodili i ministři dopravy Dan Ťok, průmyslu a obchodu Marta Nováková (oba za ANO), kultury Antonín Staněk (ČSSD), životního prostředí Richard Brabec (ANO) a zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Přítomen byl i Zemanův poradce Martin Nejedlý, prezident společnosti Škoda China Ralf Hanschen a Pavel Nedvěd, který je ambasadorem čínské fotbalové ligy.

Na závěr přijetí v pekingské Velké síni lidu ministryně Nováková podepsala dvě memoranda. Jedno počítá se vznikem nové pobočky agentury CzechTrade, druhé aktualizuje seznam bilaterálních projektů obou zemí v rámci čínského dopravně-hospodářského záměru nové Hedvábné stezky. Týkají se například spolupráce při výrobě lehkých sportovních letadel, výstavby logistického centra či zřízení zákaznického centra Home Credit v Číně.

Prezident zapojil logiku: Když není poradce ve vězení, je na svobodě

Zeman se pak také setkal se členem stálého výboru politbyra vládnoucí Komunistické strany Číny Wang Chu-ningem. Prezidenta ČR zajímaly Wangovy názory na čínský boj proti korupci.

O čínském poradci promluvil prezident na závěrečné tiskové konferenci. „Byl jsem informován, že můj poradce není ve vězení. Jestliže není ve vězení a jestliže naopak vyjednává právě se společností CITIC o odkupu některých majetkových podílů, tak z toho logicky vyplývá, že je na svobodě,“ uvedl. Dodal, že se nesetkali, protože nebyl čas.

Jie Ťien-ming byl zakladatelem a předsedou společnosti CEFC, která v České republice oznámila mnohamiliardové investice. Ještě před jejich dokončením ho ale čínské úřady začaly vyšetřovat. Podezíraly ho z hospodářské kriminality. Zeman ho opakovaně odmítl z funkce poradce odvolat do doby, než bude z něčeho reálně obviněn nebo odsouzen.

Aktiva CEFC poté převzala čínská státní společnost CITIC. S jejich zástupci Zeman během své nynější návštěvy v Pekingu jednal.

penecas ( 29. dubna 2019 16:17 )

morálně se projevil Jágr jako nula. s čáslem 68 se objímá s komunisty
a režimem, který popravuje vlastní lidi. je to jeho volba a pro mě veliké
zklamání 

turbina ( 28. dubna 2019 18:45 )

salto: Lítost se dobře vyjímá u soudu, né na diskusi, starý natvrdlý hňupe.

salto ( 28. dubna 2019 18:38 )

ivoadller: zdenekk je sice srandovní, ale poněkud přibržděný. Pořád se opakuje, má minimální slovní zásobu, rozmná myšlenka z něj nevypadne - musel mít krušné dětství a jestli k tomu ještě ministroval v kostele... Je mi toho přitroubla občas líto, ale i tací lidé jsou rádi na světě.

jentakjenkobliha ( 28. dubna 2019 17:52 )

ivomagor: S tebou je jentakjen nuda, ale aspoň máš postižení daleko větší.

roka ( 28. dubna 2019 16:05 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa