Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zeman se zamyslel nad demokracií v Číně. Nespěchal by s ní kvůli hrozbě chaosu

Autor: ČTK, kal - 
28. dubna 2019
12:10

Demokratizace má probíhat krok po kroku po etapách, řekl v neděli prezident Miloš Zeman v souvislosti s 30. výročím potlačení studentských nepokojů v Číně. Pokud by došlo v Číně k chaosu a k její dezintegraci, mohlo by to znamenat výraznou destabilitu. Zeman to řekl českým novinářům v Pekingu na závěr své návštěvy Číny.

Svět si na začátku června připomene 30 let od krvavého potlačení protestů na náměstí Brány nebeského klidu (Tchien-an-men) v Pekingu. Přímým podnětem k jejich konání byla smrt bývalého generálního tajemníka Komunistické strany Číny Chu Jao-panga 15. dubna 1989. V noci ze 3. na 4. června 1989 armáda zlikvidovala týdny trvající masové demonstrace studentů žádajících demokratizaci země. Při zásahu zahynulo nejméně 1300 lidí, podle neoficiálních informací možná až čtyřnásobek.

Zeman na otázku, jak před 30 lety vnímal snahy o reformní proces v Číně a jak se na události dívá s odstupem času, odpověděl, že člověk s odstupem času často své názory mění. „Čína je veliká země a kdyby došlo k chaosu a k dezintegraci Číny, tak by to mohlo znamenat výraznou destabilitu. Zastávám názor, že demokratizace má probíhat krok po kroku po etapách,“ řekl.

Libye a Irák jsou pro Zemana varovnými příklady

Pokud by podle něj probíhala skokem, může vést i k tomu, že by se různé násilné revoluční akty přenesly do provincií. V té souvislosti poukázal na dění v Libyi a v Iráku po intervenci západních států.

„U menší země, jako je například Česká republika, si myslím, že jednorázová studentská demonstrace může mít pozitivní efekty, nejsem si ovšem jist, zda u země s více než miliardou obyvatel by to nerozklížilo její systém,“ dodal.

Video  Zeman zahrál na klavír, jeho hře přihlíželi čínský prezident i ruský premiér  - Facebook Jiřího Ovčáčka
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vihor ( 28. dubna 2019 17:28 )

Jde o prachy a levnou pracovní sílu. Volkswagen nedávno otevřel novou obří fabriku ve městě Foshan na jihovýchodě Číny. Ale podmínkou bylo, že předtím postaví i menší fabriku na severozápadě Číny v Urumči, v provincii Xinjiang, kterou se snaží Čínská komunistická strana ovládnout proti tamnímu Ujgurskému původnímu obyvatelstvu právě i kvůli strategické poloze pro Hedvábnou stezku (BRI). Ty velké západní firmy typu Volkswagen jsou už natolik závislé na čínských penězích, že prostě musí plnit i politické cíle Čínské komunistické strany. A Zeman je toho také ukázkou. Aby mohly v Číně expandovat firmy jako Home Credit či Agrofert, musí tam politicky panáčkovat Si Ťin Pchingovi a jeho kriminální bandě hrdlořezů jménem Čínská komunistická strana.

vihor ( 28. dubna 2019 14:46 )

Tak vzhledem k tomu, že celá ta Zemanova oblíbená Hedvábná stezka, čili Belt and Road Initiative, stojí na nedemokratickém násilném utlačování a zotročování milionů lidí, je zřejmé, že demokratizace Číny by přinesla konec a rozpad, to je pochopitelné. Celá současná Čínská lidová republika je umělý výtvor udržovaný násilnou Čínskou komunistickou stranou, která s demokracií nemá nic společného. Jen v provincii Xinjiang zadržují přes milion tamních obyvatel Ujgurů v pracovních lágrech a zbytek denně sledují kamerami s rozpoznáváním obličeje, odposlouchávají jim telefony a dohlížejí na ně masivní policejní přítomností. A to proto, že tam vede páteřní cesta z Číny do Pákistánu a Kazachstánu. Ujgurové z toho samozřejmě nemají nic, jsou jen levnou otrockou pracovní silou. Celá ta Zemanova expedice do Číny v čele s Agrofertem a Home Creditem by si zasloužila zavřít aspoň na rok do Čínského pracovního koncentráku, kde by jim příležitostně i vypitvali nějaké ty ledviny či játra, a pak by se vidělo, jaká je jejich podpora Hedvábné stezky.

agfor ( 28. dubna 2019 14:32 )

A kdy se konečně zamyslí nad demokracií v Česku ? Vláda jí má sice plnou hu bu, ale vše, co za něco stálo, zakazuje.

xiioma ( 28. dubna 2019 14:08 )

Setkání starých bolševiků. Jen chybí hesla a mávátka.

offline ( 28. dubna 2019 14:03 )

Zeman se zamyslel.... je to ještě technicky možné?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa