Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman s Číňany jednal o miliardách. Jágr to mezitím rozehrál s Ivanou

Aktualizováno -
25. dubna 2019
17:44
Autor: ČTK, kal - 
25. dubna 2019
06:55

Prezident Miloš Zeman příletem do Pekingu zahájil pátou návštěvu Číny. Zástupci Bank of China a společnosti CITIC podepsali memorandum o investicích v České republice. Podle hradního kancléře Vratislava Mynáře by měly v příštích dvou letech dosáhnout jedné miliardy dolarů (asi 23,1 miliardy korun). Vlastní program měl hokejista Jaromír Jágr a první dáma Ivana Zemanová, kteří společně zavítali v Pekingu na slavnostní otevření nového Česko-čínského centra pro vzdělávání a rozvoj ledního hokeje. Právě tady proběhlo i krátké přátelské utkání českého a čínského týmu. Jágr se dnes stal ambasadorem čínského hokeje. Symbolickou plaketu předal legendárnímu útočníkovi šéf čínského hokeje Cchao Wej-tung.

V přítomnosti prezidenta Zemana byla zároveň podepsáno memorandum mezi Bank of China a Hospodářskou komorou ČR. Banka v něm podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého slibuje českým firmám úvěrový rámec až dvě miliardy dolarů (asi 46,2 miliardy korun).

Zeman ve funkci prezidenta zavítal do Číny již popáté. Hlavním cílem jeho cesty je účast na konferenci věnované projektu nové Hedvábné stezky, která by měla mimo jiné dopravně propojit Čínu s evropskými i asijskými zeměmi. Na programu má také setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Český prezident je znám svým příklonem k ekonomické spolupráci s Čínou. V minulosti sliboval příliv čínských investic za více než 200 miliard korun, čínské firmy ale v České republice investovaly výrazně méně peněz. Zejména opoziční politici proto poukazují na sporné přínosy sbližování některých českých politiků s Čínou. Ke kritikům se přidal i premiér Andrej Babiš. Zklamání z výše investic vyjádřil minulý týden v rozhovoru s čínskou televizí CCTV i sám Zeman.

Zvyšování investic

Podle Mynáře by se měly investice v dalších letech zvyšovat. Společnost CITIC po převzetí firmy CEFC, která se dostala do potíží po vyšetřování svého zakladatele a Zemanova poradce Jie Ťien-minga, slíbila, že bude pokračovat v předešlých aktivitách CEFC Europe v České republice a přidá k nim nové projekty. „Můžu potvrdit, že s velkou pravděpodobností dojde dnes k podepsání dohody, která bude znamenat konkrétní investice ve prospěch České republiky ve výši asi jedné miliardy amerických dolarů (asi 23,1 miliardy korun),“ řekl Mynář.

„Bude to fond, který bude společně spravován společností CITIC ve prospěch České republiky. Budou to peníze, které budou alokovány z Bank of China a částečně CITIC,“ řekl Mynář. Bank of China se podle něj zaváže, že během dvou let prostřednictvím CITIC Europe investuje do významných projektů v České republice miliardu dolarů.

Zároveň je nově podepsaná dohoda mezi Bank of China a Hospodářskou komorou ČR, na základě které bude Bank of China během tří let investovat do projektů českých společností řádově dvě miliardy eur. „Nebude to klasické úvěrování, znamená to garanci ze strany Bank of China pro Hospodářskou komoru, že pakliže budou kvalitní projekty v rámci českých firem v České republice, tak dojde k financování těchto projektů v České republice,“ řekl kancléř. Memorandum podle něj obsahuje časový i finanční rámec.

Ambasador Jágr

Jágr se dnes v Pekingu stal ambasadorem čínského hokeje. Symbolickou plaketu předal legendárnímu útočníkovi šéf čínského hokeje Cchao Wej-tung.

 „Jsem rád, že jsem dostal toto ocenění,“ řekl Jágr českým novinářům. Poznamenal, že hokej si zaslouží mnohem větší popularitu nejenom v Číně, ale i po celém světě. „Kdo kdy hrál hokej, nebo se na něj díval, musí se mnou souhlasit a musí říct, že to je jeden z nejkrásnějších sportů, a já si opravdu myslím, že si zaslouží větší popularitu po celém světě. A já budu dělat maximum pro to, aby se tak stalo,“ dodal.

Jágr by mohl být jednou z tváří zimních olympijských her v roce 2022. Novinářům dnes řekl, že v této věci zatím nic nepodepsal. O olympijských hrách by se mohlo mluvit i v neděli, kdy Jágr společně například s bývalým fotbalistou Pavlem Nedvědem, který se již před časem stal tváří čínské superligy, doprovodí Zemana k čínskému prezidentovi. „Byl jsem vychován, že má člověk uznávat autority a vážit si lidí. Jsem jedině rád, že budu pozván,“ řekl k setkání.

Video  Zeman zahrál na klavír, jeho hře přihlíželi čínský prezident i ruský premiér  - Facebook Jiřího Ovčáčka
Video se připravuje ...

V neděli se Zeman setká s čínským prezidentem. Podle Mynáře bude jedním z témat jednání podpora českých podnikatelů, kteří mají zájem o vstup na specifický čínský trh. Za jeden z cílů schůzky označil snahu o otevření kratší, snazší a lepší cesty pro české podnikatele. Do Číny už ve středu přiletěla česká podnikatelská delegace pořádaná Hospodářskou komorou, účastní se jí zástupci asi 60 firem.

V delegaci je i Jágr

Součástí delegace českého prezidenta v Číně je i pět českých ministrů nebo například Jaromír Jágr, který by se měl stát tváří turnaje v ledním hokeji na olympijských hrách pořádaných Pekingem v roce 2022. Společně s manželkou prezidenta Ivanou Zemanovou a českými představiteli hokeje se dnes setká s čínskými hokejisty a hokejovými funkcionáři. 

Na české ambasádě v Pekingu se dnes také uskuteční slavnostní recepce pro několik set lidí. Podepsáno během ní bude několik memorand. Jedno z nich by se mohlo týkat otevření pátého leteckého spojení mezi Českou republikou a Čínou. Linka by měla propojit Prahu s jihočínským Šen-čenem. Zeman se také krátce setká s Marošem Šefčovičem, neúspěšným kandidátem na slovenského prezidenta. Zeman ho před volbou podpořil. Šefčovič je v Pekingu z pozice místopředsedy Evropské komise.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bre-burda ( 27. dubna 2019 10:38 )

A já si naivně myslel, že tam Jágr vyjel po Ivance Trumpové.

vaber ( 26. dubna 2019 09:33 )

 Investice investice investice pořád dokola , stát by měl investovat a zajištovat to co je životně důležité ,třeba základní životní potřeba jako je voda, brzy nebude ,všichni jen čekají zda zaprší, maximálně se umí prohloubit studny, to nebue stačit a přestože na vodě závisí život všech , zručené zásobování vodou v případě krize, krerá přijde ,neexistuje, asi není potřeba, máme akci dešťova a to stačí

jentakjenkobliha ( 26. dubna 2019 06:59 )

Dej bacha na paklona jentakjen , ta zapocená, hladová swině ti chce vybílit mražák.

turbina ( 26. dubna 2019 06:51 )

Nemáš co žrát ?

krdassaneda ( 26. dubna 2019 06:45 )

To jenom ze slušnosti, jako většina státníků.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa