Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Morální degradace a nepravdy. Zeman řekl, proč Ošťádal a Fajt nejsou profesory

Aktualizováno -
17. ledna 2019
22:50
Autor: ČTK, kal - 
17. ledna 2019
17:45

Univerzita Karlova nevedla podle prezidenta Miloše Zemana řízení ke jmenování fyzika Ivana Ošťádala profesorem řádně. V dopise ministrovi školství, který Hrad ve čtvrtek zveřejnil na svém webu, prezident argumentuje etickým kodexem školy a docentovou „morální degradací“. Vyvozuje ji z Ošťádalových kontaktů s komunistickou Státní bezpečností. Ředitel Národní galerie Jiří Fajt předložil podle Zemana k řízení o jmenování profesorem některé podklady a informace výslovně nepravdivé a jiné zavádějící. 

„Je evidentní, že hodnoty prezentované (nejen) Univerzitou Karlovou v jejím etickém kodexu, resp. statutu, se extrémně příčí 'hodnotám', které byly vyznávány příslušníky Státní bezpečnosti či jejich pomocníky (spolupracovníky), mezi něž docent Ošťádal patřil,“ konstatoval Zeman v dopise. Podle prezidenta univerzita tyto skutečnosti při řízení neznala nebo ignorovala, což dokládá, že řízení trpělo vadami.

V dopise prezident dále píše, že o Ošťádalově dlouholeté spolupráci s StB svědčí svazek zachovaný v Archivu bezpečnostních složek. Uvádí, že fyzik v 80. letech sloužil StB jako krycí adresa, na kterou si bezpečnost nechala zasílat korespondenci ze zahraničí. Zmiňuje také, že byl záložním důstojníkem Vojenské kontrarozvědky a v roce 1984 absolvoval specializovaný kurz ve Vojenské politické škole.

V televizi Barrandov prezident řekl, že Ošťádal byl superagent StB, protože měl od StB propůjčený byt, byl takzvaným rezidentem. „Něco jiného je agent a něco jiného je superagent. Všechno je relativní a tady (u Ošťádala) už to podle mého názoru překročilo míru,“ řekl prezident na otázku, proč mu údajná spolupráce s StB nevadí u premiéra Andreje Babiše (ANO). „Dvojí metr to není,“ dodal. Babiš tvrdí, že je veden jako agent StB neoprávněně, a zažaloval kvůli tomu slovenský Ústav paměti národa. Soudy daly nejprve Babišovi za pravdu, verdikty ale zrušil ústavní soud.

Ošťádal: Byl jsem mladý a naivní

„Profesor má být autoritou a významnou osobností reprezentující ty nejvyšší (i morální) kvality i pro širokou veřejnost. Takovou osobností však docent Ošťádal není,“ dodal Zeman ve zveřejněném prohlášení. Fyzik už dříve veřejně připustil, že krycí adresu poskytoval. „Byl jsem mladý a naivní,“ řekl k tomu v minulosti novinářům. Ohledně kontaktů s StB se ho již dříve zastal rektor Zima.

V případě Fajta Univerzita Karlova podle Zemana dané řízení neprovedla řádně a proces trpěl vadami, které měly vliv na jeho výsledek. „Příslušné orgány vysoké školy tak (Fajt) buď uvedl v omyl, nebo došlo k situaci, kdy si tyto příslušné orgány vysoké školy byly daných skutečností vědomy, a přesto tyto rozpory a nedostatky v zásadních požadavcích bez dalšího přešly,“ uvedl Zeman.

„Z deseti svazků nevyšel ani první díl“

U Fajta prezident zmínil například to, že podle podkladů k aktuální vědecké činnosti měl být hlavním editorem devítisvazkové rukověti dějin umění středovýchodní Evropy, přičemž v době hodnocení uchazeče prokazatelně nebyl vydán ani první díl. Výhrady má Zeman také k tomu, že Fajt se prohlásil za hlavního autora publikace The Crown of Bohemia, přičemž byl údajně „pouhým spolueditorem a spoluautorem“ společně s první editorkou, kterou v podkladech nezmínil.

Ze zápisu ze zasedání vědecké rady Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Zeman dále dovodil, že Fajt nesplnil podmínku souhrnné pedagogické činnosti na vysoké škole v trvání pěti let - prý vůbec nevyučoval v akademickém roce 2009/10 ani v roce 2012/13. V zápisu prý stojí, že od roku 2001 je Fajt hostujícím profesorem na Technické univerzitě Berlín, což údajně nepravdivě vzbuzuje dojem, že šlo o kontinuální výuku až do roku 2014.

Spor se táhne od roku 2015

Zeman si také postěžoval na přístup Univerzity Karlovy, která mu podle něj zpočátku ohledně vysvětlení rozporů odmítla jakoukoliv součinnost. Rektor Zima nicméně prezidentovi zaslal loni v září dopis, kde položené dotazy zodpověděl a setrval na stanovisku, že řízení bylo v pořádku.

Zeman odmítl podepsat jmenovací dekrety Fajta a fyzika Ošťádala už na jaře 2015. Soud mu věc loni vrátil k novému rozhodnutí, které učinil v listopadu. Rektor univerzity Tomáš Zima už dříve řekl, že škola si za svým jmenovacím řízením i oběma navrženými docenty stojí a že se pravděpodobně znovu obrátí na soud.

Prezident Miloš Zeman bude v neděli od 11 hodin hostem živě vysílaného pořadu S prezidentem v Lánech na Blesk.cz.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

schwertrans ( 17. května 2019 09:29 )

ing. ekonomie

5nastolevceskych ( 21. ledna 2019 11:12 )

Zemanův boj proti vysokým školám pokračuje. Za německé okupace, kdy na Hradě byl R.Heydrich a po něm K.H.Frank musely být vysoké školy dokonce zavřené.

pavel11 ( 18. ledna 2019 15:33 )

diky bohu za vynikajicího Zemana a také díky bohu že těch pitomcu,skřetu,dementu kteří ho špiní,pomlouvají,neni mnoho ale jak říká Mlynář všude se nejdou hovada.

flora ( 18. ledna 2019 14:56 )

Nerada ti kazím tvé přemítání a sny, ale ty Univerzitou Karlovou nikdy nebudeš

flora ( 18. ledna 2019 14:53 )

junkiexl, až budeš prezidentem, tak se budeš moci se svojí inteligencí také předvést. Zatím je jen jisté, že nejmenovaný profesor udělal ve své době skvělou kariéru, kterou omlouvá tím, že byl mladý a naivní. Kolik mu bylo nevíš? Já odhaduji, že tak mezi 25 a 30 lety. UK má etický kodex, se kterým se kariéra nejmenované profesora opravdu neslučuje . Pokud ale ten etický kodex už neplatí, měla by to UK říct. Na UK nastupují studenti v 19 letech. A rozhodně o nich nikdo neříká, že jsou mladí a naivní. Naopak, jsou hybnou silou společnosti a jako jediní vědí co a jak. Ani nechci domyslet, jak moudří budou ve 30, na rozdíl od toho naivního, dnes nejmenovaného profesora

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa