Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Historický zlom: Čínský prezident se prvně ukázal se šedinami, hraje si na muže z lidu

Autor: Darina Jíchová - 
14. března 2019
17:12

Čínský prezident Si Ťin-pching (65) na každoročním zasedání parlamentu vystoupil s vlasy plnými šedin. Narušil tím dlouholetou tradici čínských vůdců, pro které bývalo nepřípustné, aby ukázali, že i jich se týká něco tak triviálního jako stárnutí. Politologové uvedli, že se ze Siovy strany jedná o jasný strategický krok, na jednu stranu chce prý „zjemnit“ svou image nekompromisního vládce, na druhou jde o náznak, že se blíží radikální změna, napsala stanice CNN.

Oficiální portréty čínských vůdců vždy ukazovaly muže kolem šedesátky s hustou černou kšticí, které očividně dosáhli hlavně pomocí barvy na vlasy. Tato tradice sahá až k otci komunistické Číny Mao Ce-tungovi, asi nejvíce byl tento trend patrný v 90. letech. „Čínské lídry prezentoval jejich bezchybný vzhled,“ uvedl odborník z hongkongské univerzity Willy Lam.

Si chce být mužem z lidu

„Si chce tenhle blok věkem netknutých mužů rozbít. Chce být mužem z lidu a podobat se běžnému čínskému občanu,“ vysvětlil Lam. Podle něj je to strategie, jak zjemnit Siovu image. Dodal, že mezi lidmi si získal sympatie tím, že provedl protikorupční čistku ve straně a že se zasadil o snížení chudoby v zemi.

Nicméně jeho postupné utužování moci, o které se snaží od chvíle, kdy v roce 2012 stanul v čele Číny, vzbudilo jistou kritiku. Obavy mezi lidmi vyvolal i dodatek ústavy, který byl schválen loni a podle kterého je Si vůdcem „na věčné časy“. Kontroverzní je i jeho všudypřítomná vládní propaganda.

Odborníci: Je to kamufláž a důkaz sebedůvěry

„Šediny můžou být jeho řešením, jak utišit kritiky, co tvrdí, že si po vzoru Maa buduje kult osobnosti,“ prohlásil Lam. „Je to kamufláž, která z něj má místo aristokrata udělat obyčejného člověka,“ dodal Lam.

„Je to taky symbol jeho sebedůvěry,“ domnívá se Pin Ho, ředitel vydavatelství Mirror Media Group zaměřeného na čínskou politiku. „Mezi politickou elitou nemá oponenta, teď ukázal, že může vypadat, jak chce, aniž by to oslabilo jeho monopol moci,“ dodal Pin. „Barvit si vlasy načerno byl zvyk dosavadních čínských vůdců. Si ukázal, že to nepotřebuje, že stojí nad nimi,“ vysvětlila novinářka Chung Chuang.

Na čínském internetu chybí fotky šedivého  Sia

Cenzura čínského internetu opět zapracovala, a pokud se tam lidé pokusí vyhledat prezidentovo jméno Si Ťin-pching ve spojení s pojmem šedivé vlasy, internet jim nenabídne žádné fotky ani odkazy.

Politologové poukázali, že fenomén šedivých vlasů mezi čínskými politiky přijali také dva nejmocnější muži po Siovi, a to místopředseda vlády Liu He a ministr zahraničí Wang I. Analytici oznámili, že v budoucnosti lze očekávat nárůst čínských politiků se šedinami, je více než pravděpodobné, že členové Siovy vlády budou následovat jeho příkladu.

Vzhled jako nápověda, co se děje ve vládě

Černé vlasy byly v minulosti pro čínské vůdce symbolem zdraví a mladistvé energie. Si je ale nejmladším lídrem za posledních několik let. „Nemyslím si, že ztráta mládí je něco, čeho se kdy bál,“ uvedla Chung. „Nový trend ale nelze považovat za nic jiného než za taktiku, která má Siovi a jeho lidem získat sympatie občanů,“ prohlásila novinářka.

Experti doplnili, že každá malá změna ve vizáži čínských politiků jim nabízí vhled do vnitřního fungování komunistického režimu. Jako příklad uvádějí 80. léta, kdy politici začali nosit obleky západního stylu, což byl signál toho, že jsou ochotní otevřít svou zemi zbytku světa. Na mezinárodních jednáních se Číňané v poslední době prezentovali v tradičních tchang-čuang sakách, aby zdůraznili své kulturní dědictví.

 

Taurus70 ( 14. března 2019 21:42 )

Proc by si hral na muze z lidu,barvi se jen buzny😂😂

Zobrazit celou diskusi