Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Zeman ukázal na muže, kvůli kterému by volil ČSSD. A věří v dohodu o brexitu

Video se připravuje ...
Autor: Mii - 
20. ledna 2019
19:25

Prezident Miloš Zeman věří, že se Británie nakonec domluví s Evropskou unií na brexitové dohodě a nejčernější scénáře tvrdé rozluky nenastanou. Není to podle něj ani v zájmu EU, ani v zájmu Británie. U blížících se voleb do europarlamentu jej mrzí, že už nebude kandidovat europoslanec a sociolog Jan Keller (za ČSSD). Kdyby si to rozmyslel, je rozhodnutý věnovat svůj hlas právě sociální demokracii, jak Zeman řekl v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech.

Podle Zemana jak Evropské unii, tak Velké Británii záleží na tom, aby výsledek jednání byl tzv. win–win, tedy výhodný pro obě dvě strany. Pokud by k žádné dohodě nedošlo, nastal by opačný efekt, po kterém nikdo netouží. I proto Zeman doufá v pozitivní výsledek.

„Myslím si, že se nakonec dohodnou, já jsem optimista,“ uvedl prezident. „Je třeba negativní výsledek tohoto vývoje co nejvíce zmírnit, takže věřím v rozumnou dohodu,“ dodal.

Video  Zeman pro Blesk: Blbci u Palacha, vyhazov za šikanu a odhalený důchod  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Návrh zákona o brexitu, o kterém budou v nejbližších dnech hlasovat čeští poslanci, vnímá jako správný a podporuje jej. Podle něj je třeba, aby Britové žijící v Česku měli i po vystoupení země z EU stejná práva jako před tím.

Jinak se ale česká vláda na brexit připravit nemůže. „Není v její kompetenci, aby například oddálila důsledky britského odchodu z hlediska rozpočtu,“ připomenul Zeman. EU totiž podle prezidenta odchodem Británie přijde o 15 % příjmů, což pocítí i Česko. S tím se ovšem nedá nic dělat.

„Nejlepší český europoslanec historie“

Blížící se volby do europarlamentu Zeman sleduje pečlivě. Už jen proto, že evropští poslanci podle něj „zvlčili“. „Jedinou výjimkou je Jan Keller, kterého pokládám za brilantního intelektuála a nejlepšího europoslance, jakého jsme kdy měli,“ svěřil se prezident Blesku. Mrzí jej proto, že Keller nechce mandát obhajovat. Pokud by se však nakonec rozhodl, že se o to pokusí, Zeman je připraven hlasovat v eurovolbách pro sociální demokracii, za kterou Keller v Bruselu usedá.

Od nových europoslanců Zeman očekává, že budou eurokritičtí. To znamená, že sice nebudou chtít z EU vystoupit, ale zároveň nebudou žádní „eurohujeři“. Jako první by se podle něj měli zaměřit na Evropskou komisi.

„Evropská komise je v podstatě byrokratický úřednický orgán, ale ona si hraje na evropskou vládu. Ve skutečnosti je evropskou vládou Evropská rada,“ vysvětloval prezident.

Mayová oznámí další postup v pondělí

O brexitové dohodě hlasoval minulé úterý britský parlament. Podpořilo ji jen 202 zákonodárců, proti bylo 432. Opoziční labouristé krátce poté oznámili, že podali návrh na vyslovení nedůvěry vládě, o které se hlasovalo hned následující den. Vláda premiérky Theresy Mayové to ustála.

Mayová při tom uvedla, že země má nyní jen dvě možnosti – schválit dohodu nebo zrušit brexitu. O druhou variantu nestojí, čímž nastínila, jaký scénář podle ní nastane. Jak bude Británie v jednání pokračovat, oznámí v pondělí. 29. ledna pak poslanci budou o návrhu celý den debatovat a následně hlasovat. Brexit má proběhnout k 29. březnu.

st.rec ( 21. ledna 2019 21:15 )

Jan Keller je velmi chytrý a vzdělaný pán.Sice by mohl upravit vizáž,ale myšlení má velmi reálné.Důkazem jsou jeho postřehy které otiskuje Právo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa