Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zemanův boj s „profesory“ nekončí: Znovu je nejmenuje, univerzita zvažuje další žaloby

Autor: ČTK - 
14. ledna 2019
12:41

Prezident Miloš Zeman se rozhodl nejmenovat docenty Ivana Ošťádala a Jiřího Fajta z Univerzity Karlovy profesory. Učinil tak poté, co mu soud věc vrátil k dalšímu řízení. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí univerzity Václav Hájek. Škola podle něho znovu zvažuje podání správních žalob. Zeman odmítl podepsat jmenovací dekrety Ošťádala a Fajta už na jaře 2015, tehdy své rozhodnutí zdůvodnil prohřešky kandidátů z minulosti.

Univerzita Karlova obdržela prostřednictvím ministerstva školství rozhodnutí prezidenta republiky o nejmenování docenta Fajta a o nejmenování docenta Ošťádala profesory,“ konstatoval Hájek. Doplnil, že instituce předala záležitost advokátní kanceláři a konzultuje s ní i s oběma docenty další postup. K obsahu rozhodnutí a jeho odůvodnění se škola nevyjádřila.

Podle právníka Hradu Marka Nespaly rozhodl prezident již v polovině loňského listopadu. Zeman u uměleckého historika Fajta dříve kritizoval údajnou žádost, aby mu banka prostřednictvím sponzorského daru poskytla doplatek k platu ředitele Národní galerie. U Ošťádala prezidentovi vadí kontakty s komunistickou Státní bezpečností. Nespala nyní bez dalšího uvedl, že Hrad v novém rozhodnutí tyto prohřešky „katalogizoval“ a zejména poukázal na „zásadní nedostatky ve jmenovacím řízení“.

Odůvodnění rozhodnutí advokát komentovat prozatím nechtěl, podle něj by to bylo v tuto chvíli ve vztahu k účastníkům řízení neetické a dotaz by mělo zodpovědět ministerstvo školství, případně univerzita.

Ministerstvo ČTK potvrdilo, že prezidentovo rozhodnutí obdrželo 14. listopadu a že ho poté postoupilo univerzitě. K věci samotné se však rovněž vyjádřit nechtělo. „Podle zákona o vysokých školách ministr školství pouze zprostředkovává podání návrhu na jmenování profesorem mezi vědeckou radou vysoké školy a prezidentem republiky a kontroluje dodržení postupů. Ministr nemůže do dalších procesních kroků vedoucích ke jmenování profesorem zasahovat nad rámec kontroly povinností,“ napsala mluvčí úřadu Aneta Lednová.

Věc Zemanovi vrátil k dalšímu řízení loni na jaře pražský městský soud, a to na základě žalob Fajta, Ošťádala a Univerzity Karlovy. Soud tehdy upozornil prezidenta na to, že žádný orgán výkonné moci nemůže po řádném řízení o jmenování profesorem sám znovu posuzovat, zda kandidát splňuje podmínky. Nepřípustně by tím totiž zasáhl do autonomie vysokých škol.

blackhole1 ( 16. ledna 2019 08:18 )

Omlouvám se všem za své nazory,psaní v diskusích a někdy i hnusné komentáře. Jsem idiot v depresích. Už psát nebudu.Jen mě vždy do běla naštvou hnusné diskuse na téma Babiš, Zeman od hnusnych idiotů, kde se jim přeje to nejhorší a nikdo s tim nic nedělá. Slibuji, že už se vyjadřovat k ničemu nebudu, slibuji to vam i sobě. Odpuste. Omlouvám se.

qmurq ( 15. ledna 2019 15:51 )

To je marmatko špatná zpráva pro Ovčáčka, že.

pravda_boli ( 15. ledna 2019 14:29 )

POLICIE VARUJE: Příspěvkem nebo komentářem na diskusich a sociálních sítích mohou lidé spáchat trestný čin. Některými tvrzeními se mohou dopustit například pomluvy, křivého obvinění, podněcování k nenávisti vůči skupině osob, hanobení národa a rasy nebo šíření poplašné zprávy.Hrozí až 3 roky odnětí svobody! Zdroj: https://eurozpravy.cz/domaci/zivot/241626-policie-varuje-cechy-prispevkem-na-facebooku-lze-spachat-t restny-cin/

willi48 ( 15. ledna 2019 10:36 )

Je až absurdní, s jakou urputností trvají univerzity, hlavně jejich ctihodní představitelé, na historicky i čistě logicky nesmyslném procesu jmenování profesorů. Účast prezidenta nemá v takovém procesu naprosto žádné zdůvodnění. Jenom snad v potřebě stát se žmoulanou čepicí a v hlubokém lokajském předklonem před hlavou státu (dříve císařem). Ale to je zase v příkrém rozporu k tvrdě prosazované a vyžadované nezávislosti univerzit na státu. Tak si v tom, vzdělanci, udělejte konečně pořádek.

willi48 ( 15. ledna 2019 10:30 )

Proboha !!! To snad nemyslíš vážně !! Co má Čína a Rusko a Zemanův vztah k nim společného s procesem jmenování profesorů ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa