Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman promluvil o šikaně na Hradě. Šéfa ochranky vyhodí, připustil prezident

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, David Vaníček - 
20. ledna 2019
12:10

Prezident Miloš Zeman nevyloučil, že šéf jeho ochranky Zdeněk Šiman dostane výpověď. Hlava státu to uvedla v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech. Policejní prezidium se zabývá podezřením, že vedoucí hradních bodyguardů šikanoval své podřízené a zneužíval služební auta. Zeman situaci vyřeší podle svých slov v řádech několika týdnů.

„Já se tím zabývám taky a nemohu vyloučit určité personální změny,“ řekl Zeman exkluzivně pro Blesk Zprávy v pořadu S prezidentem v Lánech. I když prezident tradičně zdůrazňuje, že je třeba ctít presumpci neviny, v tom případě se prý nedá čekat, že by proběhl nějaký soud. Prezident má navíc důkazy o tom, že v jeho ochrance není úplně vše v pořádku.

„Uznávám na základě celé řady věcných důkazů, že v mé ochrance možná opravdu došlo k šikanování,“ připustil Zeman s tím, že podobné chování neodpouští. „Samozřejmě šikanování nemám rád ani ve škole, ani mezi dospělými lidmi,“ dodal prezident.

O celé situaci podle svých slov prezident rozhodne už velmi brzy, zřejmě v rámci několika příštích týdnů. „Když děláte jakoukoliv personální změnu, tak ji děláte teprve tehdy, když máte připraveného nástupce,“ doplnil Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech.

Situací v hradní ochrance se začala zabývat vnitřní inspekce a Generální inspekce bezpečnostních sborů loni v srpnu. GIBS má mimo jiné podezření, že si vedení útvaru proplácelo nelegálně stovky neodpracovaných přesčasů. A předmětem prošetřování je také zneužívání služebních aut k soukromým účelům.

Zdeněk Šiman se stal ředitelem Útvaru pro ochranu prezidenta v červnu 2016. Ve funkci nahradil Petra Dongrese, který rezignoval po incidentu, kdy aktivisté místo standarty vyvěsili nad Pražským hradem obří rudé trenýrky.

Video  Zeman pro Blesk: Blbci u Palacha, vyhazov za šikanu a odhalený důchod  - Blesk TV
Video se připravuje ...

U Zemana trvá podpora Mynářovi

Moderátor pořadu S prezidentem v Lánech David Vaníček se prezidenta ptal na jeho kancléře Vratislava Mynáře, na kterého se provalily schůzky s několika soudci. Část odborné veřejnosti i politiků to považuje za nestandartní chování, ke kterému nevidí důvod. „K žádnému ovlivňování nedošlo,“ zastal se opět Zeman Mynáře.

Schůzky, o kterých psal jako první týdeník Respekt, byly podle Zemana s jeho vědomím.

Zeman se Mynáře zastal i tentokrát. „Pokud kancléř jednal se soudci, jednal s nimi z mého pověření, takže já se přiznávám k plné odpovědnosti za toto jednání,“ doplnil prezident, který se prý v minulých dnech sešel například s šéfem Ústavního soudu Pavlem Rychetským, který o schůzku sám požádal.

Zemanovi vadí, že ústavní soudci stále neprojednali jeho žalobu na zákon o střetu zájmů, kterému se zkráceně říká „lex Babiš“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

HledacPravdy ( 20. ledna 2019 19:43 )

Navíc NSDAP zabíjelo oponenty, drancovalo, atd. Samozřejmě jestli Zeman s Mynářem a Ovčáčkem začnou vraždit lidi, a Zemanovci začnou s obuškama chodit po ulicích a tlouct nějaké skupiny obyvatel, tak ta demonstrace má smysl. Ale ne za pár kontroverzních výroků, co vypustí z huby atd.

HledacPravdy ( 20. ledna 2019 19:38 )

NSDAP dělala hrozné obstrukce v Reichstagu, pořád kvůli ní byly nové a nové volby. Zeman jen vyplnil papír a nechal rozhodnout občany, ty ho zvolili. Pak se sejde několik tisíc lidí a chtějí demonstrací vynutit odvolání někoho, kdo vyvstal během voleb, u kterých mohli volit miliony lidí. . Kdyby vyhrál Schwarzenberg taky bych to musel zmousnout. Dělal bych si z něj srandu, ale musel bych respektovat volbu většiny.

prasatkopepicek ( 20. ledna 2019 18:42 )

NSDAP taky vyhralo volby. Hindenburg jmenoval Hitlera take v souladu se zakonem. Neznamena ze kdyz je nekdo zvolen, ze se automaticky muze chovat jak hovado.

santikxauz ( 20. ledna 2019 15:57 )

Kde teď bydlíš,když tě vyhnali z kliniky.

yokky ( 20. ledna 2019 15:45 )

Ale preziden!!!!!!!!!!!!!!!!👍👍👍👍👍👍👍👍👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa