Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman pro metál u Bradyho (†90) neviděl pušku v ruce. Hermana hodně naštval

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
20. ledna 2019
16:00
Autor: ula, ČTK - 
20. ledna 2019
13:45

Byla to kauza, která na podzim 2016 zahýbala českou veřejností. Prezident Miloš Zeman neudělil medaili Za zásluhy pamětníkovi holokaustu Jiřímu Bradymu (†90) poté, co se jeho synovec a tehdejší ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) setkal s dalajlámou. Podnikatel českého původu si prošel několika koncentračními tábory a zemřel 11. ledna 2019 v Torontu. Zeman v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech i po jeho smrti řekl, že neudělení metálu nelituje. Hermana prezidentova slova pobouřila, mluví o dehonestování památky svého strýce.

V roce 2016 vzbudila v Česku pozornost kontroverze kolem státního vyznamenání pro Bradyho. Podle Hermana, který byl v té době ministrem, bylo vyznamenání pro Bradyho původně schváleno, ale po Hermanově setkání s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou zrušeno. Podle prezidenta Miloše Zemana byl Brady sice několikrát nominován, ale on jeho vyznamenání nikdy neschválil, a proto nebylo co rušit.

Zeman: Utrpení není zásluha

Zeman se v pořadu S prezidentem v Lánech odmítl k událostem roku 2016 vracet. „Já jsem rok poté vyznamenal osvětimského vězně - bylo mu 95 let, přišel si do Vladislavského sálu převzít vyznamenání. Od pana Bradyho i o od dalších osvětimských vězňů se lišil tím, že uprchl, vzal pušku a šel bojovat. Jinými slovy se tehdy zasloužil o Československou republiku,“ připomněl prezident. 

„Váhal jsem, zda dát panu Bradymu medaili. Pak jsem si uvědomil, že bych musel dát vyznamenání dalším stovkám přeživším z Osvětimi,“ pokračoval prezident a dodal: „Utrpení vyvolává soucit, ale to, že vezmete pušku a jdete bojovat za vlast, za to dostáváte medaili Za zásluhy. Utrpení není zásluha, ale kus života těžkého.“

Herman: Zeman dehonestuje památku mého strýce

Blesk Zprávy oslovily Daniela Hermana, který v minulosti tvrdil, že mu Zeman v roce 2016 na Slovenském velvyslanectví řekl, že pokud se setká s dalajlamou, jeho strýc vyznamenání nedostane. „Na tomto výroku neměním vůbec nic, to je čistá pravda,“ zopakoval Herman.

Důvody, kterými Zeman obhajoval fakt, proč Brady vyznamenání nedostal, ho však pobouřily.

„Ano, je pravda, že strýc nebyl přímo v odboji s puškou v ruce jako partyzán, ale ta vyznamenání, která dostal v Německu, v Kanadě, nebo v USA, nejsou za to, že v uvozovkách seděl v koncentráku, ale za to, že tuto zkušenost, velmi bolestnou, dokázal přetavit v pedagogickou činnost,“ řekl Herman Blesk Zprávám.

Exministr kultury zmínil i příběh Bradyho sestry Hany a jejího kufříku. „Tento příběh rozvinul ve prospěch smíření, překonávání nepřátelství mezi lidmi a národy. To je ten důvod, proč ho starosta jeho rodného města Nového Města na Moravě navrhl na vyznamenání Poslanecké sněmovně,“ dodal Herman.

„Mě pobuřuje, že Zeman ještě po dvou letech, a když můj strýc před týdnem zemřel, že má odvahu takovýmto způsobem dehonestovat jeho památku,“ reagoval na Zemanovy výroky bývalý ministr kultury.

Brady získal jiná ocenění

V roce 1949 Brady emigroval z Československa. V Kanadě založil úspěšnou instalatérskou firmu a stal se ve váženým podnikatelem. O svých zkušenostech z holokaustu přednášel po celém světě. Významně se angažoval v pomoci českým imigrantům v Kanadě.

„Kauza s vyznamenáním - nevyznamenáním nebyla pro mne nikdy nic na překonání, byla to spíš úleva, že nejsem v situaci, kdy bych měl přijmout vyznamenání z rukou člověka, kterého si nevážím,“ odpověděl loni v únoru Brady na dotaz, zda se už přes tehdejší události přenesl.

Po incidentu s Hradem získal Brady v česku řadu u jiných ocenění, mimo jiné medaili Karla Kramáře, kterou mu udělil tehdejší předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Bradyho ocenily rovněž Sněmovna, Praha, Brno či olomoucká Univerzita Palackého.

Lepšolidé jako kavárna i mimo Prahu

S označením lepšolidé se podle svých slov Zeman setkal před půl rokem v jednom článku Václava Klause, ml. „On je v podstatě synonymem pražské kavárny, jen není regionálně vymezen,“ řekl Zeman o novém termínu, který nyní s oblibou používá.

„Lepšolidé jsou lidé, kteří své názory považují za nadřazené nad názory druhých a tak nadřazené, že o nich nechtějí s ostatními diskutovat a ty ostatní považuje za hlupáky, stádo, staré lidi, atd.,“ vysvětlil Zeman s tím, že tito lidé jsou uzavřeni ve své bubině či věži ze slonovinové kosti, komunikují mezi sebou a utvrzují se navzájem ve své pravdě.

Lepšolidé jsou podle Zemana někteří političtí komentátoři nebo neúspěšní politici, kteří vzpomínají na minulost. „Je to několik set lidí, ne ti, co přijdou protestovat na náměstí,“ odpověděl Miloš Zeman na dotaz, zda za lepšolidi považuje ty, kteří protestovali v roce 2016 na Václavském náměstí a volali po jeho odstoupení.

Video  Zeman pro Blesk: Blbci u Palacha, vyhazov za šikanu a odhalený důchod  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Ukecanalama ( 21. ledna 2019 10:04 )

Salto, Přesně to si také myslím

Ukecanalama ( 21. ledna 2019 09:36 )

Souhlas s namoroman!

salto ( 21. ledna 2019 08:23 )

Otázka zní: proč p. Bradymu nedal medaili pan prezident Václav Havel? Ten přeci dával metály pouze těm nejzasloužilejším. Další prezident pan Václav Klaus mu ji nedal také, takže proč by měl být pan Zeman vyjímkou? Pan Brady si ve svém věku zřejmě neuvědomil, že se stal pouhou loutkou v rukou kavárny v disciplíně - dehonestace prezidenta Zemana a tak nějak jim to ehm, nevyšlo. Zkrátka udělali ze starého pana Bradyho pitomce a on jim na to skočil.

fafaf ( 21. ledna 2019 03:24 )

I prezidenta nesnášíš, jest žid.

geza ( 20. ledna 2019 23:31 )

Herr mann je naštvanej na Zemana . Brady byl absolutně neznámý člověk a že prchnul před Němci z něho hrdinu nedělá a dávat mu metál jen proto , že byl žid ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa